Bancile si clientii, chemati la audieri in Parlament in ziua in care francul a trecut de 4,5 lei. Ce ar insemna o conversie

×
Codul embed a fost copiat

Zecile de mii de familii de romani care au rate in franci elvetieni au primit, miercuri, inca o lovitura: francul a urcat peste pragul de 4,5 lei.

Ca sa gaseasca o solutie, parlamentarii au chemat la audieri reprezentantii Guvernului, bancile comerciale, banca nationala, autoritatea pentru protectia consumatorilor, dar si clientii.

Acestia din urma au cerut conversia imprumuturilor in lei, la un curs cu 20% mai mare fata de cel de la data semnarii contractului. BNR si bancile comerciale s-au declarat impotriva unei decizii politice in acest sens, dar nu au exclus negocieri punctuale cu clientii. Volskbank ar fi pregatit deja o asemenea oferta, odata cu preluarea sa de catre Banca Transilvania. a declarat reprezentantul BNR.

Presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare, care ii reprezinta pe clienti, le-a cerut bancilor sa nu lase toata povara riscului valutar pe umerii oamenilor. Pentru ca devalorizarea francului este un caz de forta majora, el a solicitat transformarea creditelor din franci in lei.

"Nu vedem o alta solutie decat o conversie. Respingem cu tarie ideea ca bancile ar pierde, au castigat destul de mult. Un curs de 2,2 - 2,6 asta solicitam. Cerem Parlamentului sa intervina direct, sa incurajeze un pact", a spus Alin Iacob, presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare.

Citește și
franc elvetian
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
„Decizia a fost deja luată”. Care e planul lui Putin de a ataca NATO, potrivit oficialilor militari și experți europeni din domeniul apărării

Potrivit Ministrului de Finante, Guvernul nu se opune unei asemenea solutii. "Nu ne opunem, dar conversia sa fie facuta si cu acceptul bancilor", a spus ministrul de Finante, Darius Valcov.

La randul lor, unele banci par deschise la aceasta solutie, in anumite conditii. "Suntem de acord cu conversia, dar nu la un curs istoric", a spus Steven van Groningen, presedintele unei banci.

Seful directiei de supraveghere de la BNR recunoastre ca bancile au gresit, dar vorbeste despre falimentul lor, in cazul aplicarii prin lege a unui curs de schimb.

"Iresponsabilitatea bancilor - evident ca sunt si printre ele uscaturi. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul!", a spus Nicolae Cinteza, director in BNR.

Cinteza sustine totusi ca o banca a pregatit deja o astfel de oferta pentru 14 mii de clienti indatorati in franci. "Exista o clauza in contractul Banca Transilvania -Volksbank, conversia se va face de catre Banca Transilvania. Vrea, nu vrea, trebuie s-o faca pentru ca e in contract - atunci celelalte banci vor fi presate sa faca si ele asa ceva, nu toate isi vor permite", a mai spus Cinteza.

Parlamentarii au propus si ei conversia, dar la un curs mediu. "In cazul creditelor acordate in CHF, conversia soldului acestor credite sa se realizeze la un curs mediu al perioadei de la acordarea creditului pana in ziua conversiei", a spus deputatul Ana Birchall.

Cei mai multi dintre indatorati sustin ca doar conversia la un curs favorabil ii mai poate salva. "Vrem sa ne platim in continuare ratele, vrem o reducere a francului la cursul istoric, cu un plus de zece sau douazeci la suta. Nu vrem ajutor de la stat, vrem doar sa ne acorde aceasta denominare", a spus Adrian Iuriciuc, imprumutat in franci elvetieni.

In urma dezbaterilor de miercuri, comisia de Buget a Parlamentului va trimite Camerei Deputatilor un raport.

Articol recomandat de sport.ro
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Ce pensie are Rică Răducanu. Fostul portar împlinește azi 78 de ani
Citește și...
FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a
FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"

La o saptamana dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a declansat “francogeddon-ul”, autoritatile din Romania decid daca vor urma exemplul celor din Ungaria si Croatia, ajutandu-i pe cei indatorati la banci

Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007

Tribunalul Buzau a decis ca un roman sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei.

FRANCOGEDDON, ziua 6. Francul SCADE la BNR. Croatia va
FRANCOGEDDON, ziua 6. Francul SCADE la BNR. Croatia va "ingheta" cursul francului timp de un an

Cresterea francului dupa decizia Bancii Nationale a Elvetiei de a elimina plafonul valutar duce la consecinte neasteptate si adeseori tragice

Recomandări
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit
Cum explică Nicolae Ciucă legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă, unul dintre iniţiatorii legii care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul este plătit, a explicat care au fost motivele pentru care a promovat această lege controversată.

 

Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet
Mită electorală într-o comună din județul Olt. Polițiștii s-a autosesizat după ce au văzut filmarea pe internet

Poliţiştii din județul Olt s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal în care efectuează cercetări pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor, după ce au fost postate online imagini cu persoane care împărțeau pachete unor locuitori.

 

Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon
Rusia a declanșat o ofensivă de proporții în Ucraina. Armata lui Putin încearcă să creeze o zonă-tampon

Forţele ruseşti au lansat vineri dimineaţa devreme un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul ţării, avansând un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovceansk, într-un efort de a crea o zonă-tampon.