Acord istoric în G7 privind un impozit global de minimum 15% pentru multinaţionale. Ce giganți sunt afectați
Miniștrii de Finanțe din G7, grupul celor mai bogate țări ale lumii, au ajuns sâmbătă la un acord pentru un impozit global minim de cel puțin 15%.
Grupul G7, forumul care reunește cele mai puternice economii ale lumii, a ajuns la un acord "istoric" privind impozitarea companiilor multinaţionale, o îndelung așteptată reformă a sistemului fiscal global, care să îl facă potrivit pentru era digitală.
Aflați la Londra pentru pregătirea summit-ului de săptămâna viitoare, miniștrii de Finanțe au convenit asupra unei cote minime a impozitului pe profit de 15%.
Obiectivul este taxarea companiilor multinaţionale acolo unde realizează profitul şi nu unde sunt înregistrate.
Giganţii tehnologici, precum Amazon şi Google, ar putea fi printre companiile afectate.
"Acest impozit minim global va pune capăt cursei scăderii fiscalităţii pentru companii şi va face dreptate clasei medii şi lucrătorilor din Statele Unite şi din lume", a apreciat Secretarul american al trezoreriei (ministru de finanţe) Janet Yellen, într-un comunicat.
Acordul anunţat sâmbătă evocă un impozit minim de 15% aplicabil societăţilor în fiecare ţară unde operează, obiectivul fiind de a taxa multinaţionalele acolo unde realizează profitul şi nu doar unde sunt înregistrate.
Măsura se va aplica companiilor internaționale cu o marjă de profit de minim 10%
Măsura se va aplica companiilor internaţionale cu o marjă de profit de minim 10%. Potrivit acordului, peste acest prag, 20% din profiturile obţinute urmează să fie impozitate în ţările unde activează grupul respectiv.
Sunt vizate în special marile grupuri de tehnologie americane, care înregistrează rezultate record.
Totuşi, comunicatul miniştrilor de finanţe din G7 (Marea Britanie, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Germania şi SUA) nu precizează dacă statele care au impus deja o taxă companiilor-gigant din sfera digitală, cum este şi Marea Britanie, ar urma să renunţe la aceasta pentru a aplica noul impozit.
Pe de altă parte, miniştrii de finanţe din G7 s-au pronunţat în favoarea proiectului de a face obligatorie publicarea de către companii a aşa-ziselor riscuri climatice, un alt subiect important care va fi abordat la summitul G7 de la sfârşitul săptămânii viitoare de la Cornwall (sud-vestul Angliei).
Sursa: Agerpres, StirilePROTV
Etichete: impozite, g7, multinationale,
Dată publicare:
06-06-2021 08:00