Bancile si clientii, chemati la audieri in Parlament in ziua in care francul a trecut de 4,5 lei. Ce ar insemna o conversie

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 17:46
Categorie: Financiar

Zecile de mii de familii de romani care au rate in franci elvetieni au primit, miercuri, inca o lovitura: francul a urcat peste pragul de 4,5 lei.

Ca sa gaseasca o solutie, parlamentarii au chemat la audieri reprezentantii Guvernului, bancile comerciale, banca nationala, autoritatea pentru protectia consumatorilor, dar si clientii.

Acestia din urma au cerut conversia imprumuturilor in lei, la un curs cu 20% mai mare fata de cel de la data semnarii contractului. BNR si bancile comerciale s-au declarat impotriva unei decizii politice in acest sens, dar nu au exclus negocieri punctuale cu clientii. Volskbank ar fi pregatit deja o asemenea oferta, odata cu preluarea sa de catre Banca Transilvania. a declarat reprezentantul BNR.

Presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare, care ii reprezinta pe clienti, le-a cerut bancilor sa nu lase toata povara riscului valutar pe umerii oamenilor. Pentru ca devalorizarea francului este un caz de forta majora, el a solicitat transformarea creditelor din franci in lei.

"Nu vedem o alta solutie decat o conversie. Respingem cu tarie ideea ca bancile ar pierde, au castigat destul de mult. Un curs de 2,2 - 2,6 asta solicitam. Cerem Parlamentului sa intervina direct, sa incurajeze un pact", a spus Alin Iacob, presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare.

Potrivit Ministrului de Finante, Guvernul nu se opune unei asemenea solutii. "Nu ne opunem, dar conversia sa fie facuta si cu acceptul bancilor", a spus ministrul de Finante, Darius Valcov.

La randul lor, unele banci par deschise la aceasta solutie, in anumite conditii. "Suntem de acord cu conversia, dar nu la un curs istoric", a spus Steven van Groningen, presedintele unei banci.

Seful directiei de supraveghere de la BNR recunoastre ca bancile au gresit, dar vorbeste despre falimentul lor, in cazul aplicarii prin lege a unui curs de schimb.

"Iresponsabilitatea bancilor - evident ca sunt si printre ele uscaturi. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul!", a spus Nicolae Cinteza, director in BNR.

Cinteza sustine totusi ca o banca a pregatit deja o astfel de oferta pentru 14 mii de clienti indatorati in franci. "Exista o clauza in contractul Banca Transilvania -Volksbank, conversia se va face de catre Banca Transilvania. Vrea, nu vrea, trebuie s-o faca pentru ca e in contract - atunci celelalte banci vor fi presate sa faca si ele asa ceva, nu toate isi vor permite", a mai spus Cinteza.

Parlamentarii au propus si ei conversia, dar la un curs mediu. "In cazul creditelor acordate in CHF, conversia soldului acestor credite sa se realizeze la un curs mediu al perioadei de la acordarea creditului pana in ziua conversiei", a spus deputatul Ana Birchall.

Cei mai multi dintre indatorati sustin ca doar conversia la un curs favorabil ii mai poate salva. "Vrem sa ne platim in continuare ratele, vrem o reducere a francului la cursul istoric, cu un plus de zece sau douazeci la suta. Nu vrem ajutor de la stat, vrem doar sa ne acorde aceasta denominare", a spus Adrian Iuriciuc, imprumutat in franci elvetieni.

In urma dezbaterilor de miercuri, comisia de Buget a Parlamentului va trimite Camerei Deputatilor un raport.

FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a
FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Yuan
Creșterea economică a Chinei, la cel mai scăzut ritm din 2009. Care sunt cauzele
Reacţiile lăutarilor, după ce au aflat că ANAF verifică nunţile. Nici Tăriceanu nu e mulţumit
Banca Mondială: “Regândiţi tot sistemul de taxare, analizaţi totul, inclusiv cota unică! Pericolul se apropie"
Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,28%, cel mai mare nivel din ultimele două luni
Cuplurile căsătorite, în vizorul ANAF. Riscă amendă de 5.000 de lei
”Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”: 55 de miliarde de euro
ANAF
Românii care au făcut nuntă, luați la întrebări de ANAF. Ce cupluri vor primi solicitări
Subvenții pentru diesel. Câți bani primesc proprietarii pentru a-și schimba mașinile pe motorină
Fiscul ia în vizor nunțile: formularele trimise tinerilor căsătoriți. Amenzi de 2.000-5.000 de lei
Mega-proiectul cu care chinezii schimbă fața Europei Centrale și de Est. Poziția României
A opta lună, cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE. Cu cât au crescut prețurile
BNR limitează gradul de îndatorare. Care sunt noile condiții de creditare