Guvernul schimba regulile pentru controalele ANAF. Seful Fiscului: "Cultura spagii este alimentata de aceasta mica evaziune"
Magazinele, restaurantele, sau cluburile nu vor mai fi inchise pentru sume mai mici de 300 de lei care nu apar in casele de marcat.
Anuntul l-a facut premierul dupa ce in ultimele saptamani, 280 de afaceri au fost inchise temporar, iar unii patroni s-au plans de abuzuri din partea Fiscului. Seful institutiei acuzate spune insa ca actiunile ANAF impotriva micii si marii evaziuni, desi criticate, au dat rezultate. A crescut numarul caselor de marcat, iar sumele colectate la buget s-au marit cu un miliard de euro, bani care pot fi folositi pentru reducerea TVA-ului.
Aproximativ 200 de mici intreprinzatori au protestat joi, la Constanta, impotriva controalelor ANAF. Se tem ca pentru cateva zeci de lei inspectorii le-ar putea inchide afacerile. Daniel spune ca magazinul sau cu opt angajati a fost inchis pentru 22 de lei, valoarea cumparaturilor date pe datorie unui client.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Daniel: "Sa vina sa dea un avertisment a doua oara la fel, bai si usor usor te pui si tu in ordine, nu este o solutie sa te inchida pe loc. Am opt angajati, sunt acasa asteapta si ei."
Bogdan Nicolae: "As vrea sa stiu ce se intampla cu persoanele angajate la firmele care se inchid, vor intra in somaj."
De luna trecuta, inspectorii au dreptul sa sigileze pe loc un punct de lucru unde nu se dau bonuri fiscale. Din peste 1200 de controale fiscul spune ca a suspendat doar 280 de magazine, buticuri, restaurante de lux sau cafenele.
Seful Fiscului a declarat pentru HotNews ca mica evaziune fiscala nu trebuie trecuta in derizoriu, deoarece alimenteaza toata cultura spagii. Tot el spune ca datorita controalelor, conformarea voluntara a crescut cu 20%, iar numarul de case de marcat cu 25%. Gelu Diaconu spune ca vrea sa fiscalizeze si bacsisul care in momentul de fata nu este prevazut in codul fiscal.
Unii oameni de afaceri cred ca aceste masuri au efecte benefice. Firma lui Radu Timis, de pilda, produce mezeluri si are peste 2000 de angajati.
Radu Timis: "Astept acest moment de vreo 20 de ani. De 20 de ani spunem ca este competitie neloiala, ca noi platim, cei care suntem corecti taxe si impozite la bugetul statului si nimeni nu ne protejeaza. Datorita intensificarii controalelor ANAF in ultima luna noi am crescut vanzarile cu 30% pentru ca in aceasta perioada foarte multe magazine s-au abtinut sa mai vanda marfa la negru si atunci au pus la pretul pietei. Cand cumperi materia prima si nu mai furi TVA-ul nu iti mai permiti sa pui preturi de dumping."
Premierul Victor Ponta: "„Sustin in continuare si imi asum, sigur, si injuraturile de rigoare, faptul ca in Romania e nevoie de combaterea evaziunii fiscale. Legea este lege pentru toata lumea, evaziunea fiscala este un fenomen care trebuie combatut si la nivelul de jos si de asta avem incasari de 1 miliard de euro in plus. Nu de la buticuri avem 1 miliard de euro ci din combaterea marii evaziunii fiscale, dar trebuie fiecare cetatean si fiecare firma sa isi plateasca datoriile important este sa nu existe abuzuri si exagerari.”
Guvernul vrea sa introduca un prag de 300 de lei. Seful ANAF propusese ca afacerile sa nu mai fie inchise si nici amendate pentru sume nedeclarate aflate sub acest prag. Premierul sustine insa ca amenzile usturatoare trebuie sa ramana. Acum sanctiunile pornesc de la 10 mii de lei, dar se poate decide si suspendarea activitatii. O varianta finala va fi prezentata de guvern saptamana viitoare.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, Fisc, controale, inspectori, bacsis, victor ponta, evaziune, bon,
Dată publicare:
02-04-2015 12:55