Standard&Poor’s a confirmat ratingul României la BBB minus, cu perspectivă negativă. Florin Cîţu: Am reuşit imposibilul
Standard&Poor’s a confirmat vineri ratingul României la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă negativă, aşteptările fiind ca noul guvern care se va forma după alegeri să ia măsuri credibile pentru a stabiliza datoria publică a ţării la sub 60% din PIB.
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a comentat pe Facebook decizia Standard&Poor’s de a menţine ratingul României, calificând-o drept o victorie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
El subliniază că într-un an în care majoritatatea ţărilor dezvoltate au suferit tăieri ale rating-ului de ţară, guvernarea liberală a câştigat încrederea investitorilor.
”Anticipăm că economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul bugetar va atinge 9,2% din PIB”, se arată într-un comunicat al agenţiei de rating.
S&P a menţinut perspectiva negativă a ratingului din cauza riscurilor legate de balanţa fiscală şi balanţa externă.
Ratingul ar putea fi îmbunătățit dacă noul guvern ia măsuri rapide
Agenţia avertizează că ratingul de ţară al României ar putea fi revizuit în sens negativ dacă dezechilibrele fiscale şi cele externe se vor menţine la un nivel ridicat o perioadă de timp mai îndelungată decât se aşteaptă în prezent S&P.
În schimb, S&P ar putea îmbunătăţi perspectiva ratingului la stabilă, dacă noul guvern al României va lua rapid măsuri de consolidare fiscală.
România mai beneficiază de rating BBB-, cu perspectivă negativă, din partea Fitch şi de rating Baa3/A-3, cu perspectivă negativă, din partea Moody’s.