Bancile si clientii, chemati la audieri in Parlament in ziua in care francul a trecut de 4,5 lei. Ce ar insemna o conversie

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 17:46
Categorie: Financiar

Zecile de mii de familii de romani care au rate in franci elvetieni au primit, miercuri, inca o lovitura: francul a urcat peste pragul de 4,5 lei.

Ca sa gaseasca o solutie, parlamentarii au chemat la audieri reprezentantii Guvernului, bancile comerciale, banca nationala, autoritatea pentru protectia consumatorilor, dar si clientii.

Acestia din urma au cerut conversia imprumuturilor in lei, la un curs cu 20% mai mare fata de cel de la data semnarii contractului. BNR si bancile comerciale s-au declarat impotriva unei decizii politice in acest sens, dar nu au exclus negocieri punctuale cu clientii. Volskbank ar fi pregatit deja o asemenea oferta, odata cu preluarea sa de catre Banca Transilvania. a declarat reprezentantul BNR.

Presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare, care ii reprezinta pe clienti, le-a cerut bancilor sa nu lase toata povara riscului valutar pe umerii oamenilor. Pentru ca devalorizarea francului este un caz de forta majora, el a solicitat transformarea creditelor din franci in lei.

"Nu vedem o alta solutie decat o conversie. Respingem cu tarie ideea ca bancile ar pierde, au castigat destul de mult. Un curs de 2,2 - 2,6 asta solicitam. Cerem Parlamentului sa intervina direct, sa incurajeze un pact", a spus Alin Iacob, presedintele Asociatiei utilizatorilor de Servicii Financiare.

Potrivit Ministrului de Finante, Guvernul nu se opune unei asemenea solutii. "Nu ne opunem, dar conversia sa fie facuta si cu acceptul bancilor", a spus ministrul de Finante, Darius Valcov.

La randul lor, unele banci par deschise la aceasta solutie, in anumite conditii. "Suntem de acord cu conversia, dar nu la un curs istoric", a spus Steven van Groningen, presedintele unei banci.

Seful directiei de supraveghere de la BNR recunoastre ca bancile au gresit, dar vorbeste despre falimentul lor, in cazul aplicarii prin lege a unui curs de schimb.

"Iresponsabilitatea bancilor - evident ca sunt si printre ele uscaturi. Rezolvarea printr-un act normativ care sa stabileasca conversia la un alt curs decat cel din ziua tranzactiei nu se poate! (...) Sunt banci care pot da faliment daca conversia se face la curs istoric. Si nu una sau doua banci risca falimentul!", a spus Nicolae Cinteza, director in BNR.

Cinteza sustine totusi ca o banca a pregatit deja o astfel de oferta pentru 14 mii de clienti indatorati in franci. "Exista o clauza in contractul Banca Transilvania -Volksbank, conversia se va face de catre Banca Transilvania. Vrea, nu vrea, trebuie s-o faca pentru ca e in contract - atunci celelalte banci vor fi presate sa faca si ele asa ceva, nu toate isi vor permite", a mai spus Cinteza.

Parlamentarii au propus si ei conversia, dar la un curs mediu. "In cazul creditelor acordate in CHF, conversia soldului acestor credite sa se realizeze la un curs mediu al perioadei de la acordarea creditului pana in ziua conversiei", a spus deputatul Ana Birchall.

Cei mai multi dintre indatorati sustin ca doar conversia la un curs favorabil ii mai poate salva. "Vrem sa ne platim in continuare ratele, vrem o reducere a francului la cursul istoric, cu un plus de zece sau douazeci la suta. Nu vrem ajutor de la stat, vrem doar sa ne acorde aceasta denominare", a spus Adrian Iuriciuc, imprumutat in franci elvetieni.

In urma dezbaterilor de miercuri, comisia de Buget a Parlamentului va trimite Camerei Deputatilor un raport.

FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a
FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Criză în afacerile din România. Angajatorii nu mai au nici profit, nici salariați
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Insula Pacific, aer curat
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019
Control al Curţii de Conturi la ANAF. Fiscul avea lipsuri de 11,5 milioane de lei
Tinerii din diaspora, atrași cu 40.000 euro să revină în țară. Care sunt condițiile
Managerii care se plâng că nu găsesc personal, deși oferă salariu de 10.000 lei/lună
Teodorovici: Pentru fondurile de pensii e un business foarte profitabil. Nu pleacă nimeni din ţară