Guvernul american, la un pas de inchidere. SUA risca paralizia fiscala

×
Codul embed a fost copiat

SUA se confrunta cu o situatie grava, care pune economia in pericol. Toate activitatile guvernamentale ar putea fi oprite sambata - daca pana atunci Congresul nu ajunge la un acord in privinta bugetului cheltuielilor.

Dupa cum noteaza si jurnalistii de la Los Angeles Times, oficialii federali se pregatesc deja pentru un posibil "shutdown" al Guvernului. Sute de mii de functionari vor intra in concediu fortat, iar parcurile nationale si muzeele vor fi inchise.

Mai exact, este vorba despre 800.000 de oameni care vor fi afectati in mod direct de acest blocaj financiar, din cauza inghetarii procesului de restituire a impozitului pe venit. De asemenea, vor fi blocate si platile catre armata.

 Oficialii din cadrul administratiei americane au dat, miercuri, detalii despre planul de "shutdown", exprimandu-si sperantele ca, totusi, Congresul si Casa Alba vor ajunge la o intelegere pana vineri, cand este termenul limita pentru adoptarea bugetului de cheltuieli.

Cu toate acestea, autoritatile isi pregatesc deja planurile de rezerva, in cazul in care se va ajunge in aceasta situatie nedorita - a declarat pentru LA Times o sursa guvernamentala, care a dorit sa ramana anonima. Aceste planuri de urgenta descriu un Guvern semi-paralizat, ale carui servicii nu vor fi, totusi, oprite complet. Este vorba despre ajutoarele de asistenta sociala, care vor fi platite in continuare, dar care nu vor mai lua in considerare noile cereri.

Citește și
Barack Obama
Asa invitat de seama, asa look intinerit! Obama s-a vopsit pentru Hu Jintao
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Scenariul groazei: prabusirea dolarului!

 Jurnalistii de la Huffington Post scriu ca luptele politice de la Washington ii lasa, probabil, indiferenti pe multi americani. Dar, in urmatoarele saptamani, in timp ce Congresul SUA isi arata neputinta in incercarea de a trece bugetul, rezultatul va fi unul de "devastare a economiei americane".

Ba mai mult decat atat, daca acest blocaj va dura cateva saptamani, ar putea duce economia in recesiune - a avertizat Mark Zandi, economist sef la Moody's Analytics.

"Ar fi un lucru foarte, foarte, foarte grav!" daca Statele Unite vor intarzia cu platile, a spus Nariman Behravesh, economist sef la IHS Global Insight (firma de analiza economica si financiara). "Ar putea insemna un colaps al dolarului. Lumea va fugi de SUA.", a mai spus el, citat de Huffington Post.

Cearta dintre democrati si republicani - principala cauza

 Parlamentarii americani au tot incercat in ultima perioada sa ajunga la o intelegere, insa degeaba - scriu jurnalistii de la CNN. Democratii si republicanii se cearta in continuare. La un moment dat, au incercat chiar sa faca un compromis, astfel incat situatia sa fie rezolvata macar pentru urmatoarele sase luni, insa planul a esuat.

In incercarea de a rezolva acest conflict, presedintele Obama a avut o aparitie supriza la un briefing de presa de la Casa Alba, dar fara succes. El i-a certat pe republicani pentru incapatanarea cu care insista sa-si sustina proiectul politic.

Potrivit San Francisco Chronicle, purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner (care este si republican) insista pentru o taiere a cheltuielilor de 40 de miliarde de dolari, in timp ce democratii din Senat impreuna cu Barack Obama "ofera" doar 33 de miliarde de dolari, taiere de cheltuieli.

Ce inseamna blocarea Guvernului pentru americanii de rand?

 Unele publicatii americane de specialitate au inceput deja sa se gandeasca la posibilele consecinte ale acestei situatii, asa cum este cazul celor de la Business Insider. Iata cateva dintre scenariile lor:

1. Trupele militare vor lupta in razboaie fara a fi platite Personalul militar inca isi va servi patria in timpul in care guvernul federal este inchis, insa nu va fi platit, pana la redeschidere. Majoritatea angajatilor din Ministetul Apararii, care nu poarta uniforme, vor pleca acasa fara a fi platiti.

2. Nici vamesii care pazesc granitele tarii nu vor primi salarii. Multi angajati din vami si puncte de trecere a frontierelor vor munci fara a fi platiti pe perioada in care guvernul va fi inchis. Este vorba de peste 230.000 de angajati care nu isi vor primi banii.

3. Oamenii bolnavi nu vor fi consultati Liniile telefonice ale Institutului National de Sanatate vor fi inchise si nici nu vor fi primiti pacienti noi sau nu se vor face noi consultatii, pe perioada in care guvernul va fi inchis.

4. Cei care incearca sa aplice pentru o viza de cetatean american nu vor primi raspuns Ultima data cand guvernul a fost inchis, peste 30.000 de aplicatii pentru viza au fost neprocesate in fiecare zi in care guvernul a fost inchis, dar si peste 200.000 de aplicatii pentru pasaport american.

5. Sute de mii de turisti care voiau sa viziteze Washingtonul vor pleca acasa dezamagiti Potrivit statisticilor peste 500.000 de turisti vor pleca acasa dezamagiti ca nu au putut sa viziteze nimic din oras, deoarece toate muzeele, parcurile si gradinile zoo vor fi inchise.

Nu este prima data cand Guvernul SUA s-ar inchide

Jurnalistii de la CNN scriu ca intre anii 1977 si 1980 au avut loc sase astfel de actiuni de "shutdown", care au durat intre 8 si 17 zile. De asemenea, alte noua inchideri ale Guvernului s-au produs intre 1980 si 1995 si niciuna nu a tinut mai mult de trei zile. Ultima situatie de acest fel a avut loc in timpul administratiei Clinton, in 1995, si a avut doua etape. Prima durat cinci zile, iar a doua etapa: 17 zile.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Obama in fata natiunii: SUA trebuie sa recastige suprematia mondiala
Obama in fata natiunii: SUA trebuie sa recastige suprematia mondiala

La Washington, Barack Obama a tinut discursul anual despre Starea Uniunii. In fata unui Congres divizat intre republicani si democrati, presedintele american a pledat pentru colaborarea partidelor spre binele tarii.

Asa invitat de seama, asa look intinerit! Obama s-a vopsit pentru Hu Jintao
Asa invitat de seama, asa look intinerit! Obama s-a vopsit pentru Hu Jintao

Intalnirea istorica de la Washington dintre presedintele chinez si cel american a fost una cu mare fast. Iar pentru un asa eveniment, Barack Obama a vrut sa arate cat se poate de bine.

Washington Times despre Serviciile Secrete: Total lipsite de eficienta
Washington Times despre Serviciile Secrete: Total lipsite de eficienta

Prestigiosul jurnal a descoperit, dupa o ancheta care a durat doi ani, cum o puzderie de agentii, care de care mai secrete se lupta cu terorismul, fara sa stie de fapt stanga, ce face dreapta.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.