Sentinta fara precedent in Romania. Decizia luata de un judecator dupa ce un pensionar s-a imprumutat online cu 2000 de lei
O sentinta fara precedent, devenita definitiva, ar putea duce la falimentarea institutiilor financiare nebancare. Intr-un proces intentat de un pensionar care s-a imprumutat pe internet si nu a mai putut sa plateasca ratele.
Judecatoria sectorului 1 i-a dat castig de cauza datornicului. "Creditele online nerambursate nu pot fi executate silit, ele sunt anulate fara ca banii imprumutati sa mai fie restituiti", a decis judecatorul, care a stabilit ca asemenea intelegeri nu pot fi luate in seama cata vreme nu poarta semnatura autentica a imprumutatului si nici macar semnatura lui electronica.
Un militar pensionat a imprumutat anul trecut 2000 de lei ca sa aiba bani de mancare. A platit doar doua rate, iar pentru restante institutia financiara care l-a imprumutat l-a dat pe mana executorului care i-a blocat contul de pensie si a inceput sa ii ia bani, pentru datorie. Subofiterul in rezerva a contestat insa executarea silita, iar sentinta a fost mult peste asteptari.
CONTRACTELE ONLINE CU PROBLEME
"Imprejurarea ca intreaga interactiune dintre vanzator si cumparator a avut loc exclusiv in mediul online, prin intermediul unei platforme interactive de creditare, gazduita de site-ul creditoarei, nu este de natura sa determine concluzia ca a fost asumat de debitor si nu poate produce efecte juridice".
Sentinta este definitiva si poate constitui un precedent in cazuri similare.
Socati de sentinta dar si de motivele magistratului, IFN-ul si executorul nu au contestat decizia fara precedent, asa ca cel putin teoretic, ambele parti sunt realmente in paguba. Si totusi, pot deschide impotriva pensionarului o actiune civila in pretentii prin care sa recupereze si creditul si cheltuielile de executare.