De ce nu se ieftinesc casele. Chiar si in plina criza, dezvoltatorii vor profit de 100%
Pe o piata imobiliara blocata, constructorii ii ataca direct pe dezvoltatori. Materialele au atins pragul de jos, terenurile “au cazut” cu 60% si mana de lucru nu mai e scumpa. Cu toate astea, preturile nu scad.
Cei care au ridicat mii de apartamente care sunt si acum goale cred ca in mod normal cumparatorul nu ar trebui sa plateasca mai mult de 500 euro pe metrul patrat. In realitate, omul are noroc daca da 900.
Pretul materialelor de constructii a atins pragul de jos, terenurile s-au ieftinit cu aproape 60 de procente si nici mana de lucru nu mai este scumpa. O confirma inclusiv reprezentantii Agentiei Nationale pentru Locuinte.
"La acest moment costurile de construire a locuintelor nu depasesc 380 de euro pe mp fara TVA, respectiv 471 de euro pe mp cu TVA", explica Romeo Dragan- director adjunct ANL.
Cu toate acestea, apartamentele noi raman doar un vis pentru multi. De pilda, intr-un ansamblu din nordul Capitalei, vanzatorul cerea in 2009 1800 de euro pe mp, iar acum insista sa obtina 1300. Include tot: TVA-ul, parcarea, toate dotarile.
Asta in conditiile in care doar aici sunt peste 100 de apartamente libere, semn ca putini se mai arunca la aceste preturi cum s-a intamplat in perioada de boom imobiliar. O dovedesc si cifrele dupa "Programul prima casa" prin care doar o locuinta din 80 a fost noua atunci cand oamenii au semnat contractul.
Specialistii sunt de parere ca daca dezvoltatorii nu ar fi lacomi, ar trebui sa ceara 600 de euro pe metrul patrat.
Altfel spus, pentru un apartament cu doua camere de 60 de mp, clientul ar urma sa dea cam 40.000 de euro si nu 60 cat i se cere acum.
Efectul este unul nedorit. Pentru ca nu exista cale de negociere, mii de case raman nevandute, iar asta amana iesirea din criza.
Criza imobiliara. De ce isi permit proprietarii sa tina la pret