Banca elvetiana HSBC si-a ajutat clientii sa insele fiscul. Pe lista apar vedete, sportivi, politicieni si lideri religiosi

×
Codul embed a fost copiat

Timp de mai multi ani, gigantul global bancar HSBC din Elvetia a fost principalul furnizor de servicii financiare al unei echipe pestrite formate din traficanti de arme, evazionisti fiscali dictatori si celebritati - scriu jurnalistii de la CNN.

CITITI in acest articol:

-Phil Collins, Fernando Alonso, dar si liderul Bisericii Armene, apar pe lista celebritatilor cu conturi la HSBC (NOU!)
-
HSBC si-a prevenit clientii la sfarsitul lunii ianuarie ca exista "intruziuni" ale presei si a promis ca ia masuri (NOU!)
-► In 2005, un mogul britanic
a scos intr-o singura zi 2,25 de mlioane sterline cash
-► Printre beneficiarii acestor "inginerii financiare" s-au aflat
traficanti de diamante, traficanti de droguri, ambasadori si politicieni sau persoane suspectate de terorism
-► Cateva dintre numele "cu greutate" care apar in investigatie:
Elle MacPherson (fotomodel si antreprenor), Regele Iordaniei (Abdullah al II-lea ben al-Hussein) si Regele Marocului (Mohammed VI)
-► Romania,
pe locul 39 in topul tarilor beneficiare ale practicilor de la HSBC

Conform CNN, HSBC Private Bank, care este filiala elevetiana a bancii britanice HSBC, a obtinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizatii criminale, traficanti de arme si diamante, lista deponentilor incluzand si familii regale si miliardari influenti.

Acest lucru s-a intamplat cu ajutorul sistemului legislativ elvetian, prin intermediul caruia HSBC a protejat conturi care valorau peste 100 de miliarde de dolari, in total. Aceasta este concluzia unei investigatii care a fost realizata de Consortiul International de Investigatii Jurnalistice, care a descoperit ca gigantul financiar s-a folosit de sistemul bancar elvetian (care ofera multe privilegii clientilor, n.red) pentru a ascunde identitatea detinatorilor conturilor sale si - in multe cazuri - sa-i ajute pe deponenti sa evite plata taxelor.

Citește și
zloti
Masura la care ar putea recurge Polonia, tara afectata de criza francului elvetian: "Bancile vor suporta nota de plata"
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Investigatiile CIIJ au la baza informatiile furnizate autoritatilor franceze de catre un fost angajat al HSBC, Hervé Falciani, in 2008. Dosarul a fost ulterior obtinut de cotidianul Le Monde si impartit si altor publicatii. CIIJ afirma ca in aceste documente se arata ca HSBC "si-a asigurat clientii in repetate randuri ca identitatea lor nu va fi divulgata autoritatilor nationale" si chiar "a discutat cu clientii o serie de masuri care urmareau evitarea platii taxelor in tarile lor natale".

Lista deponentilor care aveau conturi deschise la HSBC la finele anului 2007 include nume ale unor traficanti de diamante aflati in urmarire internationala, precum Mozes Victor Konig sau Kenneth Lee Akselrod, oligarhul rus Gennadi Timchenko, care are legaturi stranse cu presedintele Vladimir Putin si care a intrat in vizorul autoritatilor din SUA dupa anexarea Crimeei de catre Rusia, dar si traficanti de droguri, ambasadori si politicieni sau persoane suspectate de terorism. Printre clientii mentionati in raport se numara si regele Mohammed VI al Marocului, mai multi membri ai familiei regale din Arabia Saudita, printul Salman bin Hamad Al Khalifa din Bahrain, precum si cunoscuti artisti si sportivi.

Intr-o reactie transmisa jurnalistilor de la CIIJ, grupul bancar elvetian HSBC a precizat ca banca a trecut "prin schimbari radicale in ultimii ani", inclusiv prin reforme care vor ingreuna foarte mult incercarile clientilor de a evita plata taxelor.

"HSBC a lansat numeroase initiative pentru a se asigura ca serviciile bancare nu sunt folosite pentru a eluda fiscul sau pentru spalare de bani", se arata intr-un comunicat al bancii elvetiene.

Conform CIIJ, HSBC "i-a servit pe cei care erau apropiati" de regimurile dictatoriale, inclusiv cele ale fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, fostul presedinte tunisian Ben Ali si actualul prsedinte al Siriei Bashar al-Assad. De asemenea, printre clienti s-au mai aflat fosti si actuali politicieni din Marea Britanie, Rusia, Ucraina, Georgia, Romania, India, Republica Democrata Congo, Rwanda si Senegal (lista completa poate fi consultata aici).

Mecanismul dezvaluit de jurnalisti este complicat. Banca a creat conturi pe firme off-shore, unde clientii au varsat banii primind anonimat total.

Allain Lallemand, jurnalist la cotidianul belgian ''Le Soir'': ''Erau de acord sa foloseasca nume de cod si fraze-cheie''.

Daca in tari precum Franta, Belgia, India sau Marea Britanie ancheta jurnalistica este deja completata de una judiciara, in Romania nici DNA si nici DIICOT nu au primit informatii despre presupuse evaziuni fiscale .

Serge Michel, jurnalist ''Le Monde'': ''Anchetele (jurnalistice) au evoluat in ritm diferit, in functie de tara''.

Dezvlauririle, numite Swissleaks, vor continua. Jurnalistii au facut publice profilurile a 61 de clienti printre care sunt actori, cantareti, oameni de afaceri sau sportivi.

Justitia din mai multe state, intre care Argentina, Belgia, Franta si Grecia, investigheaza de mai multi ani HSBC pentru implicare in evaziune fiscala si spalare de bani. In 2012, HSBC a acceptat sa plateasca autoritatilor din Statele Unite o amenda record de 1,92 miliarde de dolari pentru incheierea amiabila a unei investigatii privind deficiente in mecanismele pentru combaterea spalarii de bani.

Romania, pe locul 39 in topul tarilor beneficiare de la HSBC

Potrivit sursei citate, Romania apare pe locul 39 in asa-zisul clasament al tarilor cu cele mai mari depozite bancare in dolari. Astfel, "cel mai mare depozit de bani asociat cu un client conectat cu Romania a fost de 829 de milioane de dolari", mai arata jurnalistii de la CIIJ.

Jurnalistii mai scriu ca suma totala de bani asociata Romaniei la HSBC este de 1,3 miliarde de dolari. De asemenea, 219 clienti sunt asociati cu Romania. Dintre acestia, 5 % au pasaport romanesc sau nationalitate romana.

In replica, HSBC a anuntat ca a redus in mod drastic numarul conturilor din banca sa privata elvetiana. In 2007, banca avea peste 30.000 de conturi. In prezent mai are aproximativ 10.000.

Iata cateva dintre numele "cu greutate" care apar in investigatia realizata de Consortiul International de Investigatii Jurnalistice:

Elle MacPherson, fotomodel si antreprenor

Elle MacPherson si-a inceput cariera in moda in 1982 si a devenit rapid modelul preferat pe prima pagina a celor mai cunoscute reviste de specialitate. Faima sa a atins punctul culminant in 1986, cand a aparut pe coperta topului anual al revistei Sports Illustrated in costum de baie. Numele ei este conectat cu 7 conturi de client la HSBC, insa a fost beneficiar numai a 5 dintre acestea. Celelalte 2, care apar sub numele “Elle MacPherson Capital A/C” si “Elle MacPherson income A/C”, nu specifica foarte clar rolul pe care ea l-a avut in relatia cu aceste conturi.

Patru conturi de client care in 2008 erau inca active erau conectate la alte 25 de conturi, care, impreuna, aveau 12,2 milioane de dolari in perioada 2006/2007. Trei dintre conturile la care ea era beneficiar direct au fost inchise in 2000, 2001 si 2004.

 

 

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea ben al-Hussein

Regele Abdullah al II-lea este al patrulea monarh al Iordaniei si a preluat tronul in 1999, la moartea tatalui sau, Regele Hussein. Conform site-ului sau oficial, el este "al 41-lea decsendent direct al Profetului Mohamed".

Abdullah al II-lea a devenit client al HSBC in 2006. El s-a conectat la un cont de client care a fost creat in 2004 sub numele unui oficial de la palatul regelui. In total, 3 conturi bancare au fost conectate la el. Suma maxima in cont in 2006/2007 a fost de 41,8 milioane de dolari.

Informatiile din dosar nu spun clar ce rol avea Regele Abdullah al II-lea in relatia cu acest cont. In schimb avocatii sai din SUA au declarat ca Regele este exclus de la plata taxelor, iar contul era folosit in scopuri de afaceri.

Regele Marocului, Mohammed VI

Mohamed al VI-lea s-a urcat pe tornul Marocului in 1999, dupa moartea tataului sau, Regele Hassan al II-lea. Este cel mai mare bancher si afacerist al Marocului, iar familia sa regala este cel mai mare detinator de actiuni in economia tarii. In 2014, Forbes scria ca Mohammed al VI-lea este cel mai bogat monarh al Africii, cu o avere estimata la 2,1 miliarde de dolari.

El a devenit client al HSBC in 2006 si, conform dosarelor interne ale bancii, Regele Marocului a fost identificat cu numarul de cod de client "45500MK", numar folosit de 5 banci care, impreuna, adunau 9,1 milioane de dolari in 2006/2007. De asemenea, si alti membri ai familiei regale au fost clienti ai HSBC.

Informatiile din dosar nu spun clar ce rol avea Regele Mohammed VI in relatia cu acest cont.

Publicatia The Guardian ofera insa si un exemplu al felului in care a functionat vechiul sistem al HSBC. In 2005, mogulul britanic Richard Caring, detinator al lantului de restaurante Ivy din Londra, a scos din banca intr-o singura zi suma de 5 milioane de franci elvetieni (adica 2,25 milioane de lire sterline), cash.

Cand jurnalistii de la The Guardian l-au intrebat de ce a facut asta, el a refuzat sa dea explicatii. Avocatul sau a declarat ca a fost o chestiune privata, care nu a implicat o folosire neadecvata a banilor. Iar statutul din Marea Britanie i-a permis sa tina la secret conturile sale, in mod legal.

Clientii au fost preveniti de "intruziunile presei"
Ziarul francez Le Monde, care a obtinut initial dosarul, sustine ca HSBC si-a prevenit clientii asupra anchetei jurnalistice. Pe 29 ianuarie, seful boardului si directorul general al bancii au trimis mesaje clientilor care si-au deschis conturile inainte de aprilie 2007, data la care se incheie dezvaluirile din dosar.

Am aflat ca mass-media, in special CIIJ, are acces la informatii furate de la clientii nostri prin intermediul unui tert”, au scris cei doi sefi ai bancii in mesaj. “Exista riscul ca unele date ale clientilor sa devina publice”, mai spun directorii HSBC, dand asigurari ca deja avocatii fac demersuri pentru ca aceste informatii sa ramana secrete. “ Vom lua toate masurile rezonabile pentru a reduce la minim impactul unei posibile intruziuni a presei in viata dumneavoastra privata. Ne cerem scuze pentru orice inconvenient

Personalitatile care au avut conturi la HSBC
Lista celor care au avut conturi la HSBC este lunga si variata. Vedete, politicieni, oameni de afaceri, sportivi, dar si lideri religiosi, sunt implicati – unoeri fara nicio vina – in acest enorm scandal. Iata-i pe cei mai faimosi dintre ei.

Karekin al II-lea
Karekin al II-lea, catholicos-ul tuturor armenilor, adica conducatorul Bisericii Apostolice Armene, a devenit clientul HSBC in 2000. Exista un cont deschis pe numele sau in care in 2006/2007 aparea suma de 1,1 milioane dolari. Un purtator de cuvant al catholicos-ului a specificat ca acest cont a fost deschis de predecesorul lui “in sprijinul bisericii si al actiunilor caritabile” si transferat pe numele lui Karekin al II-lea in urma decesului acestuia”. Institutia catholicos-ului nu plateste taxe in Armenia.

Christian Slater
Actorul american Christian Slater a avut legatura cu un cont deschis pe numele de client “Captain Kirk”. Vedeta a refuzat sa comenteze.

Diego Forlan
Fotbalistul argentinian Diego Forlan, castigator in doua randuri al Ghetei de Aur, desemnat cel mai bun jucator la CM 2010, a devenit client al bancii in 2006, invreme ce juca la echipa spaniola Villareal. Ar fi avut legatura cu 4 conturi, dintre care doua figurau in dreptului firmei Rosario Trading Company S.A. iar alte doua, sub numarul 12661ZDF Suma totala din aceste conturi era de 1,4 milioane dolari. Nu se poate stabili ce legatura este intre Forlan si aceste conturi iar sportivul nu a dat vreun raspuns la solicitarile de informatii ale CIIJ.

Flavio Briatore
Omul de afaceri italian Flavio Briatore, fost detinator al echipelor de Formula 1 Benetton si Renault, a fost asociat in dosare cu 9 conturi de client, la care erau conectate alte 38 de conturi bancare, totalizand 73 de milioane de dolari. Avocatul lui Briatore a declarat pentru CIIJ ca “aceste conturi au peste 10 ani vechime, astfel ca domnul Briatore nu poate nega sau confirma acuzatiile”. Aparatorul omului de afaceri a mai spus ca unele dintre companiile acestuia au avut conturi in Elvetia, insa acestea “au fost detinute legal, platindu-se toate taxele si respectandu-se toate reglementarile in vigoare”.

Fernando Alonso
Pilotul Fernando Alonso, dublu castigator al Campionatului Mondial de Formula 1, a fost clientul HSBC incepand din 2002. Intre 2006 si 2010 a si locuit in Elvetia, declarand ca nu are o problema cu fiscalitatea ridicata. A fost asociat cu contul “MAAF851”, care anterior figura pe numele sau. Acesta era conectat la alte 4 conturi in care in 2006/2007 erau peste 42 de milioane de dolari. Managerul lui Alonso a declarat ca in perioada in care pilotul a locuit in Elvetia averea sa a fost gestionata de banci din aceasta tara iar ulterior, dupa ce s-a mutat in Spania, si-a declarat toate conturile, indiferent unde au fost deschise. “Fernando Alonso si-a declarat intotdeauna toate conturile si investitiile in fiecare tara in care a locuit”, a spus managerul campionului de Formula 1.

Joan Collins
Actrita Joan Collins, celebra mai ales datorita rolului din serialul “Dinastia”, a fost asociata cu doua conturi HSBC, cu numerele 14133KK si 6272KKK. Contabilul vedetei a confirmat ca in 1993 aceasta a depus bani la o banca din Londra si a descoperit ca ulterior, fara acordul ei, acestia au fost transferati in Elvetia. In 2011, fiscul britanic ar fi primit aceasta informatie de la Collins si, dupa o ancheta, ar fi ajuns la concluzia ca aceasta nu datoreaza taxe suplimentare.

Phil Collins
Cantaretul si producatorul de muzica Phil Collins, castigator al unui Oscar si al 7 premii Grammy, ar fi fost detinatorul unui cont comun la HSBC, conectat la alte 7 conturi in care in 2006/2007 erau peste 272.000 de dolari. Contactat de CIIJ, managerul lui Conllins a spus ca artistul locuieste la ora actuala in Elvetia si “este perfect normal sa aiba un cont bancar in tara unde traieste”

Valentino Rossi
Multiplu mondial la motociclism, Rossi a devenit clientul HSBC in 2003. A detinut contul de client Kikiki62, legat la 2 conturi bancare, totalizand 23,9 milioane de dolari. Avocatul sau a precizat ca in 2008, sportivul si-a rezolvat problemele cu fiscul italian, platind impozite restante de circa 30 de milioane de euro.

Alvaro Noboa
Considerat cel mai bogat om din Ecuador, Alvaro Noboa, producatorul faimoaselor banane Bonita, a candidat fara succes la presedintia tarii sale si a avut numeroase probleme cu fiscul. In 2006 la HSBC a fost deschis un cont pe numele Fruti Shippers Limited, companie controlata de Noboa, cont in care in acel moment se gaseau 92,1 milioane de dolari.

Alejandro Andrade
Fosta garda de corp a presedintelui Venezuelei Hugo Chavez, Andrade a detinut functii importante sub administratia acestuia si a condus Banca pentru Dezvoltare Sociala si Economica din Venezuela. In 2007 ar fi deschis un cont pentru Trezoreria Venezuelei, pe care o conducea la acel moment. Acesta era legat la trei conturi bancare in care se gaseau 698 de milioane de dolari in 2007. In plus, la acelasi cont erau legate si alte depozite bancare sub numele unor oficiali ai Trezoreriei. Andrade nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzatiile.

Narcisa de Leon Escaler
Reprezentata Filipinelor la ONU, cunoscuta pentru activitatile sale caritabile, De Leon Escaler detnea, impreuna cu o ruda, doua conturi la HSBC. Unul dintre ele a fost inchis in 2002, celelalt continea in 2006/2007 peste 100.000 de dolari

Li Xiaolin
Directoarea uneia dintre companiile energetice de stat ale Chinei, Li Xiaolin a fost declarata una dintre cele mai puternice femei din lumea afacerilor. Impreuna cu sotul ei au detinut un cont la HSBC, inregistrat sub numele unei companii din Panama, conectat la depozite totalizand 2,48 milioane de dolari. Nu a raspuns la intrebarile reporterilor CIIJ.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Paradis in prag de recesiune. De ce a ales Elvetia sa-si distruga cu buna stiinta economia si sa zdruncine intreaga Europa
Paradis in prag de recesiune. De ce a ales Elvetia sa-si distruga cu buna stiinta economia si sa zdruncine intreaga Europa

Economia Elvetiei ar putea inregistra unul sau doua trimestre de contractie, pe fondul aprecierii francului elvetian.

Masura la care ar putea recurge Polonia, tara afectata de criza francului elvetian:
Masura la care ar putea recurge Polonia, tara afectata de criza francului elvetian: "Bancile vor suporta nota de plata"

Afectata si ea de criza imprumuturilor in franci elvetieni, Polonia ia in calcul convertirea acestora in moneda nationala.

Economia UE primeste o
Economia UE primeste o "injectie" de 1 TRILION de euro. Ce se va intampla cu dolarul si francul elvetian

Joi dupa-amiaza, Banca Centrala Europeana anunta noi masuri de stimulare a economiei. Un anunt care ar putea starni o adevarata furtuna in economia statelor Uniunii Europene, inclusiv in cea a tarii noastre

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.