Scandalul HSBC. Cumnatul lui Geoana si alte trei nume importante din Romania ar fi avut conturi secrete la banca elvetiana

×
Codul embed a fost copiat

Sotia fostului ministru al Finantelor Mihai Tanasescu, cumnatul lui mircea Geoana, Ionut Costea, fostul actionar la Dinamo Vladimir Cohn si Jean Valvis au avut conturi la HSBC, scriu jurnalistii de la Rise Project, citati de Mediafax.

Daniela Florentina Ganea, sotia lui Mihai Tanasescu, fost ministru al Finantelor Publice si fost reprezentant al Romaniei la FMI, apare in documentele bancare de la HSBC. Sotia demnitarului a avut un cont secret la aceasta banca intre anii 1995 si 2004, numele de cod atasat acestui profil bancar fiind SPHYNX.

Potrivit regulamentelor BNR, pana in anul 2005, cetatenii romani cu resedinta in Romania nu aveau voie sa deschida conturi in afara tarii, precizeaza Rise Project, care explica insa ca, in perioada cand a fost creat contul din Elvetia, sotia politicianului era asociata cu firma Kato Aromatic, o companie egipteana prin care s-a recuperat o parte din datoria Egiptului fata de Romania.

"Aceasta datorie se ridica la suma de 276 de milioane de euro, provenea din contractele comerciale derulate cu Egiptul pe vremea lui Ceausescu si a fost recuperata doar partial. in procesul de stingere al acestor creante a jucat un rol foarte important chiar Kato Aromatic. Guvernul Romaniei a incheiat doua acorduri cu firma egipteana, in 1994 si in 1996, in urma carora s-au recuperat mai mult de jumatate din datoriile scadente in perioada 1991-1996. in aceasta perioada, Mihai Tanasescu a fost seful mai multor directii din Ministerul Finantelor", noteaza RiseProject.

Sotia lui Tanasescu a avut 10 la suta din firma Katorom Prodimpex, companie infiintata in 1991 si unde 90 la suta din actiuni au apartinut egiptenilor, scrie sursa citata, precizand ca nu i-au putut contacta pe sotii Tanasescu.

Citește și
cover HSBC
Banca elvetiana HSBC si-a ajutat clientii sa insele fiscul. Pe lista apar vedete, sportivi, politicieni si lideri religiosi
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Conform aceleiasi surse, si Ionut Costea, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor si fost presedinte Eximbank si cumnat al lui Mircea Geoana, a detinut in Elvetia contul "Jeannot", in perioada 1994 – 2000, neexistand date despre rulajul acestui cont.

"Nu-mi imi mai aduc aminte de acest cont", le-a declarat Ionut Costea jurnalistilor de la Rise Project.

Ei precizeaza ca Ionut Costea a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in trei Guverne CDR, intre 1997 si 2000, perioada in care a negociat imprumuturi in numele statului pe pietele externe de capital. Ulterior, Costea a devenit director adjunct in cadrul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ocupand aceasta pozitie pana in anul 2004, cand s-a reintors in Romania la conducerea unor banci locale. intre 2009 si 2012, Ionut Costea a fost numit de Guvernul PDL-PSD ca presedinte al bancii de stat Eximbank. in acea perioada, numele sau a fost in centrul unui scandal public privind salariul pe care il castiga la banca de stat, peste 20 de mii euro pe luna. Fostul demnitar a mai fost implicat prin intermediul a trei firme cipriote in industria cuprului din Romania, noteaza sursa citata.

Vladimir Cohn, fost actionar al clubului de fotbal Dinamo Bucuresti a fost client al bancii din Geneva incepand cu anul 2004. intre 2006 si 2007, soldul contului sau a fost de aproape 3,6 milioane de dolari, scrie Rise Project, adaugand ca Vladimir Cohn a fost implicat in mai multe afaceri in Romania si Elvetia.

"De altfel, contul sau de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elvetia, implicata in Romania in afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav. De-a lungul anilor, Vladimir Cohn a fost asociat cu Remus Truica, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea", mai scriu jurnalistii.

Contactat de RISE Project, Vladimir Cohn a admis existenta contului elvetian. "Da, sigur, dar nu vreau sa discut cu dumneavoastra situatia mea materiala", a declarat el.

In iunie 2006, magnatul imobiliar Sorin Creteanu si-a creat la HSBC Geneva un profil bancar aferent contului sau, mai arata Rise Project, mentionand ca documentele SwissLeaks arata un sold de 962.185 dolari inregistrat in 2007 si ca la cont mai este atasat si numele sotiei milionarului.

Sursa citata precizeaza ca Sorin Creteanu este beneficiarul afacerii Posta, care a dus la condamnarea penala a doi ministri din guvernul Tariceanu: Tudor Chiuariu (Justitie) si Zsolt Nagy (Comunicatii).

Rise Project a luat legatura cu Sorin Creteanu, sunand la biroul acestuia de la firma Comnord. "N-am niciun cont, nu comentez nimic, la revedere", le-a transmis Creteanu jurnalistilor.

De asemenea, Rise Project relateaza ca numele lui Jean Valvis se asociaza in arhiva HSBC cu doua conturi secrete, unul dintre ele apartinand unei companii din British Virgin Islands, Euroengineering Consulting and Investment Company. in anul 2007, pe aceasta firma exista un depozit de 9.151.890 $.

Jean Valvis a declarat pentru Rise Project: "Da, stiu de contul firmei din British Virgin Islands. Domiciliul meu fiscal este in Elvetia, eu sint si cetatean elvetian, si cetatean grec, si ce vreau sa spun e ca mi-am indeplinit toate obligatiile fiscale".

Omul de afaceri Gabriel Hanganu avea in cont peste 630 de mii de dolari in anul 2006, spun jurnalistii de la RiseProject.

"Medic de profesie, Hanganu a fost invinut pentru dare de mita in dosarul penal in care mai sunt acuzati afaceristii Dan Adamescu si Iosif Armas. in prima instanta, Gabriel Hanganu a fost condamnat la trei ani cu executare. Ca medic, Hanganu a profesat la spitalul Fundeni, insa, dupa 1989, si-a parasit profesia si a activat in industria farmaceutica. El a fost si primul contact cu Romania al producatorul de medicamente Pfizer, care l-a numit apoi director regional. Concomitent, managerul si-a infiintat propriile firme de distributie de medicamente. Acum, omul de afaceri detine cel mai mare showroom de ambarcatiuni si yachturi din Romania, dar produce si case de lemn. Aceasta ultima afacere l-a si adus in atentia DNA. Hanganu ar fi dat mita unui judecator, acum trimis si el in judecata, ca sa fie favorizat intr-un proces de insolventa. Mita, trimisa printr-un lichidator, ar fi constat in cherestea in valoare de 6652 de lei ce a fost livrata in mai multe etape la ferma din Belciugatele a judecatorului. Asa a reusit Gabriel Hanganu, spun procurorii, sa se eschiveze de la plata datoriilor catre mai multi creditori", relateaza surse citata.

Contactat de Rise Project, Gabriel Hanganu a declarat: “Am fost actionar in perioada la care va referiti la o societate comerciala elvetiana, iar banca a fost aleasa de catre reprezentantii acestei societati, deschizand un cont din categoria “Private Banking”. Sumele virate in acest cont provin numai de la aceasta societate si reprezinta dividende, ce au fost declarate si impozitate conform legislatiei in vigoare".

De asemenea, din documentele bancare analizate de RISE reiese ca personajul care, conform unui raport al International Consortium of Investigative Journalist, detine un cont de peste 800 de milioane de dolari la HSBC, este un afacerist canadian de origine romana care nu a avut insa afaceri la Bucuresti.

Marti, Rise Project a relatat ca si fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc se numara printre romanii care au avut conturi secrete la HSBC.

Eugen serban, seful Directiei Verificari Fiscalei din ANAF a declarat, miercuri, ca institutia nu are informatii oficiale despre conturile bancare din strainatate ale romanilor bogati, insa este interesata de obtinerea acestora, daca sunt disponibile la nivelul agentiilor fiscale din alte state.

HSBC Private Bank, filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvetiana a ajutat peste 100.000 de indivizi si companii din 200 de tari sa eludeze fiscul, ascunzand identitatea deponentilor, conform Bloomberg.

Raportul ICIJ are la baza o lista de clienti ai HSBC furnizata de un fost angajat al bancii, Herve Falciani, care a parasit institutia in 2008.

Conform raportului, circa 220 de clienti ai HSBC Elvetia, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legatura cu Romania, iar 11 au cetatenie sau pasaport romanesc.

In functie de suma totala depozitata de clienti in conturile HSBC din Elvetia in perioada 2006-2007, Romania ocupa locul 39, din 203 tari, valoarea conturilor romanilor pe care institutia bancara le-ar fi tinut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).

Suma maxima dintr-un cont al unui client cu legaturi in Romania a fost, in perioada analizata, de 829,1 milioane de dolari, se arata in raport.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cine este romanul care ar avea peste 800 de milioane de dolari in Elvetia. Numele lui Viorel Hrebenciuc a aparut in ancheta
Cine este romanul care ar avea peste 800 de milioane de dolari in Elvetia. Numele lui Viorel Hrebenciuc a aparut in ancheta

Scandalul bancar legat de conturile de la banca elvetiana HSBC are ramificatii si in tara noastra. Un roman este asociat cu un cont de 829 de milioane de dolari. Iar acum toata lumea se intreaba: cine este?

Banca elvetiana HSBC si-a ajutat clientii sa insele fiscul. Pe lista apar vedete, sportivi, politicieni si lideri religiosi
Banca elvetiana HSBC si-a ajutat clientii sa insele fiscul. Pe lista apar vedete, sportivi, politicieni si lideri religiosi

Timp de mai multi ani, gigantul global bancar HSBC din Elvetia a fost principalul furnizor de servicii financiare al unei echipe pestrite formate din traficanti de arme, evazionisti fiscali dictatori si celebritati - scriu jurnalistii de la CNN.

Tara care cumpara un sfert din bunurile de lux la nivel mondial
Tara care cumpara un sfert din bunurile de lux la nivel mondial

Chinezii cumpara aproape un sfert din bunurile de lux comercializate la nivel mondial, de cinci ori mai mult fata de ponderea inregistrata in 2007 pe aceasta piata, potrivit estimarilor HSBC, citate de CNN.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.