Seful Bundesbank: Europa ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a depasi criza datoriilor


Ultimul update: Duminica 21 Aprilie 2013 06:58
Data publicarii: Joi 18 Aprilie 2013 09:48
Categorie: Stiri Economice
Euro

Europa ar putea avea nevoie de pana la 10 ani pentru a depasi criza datoriilor, iar o solutie pe termen lung va veni doar dupa ce politicienii vor renunta sa se mai bazeze pe BCE si vor implmenta reforme structurale, a declarat presedintele Bundesbank.

BCE ar putea reduce dobanda de politica monetara, daca datele macroeconomice sustin o astfel de decizie, a sugerat Weidmann, intr-un interviu pentru Wall Street Journal. O diminuare a dobanzii cheie nu ar schimba, insa, evolutia economica a blocului euro, a afirmat Weidmann.

Seful Bundesbank a apreciat acordul dintre Cipru si creditorii internationali, care include pierderi importante pentru deponentii din cele mai mari doua banci cipriote. Desi modul in care s-a procedat in Cipru nu este un model pentru alte situatii, arata importanta de a avea o ordine in care investitorii cu interese in banca sa suporte costurile in cazul unor dificultati ale institutiei de credit, a spus el.

"Depasirea crizei si a efectelor va ramane o provocare pe parcursul urmatorului deceniu", a spsus Weidmann. Pozitia bancii centrale a Germaniei contrazice declaratii recente ale presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a afirmat ca cea mai dificila perioada a crizei din Europa a fost depasita.

Economia zonei euro ar trebui sa revina pe crestere in acest an, ca urmare a accelerarii activitatii globale, considera Weidmann. Totusi, "calmul pe care il vedem in prezent ar putea fi inselator", daca intarzie reformele la nivel national si european, a adaugat el.

Weidmann, din pozitia de sef al Bundesbank, este unul dintre cei mai influenti membri ai conducerii BCE. Bancherul german a fost singurul care s-a opus anul trecut infiintarii mecanismului de achizitii nelimitate de obligatiuni, Tranzactii Monetare Directe (Outright Monetary Transactions). Noua facilitate a BCE, care nu a fost inca folosita, este creditata pentru stabilizarea pietelor financiare in timpul incertitudinilor politice generate de alegerile din Italia si in perioada negocierilor pentru un acord de sustinere a Ciprului.

Sursa: Mediafax

Tags: bundesbank, europa,

VIDEO PROTVPLUS.RO