FRANCOGEDDON, ziua 7. Francul a trecut de 4,5 lei la BNR. Ministrul de Finante propune varianta imbunatatita a "electoratei"

Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 11:45
Categorie: Financiar

La o saptamana dupa ce Banca Nationala a Elvetiei a declansat “francogeddon-ul”, autoritatile din Romania decid daca vor urma exemplul celor din Ungaria si Croatia, ajutandu-i pe cei indatorati la banci

-► Dezbatere in Comisia de buget-finante a Camerei
-► Finantele propun o noua varianta a "electoratei"
-► Variatii mici ale cursului interbancar
-► Masuri in sprijinul celor indatorati

Cursul BNR miercuri, 21 ianuarie
Banca Nationala a anuntat un curs de schimb de 4,5054 lei pentru un franc elvetian, o crestere substantiala fata de ziua de marti, cand cursul era de 4,4354 lei. Pentru euro, BNR a anuntat un curs de 4,5110 lei, fata de 5,537 in ziua precedenta. 

Dezbatere in Comisia de buget-finante a Camerei
Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor a organizat in cadrul reuniunii sale de la ora 11 o dezbatere privind masurile care pot fi luate pentru a-i ajuta pe cei afectati de cresterea francului elvetian. La dezbatere au fost invitati reprezentanti ai celor indatorati la banci, ai institutiilor de credit, dar si ai Bancii Nationale si ai Ministerului de Finante.

Din partea finantelor a venit insusi ministrul Darius Valcov iar din partea BNR, seful directiei de supraveghere, Nicolae Cinteza, insotit de o echipa de specialisti. Presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare, Alin Iacob, a deschis dezbaterea, cerand un curs de conversie egal cu cel de momentul acordarii imprumutului + 20%. "Nu vedem o alta soluție decat o conversie. Insistam pentru o solutie care sa nu arunce toata povara pe consumator. Respingem cu tarie ideea ca bancile ar pierde, au castigat destul de mult. Bancile au instrainat credite cu 20%, discounturi spectaculoase, catre recuperatorii de creante." 

Finantele propun o noua varianta a "electoratei"
Ministrul Valcov a raspuns insa ca ar fi vorba de o suma de 2 miliarde, un risc care ar trebui suportat de statul roman si care este „echivalent cu o autostrada Pitesti-Craiova”. Ministrul a spus insa ca nu se opune conversiei.

La iesire de la dezbateri, ministrul Valcov a vorbit, ca solutie concreta, despre rescadentare - masura botezata de presa "Electorata". Ministrul Finantelor a spus ca plafonul de venit prevazut initial - 2.200 lei brut pe luna - ar putea creste la 3.000. "Proiectul de lege prevede extinderea sferei de cuprindere în schema programului, prin creşterea venitului brut cu care debitorii se încadrează, de la 2.200 lei brut la 3.000 lei brut, astfel că vor putea beneficia de schema de restructurare 1,05 milioane persoane, cu 200.000 persoane mai mult"Valcov a cerut insa si ca BNR sa medieze discutia intre clienti si banci.

„Nu este vorba de o problema sistemica”, a declarat in candrul dezbaterii si Steven van Groeningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania. „S-a vorbit despre sute de mii de oameni, cred ca sunt 76.000 de oameni in Romania care au credit in franci elvetieni.” Seful Raiffeisen a precizat ca „Sunt total de acord cu principiul conversiei, sunt dispus sa fac asta si astazi”, insa nu a indicat la ce curs.

Stire in curs de desfasurare

Variatii mici ale cursului interbancar
Francul elvetian a inregistrat miercuri variatii reduse fata de euro pe pietele externe si ramane usor peste 1 franc/euro, in timp ce in piata interbancara locala activitatea a fost extrem de redusa, cu o singura tranzactie, perfectata aproape de cotatiile euro/leu de la sfarsitul zilei trecute. In jurul orei 10:00, euro era cotat intre bancile locale la 4,5095 - 4,5130 lei. Singura tranzactie din deschiderea pietei a avut loc la un curs de 4,5140 lei/euro, foarte aproape de cursul de 4,5125 lei/euro consemnat pe finalul zilei anterioare.

La aceeasi ora, cursul euro/franc se situa la 1,0117 franci/euro, comparativ cu 1,0092 franci/euro marti in jur de ora 16:30. Cotatiile actuale euro/leu si euro/franc implica un curs de 4,4618 lei/franc, calculat prin corespondenta, in timp ce la sfarsitul sedintei de marti cotatiile de la momentul respectiv indicau un curs de 4,4713 lei, foarte aproape de referinta record anuntata luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Referinta a coborat marti la 4,4354 lei/franc.

"In piata interbancara de la noi nu se intampla mare lucru. Nu este interes nici la vanzare si nici la cumparare si din cauza asta se coteaza foarte larg. Francul elvetian are o miscare mai mica decat in zilele trecute. Nu a mai coborat sub egalitatea cu euro, iar in perioada urmatoare s-ar putea aseza intr-un interval de variatie de 1,01 - 1,05franci/euro", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. In regiune, forintul s-a apreiat cu 0,1% in rapot cu euro, iar zlotul cu 0,4%.


Masuri in sprijinul celor indatorati
Atat guvernele tarilor unde exista un volum mare de credite in CHF, cat si unele banci, au inceput sa vina cu solutii pentru a-i ajuta pe cei indatorati. Guvernul croat vrea sa introduca un curs de schimb valutar fix pentru a-i ajuta pe cei 60.000 de cetateni care au credite ipotecare in moneda elvetiana. Si in Serbia, Ministerul de Finante a anuntat, potrivit Reutersm ca e in cautarea unei solutii pentru a-i ajuta pe cei indatorati, fara a apela la un curs valutar fix. Ungaria a demarat inca din 2013 conversia creditelor in franci elvetieni, o masura criticata atunci dar apreciata acum.

Premierul Poloniei – tara unde peste jumatate de milion de oameni au astfel de credite – a cerut ca Protectia Consumatorului sa demareze o ancheta asupra clauzelor contractuale impuse de banci. De asemenea, Guvernul din Polonia a propus bancilor de pe piata locala sa adopte dobanzi negative pentru creditele ipotecare in franci, pentru a-i ajuta pe cei 500.000 de polonezi imprumutati in moneda elvetiana si care au fost afectati de aprecierea record a francului, relateaza Bloomberg. "Le-am spus clar bancilor, iar acestea au fost de acord sa ia in considerare aplicarea ratelor negative ale dobanzii. Riscul pietei afecteaza atat bancile, cat si clientii. Clientul accepta riscul fluctuatiei schimbului valutar, in timp ce banca isi asuma riscul modificarilor dobanzilor", a declarat Mateusz Szczurek, ministrul polonez de Finante.

Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
Sperante pentru romanii cu credite in franci elvetieni. Cum a castigat un buzoian in instanta plata ratei la cursul din 2007
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lumanari, inmormantare - Getty
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune
salariu minim
Salariul minim crește de la 1 ianuarie. Reacțiile românilor privind sumele diferențiate
Facebook a primit o amendă de 10 milioane de euro în Italia
Salariul minim va fi majorat din ianuarie. Angajații cu studii superioare vor lua mai mult
Adio mașini pe benzină și diesel! Primul gigant auto care renunță la motoarele cu ardere internă
Guvernul s-a răzgândit în privința salariului minim. Anunțul autorităților
Londra se prăbușește după Brexit. The City pierde 800 mld. euro și 10.000 de joburi