FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"

×
Codul embed a fost copiat

La o saptamana dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a declansat “francogeddon-ul”, autoritatile din Romania decid daca vor urma exemplul celor din Ungaria si Croatia, ajutandu-i pe cei indatorati la banci

-► Dezbatere in Comisia de buget-finante a Camerei
-► Finantele propun o noua varianta a "electoratei"
-► Variatii mici ale cursului interbancar
-► Masuri in sprijinul celor indatorati

Cursul BNR miercuri, 21 ianuarie
Banca Nationala a anuntat un curs de schimb de 4,5054 lei pentru un franc elvetian, o crestere substantiala fata de ziua de marti, cand cursul era de 4,4354 lei. Pentru euro, BNR a anuntat un curs de 4,5110 lei, fata de 5,537 in ziua precedenta. 

Dezbatere in Comisia de buget-finante a Camerei
Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a organizat in cadrul reuniunii sale de la ora 11 o dezbatere privind masurile care pot fi luate pentru a-i ajuta pe cei afectati de cresterea francului elvetian. La dezbatere au fost invitati reprezentanti ai celor indatorati la banci, ai institutiilor de credit, dar si ai Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante.

Din partea finantelor a venit insusi ministrul Darius Valcov iar din partea BNR, seful directiei de supraveghere, Nicolae Cinteza, insotit de o echipa de specialisti. Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, a deschis dezbaterea, cerand un curs de conversie egal cu cel de momentul acordarii imprumutului + 20%. "Nu vedem o alta soluție decat o conversie. Insistam pentru o solutie care sa nu arunce toata povara pe consumator. Respingem cu tarie ideea ca bancile ar pierde, au castigat destul de mult. Bancile au instrainat credite cu 20%, discounturi spectaculoase, catre recuperatorii de creante." 

Citește și
Victor Ponta la Guvern
Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni: "Sa nu vindem iluzii. Nu e ceva ce tine de un partid, de un Guvern"

Finantele propun o noua varianta a "electoratei"
Ministrul Valcov a raspuns insa ca ar fi vorba de o suma de 2 miliarde, un risc care ar trebui suportat de statul roman si care este „echivalent cu o autostrada Pitesti-Craiova”. Ministrul a spus insa ca nu se opune conversiei.

La iesire de la dezbateri, ministrul Valcov a vorbit, ca solutie concreta, despre rescadentare - masura botezata de presa "Electorata". Ministrul Finantelor a spus ca plafonul de venit prevazut initial - 2.200 lei brut pe luna - ar putea creste la 3.000. "Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult"Valcov a cerut insa si ca BNR sa medieze discutia intre clienti si banci.

„Nu este vorba de o problema sistemica”, a declarat in candrul dezbaterii si Steven van Groeningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. „S-a vorbit despre sute de mii de oameni, cred ca sunt 76.000 de oameni in Romania care au credit in franci elvetieni.” Seful Raiffeisen a precizat ca „Sunt total de acord cu principiul conversiei, sunt dispus sa fac asta si astazi”, insa nu a indicat la ce curs.

Stire in curs de desfasurare

Variatii mici ale cursului interbancar
Francul elvetian a inregistrat miercuri variatii reduse fata de euro pe pietele externe si ramane usor peste 1 franc/euro, in timp ce in piata interbancara locala activitatea a fost extrem de redusa, cu o singura tranzactie, perfectata aproape de cotatiile euro/leu de la sfarsitul zilei trecute. In jurul orei 10:00, euro era cotat intre bancile locale la 4,5095 - 4,5130 lei. Singura tranzactie din deschiderea pietei a avut loc la un curs de 4,5140 lei/euro, foarte aproape de cursul de 4,5125 lei/euro consemnat pe finalul zilei anterioare.

La aceeasi ora, cursul euro/franc se situa la 1,0117 franci/euro, comparativ cu 1,0092 franci/euro marti in jur de ora 16:30. Cotatiile actuale euro/leu si euro/franc implica un curs de 4,4618 lei/franc, calculat prin corespondenta, in timp ce la sfarsitul sedintei de marti cotatiile de la momentul respectiv indicau un curs de 4,4713 lei, foarte aproape de referinta record anuntata luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Referinta a coborat marti la 4,4354 lei/franc.

"In piata interbancara de la noi nu se intampla mare lucru. Nu este interes nici la vanzare si nici la cumparare si din cauza asta se coteaza foarte larg. Francul elvetian are o miscare mai mica decat in zilele trecute. Nu a mai coborat sub egalitatea cu euro, iar in perioada urmatoare s-ar putea aseza intr-un interval de variatie de 1,01 - 1,05franci/euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. In regiune, forintul s-a apreiat cu 0,1% in rapot cu euro, iar zlotul cu 0,4%.


Masuri in sprijinul celor indatorati
Atat guvernele tarilor unde exista un volum mare de credite in CHF, cat si unele banci, au inceput sa vina cu solutii pentru a-i ajuta pe cei indatorati. Guvernul croat vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de cetateni care au credite ipotecare in moneda elvetiana. Si in Serbia, Ministerul de Finante a anuntat, potrivit Reutersm ca e in cautarea unei solutii pentru a-i ajuta pe cei indatorati, fara a apela la un curs valutar fix. Ungaria a demarat inca din 2013 conversia creditelor in franci elvetieni, o masura criticata atunci dar apreciata acum.

Premierul Poloniei – tara unde peste jumatate de milion de oameni au astfel de credite – a cerut ca Protectia Consumatorului sa demareze o ancheta asupra clauzelor contractuale impuse de banci. De asemenea, Guvernul din Polonia a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobanzi negative pentru creditele ipotecare in franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi imprumutati in moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului, relateaza Bloomberg. "Le-am spus clar bancilor, iar acestea au fost de acord sa ia in considerare aplicarea ratelor negative ale dobanzii. Riscul pietei afecteaza atat bancile, cat si clientii. Clientul accepta riscul fluctuatiei schimbului valutar, in timp ce banca isi asuma riscul modificarilor dobanzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007

Tribunalul Buzau a decis ca un roman sa plateasca ratele pentru acoperirea unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data contractarii creditului, respingand insa cererea acestuia privind plata in lei.

Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni:
Victor Ponta, despre criza francilor elvetieni: "Sa nu vindem iluzii. Nu e ceva ce tine de un partid, de un Guvern"

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu exista o solutie a unui partid in privinta crizei francilor elvetieni si nu tine de un Guvern, el facand apel la ”a nu vinde iluzii si la a nu crea asteptari nerealiste”.

Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are
Francul elvetian ar putea arunca lumea intr-o noua CRIZA ECONOMICA. Ce consecinte are "Francogeddon-ul" declansat joi

Ziua de 15 ianuarie va ramane marcata cu negru in istoria economiei mondiale. Banca Nationala a Elvetiei a luat o masura care s-ar putea dovedi sinucigasa

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.