Cat de "gratuit" este invatamantul in Romania. S-au imprumutat la banca pentru a-si putea trimite copiii la scoala

Ultima actualizare: 11-09-2016 07:08
copii familiei Pandele

Invatamantul gratuit din Romania ii impinge pe doi parinti din Teleorman sa ia un credit de la banca pentru a-i putea trimite la scoala pe sase dintre cei noua copii.

Pentru Ion si Stela Pandele, doi parinti de 68, respectiv 48 de ani, ziua de 12 septembrie aduce mai mult griji si framantari, decat zambete si bucuria faptului ca unul dintre cei noua copii ai sai merge pentru prima data la scoala, in clasa I, relateaza Adevarul.

Cele 11 suflete traiesc in comuna Scrioastea din judetul Teleorman. Venitul lor este compus din pensia tatalui, care dupa 33 de ani de munca ajunge la doar 500 de lei, si alocatiile copiilor, care adunate fac tot 500 de lei. Pe langa asta, baietii mai mari muncesc cu ziua prin sat, dar acest lucru le afecteaza prestatia la scoala.

Ion a fost nevoit sa ia un credit de 750 de lei de la banca pentru a le putea cumpara ghiozdane si rechizite celor sase copii care trebuie sa inceapa scoala , dar chiar si asa banii nu sunt suficienti pentru toti, iar cei mici trebuie sa se multumeasca cu lucrurile vechi ale fratilor mai mari. Acesta este al doilea credit pe care familia este nevoita sa il ia, primul fiin pentru mici renovari in casa in care locuiesc.

Fara credit nu am fi reusit. Ca sa ii pregatim de scoala pe toti insemna mai mult decat castigam noi in doua luni”, marturiseste tatal.

Cei trei baieti mai mari, Ionut (16 ani), Cristian (15 ani) si Gabriel (13 ani) incep cu totii clasa a VIII-a, Lucian (12 ani) va merge in clasa a VI-a, iar sora sa Loredana se va alatura colegilor sai din clasa a IV-a. Pentru Andrei, 12 septembire este un motiv de bucurie, fiindca el va fi boboc in clasa I.

Daca doriti sa ii ajutati pe Ion si Stela Pandele si pe copiii care in ciuda dificultatilor lupta pentru a-si crea singuri un viitor si a merge la scoala, puteti dona bani, rechizite sau haine contactand un reprezentant al Primariei Scrioastea la numarul de telefon 0247.459.406.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO