Guvernul american, la un pas de inchidere. SUA risca paralizia fiscala
SUA se confrunta cu o situatie grava, care pune economia in pericol. Toate activitatile guvernamentale ar putea fi oprite sambata - daca pana atunci Congresul nu ajunge la un acord in privinta bugetului cheltuielilor.
Dupa cum noteaza si jurnalistii de la Los Angeles Times, oficialii federali se pregatesc deja pentru un posibil "shutdown" al Guvernului. Sute de mii de functionari vor intra in concediu fortat, iar parcurile nationale si muzeele vor fi inchise.
Mai exact, este vorba despre 800.000 de oameni care vor fi afectati in mod direct de acest blocaj financiar, din cauza inghetarii procesului de restituire a impozitului pe venit. De asemenea, vor fi blocate si platile catre armata.
Cu toate acestea, autoritatile isi pregatesc deja planurile de rezerva, in cazul in care se va ajunge in aceasta situatie nedorita - a declarat pentru LA Times o sursa guvernamentala, care a dorit sa ramana anonima. Aceste planuri de urgenta descriu un Guvern semi-paralizat, ale carui servicii nu vor fi, totusi, oprite complet. Este vorba despre ajutoarele de asistenta sociala, care vor fi platite in continuare, dar care nu vor mai lua in considerare noile cereri.
Scenariul groazei: prabusirea dolarului!
Ba mai mult decat atat, daca acest blocaj va dura cateva saptamani, ar putea duce economia in recesiune - a avertizat Mark Zandi, economist sef la Moody's Analytics.
"Ar fi un lucru foarte, foarte, foarte grav!" daca Statele Unite vor intarzia cu platile, a spus Nariman Behravesh, economist sef la IHS Global Insight (firma de analiza economica si financiara). "Ar putea insemna un colaps al dolarului. Lumea va fugi de SUA.", a mai spus el, citat de Huffington Post.
Cearta dintre democrati si republicani - principala cauza
Parlamentarii americani au tot incercat in ultima perioada sa ajunga la o intelegere, insa degeaba - scriu jurnalistii de la CNN. Democratii si republicanii se cearta in continuare. La un moment dat, au incercat chiar sa faca un compromis, astfel incat situatia sa fie rezolvata macar pentru urmatoarele sase luni, insa planul a esuat.In incercarea de a rezolva acest conflict, presedintele Obama a avut o aparitie supriza la un briefing de presa de la Casa Alba, dar fara succes. El i-a certat pe republicani pentru incapatanarea cu care insista sa-si sustina proiectul politic.
Potrivit San Francisco Chronicle, purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Boehner (care este si republican) insista pentru o taiere a cheltuielilor de 40 de miliarde de dolari, in timp ce democratii din Senat impreuna cu Barack Obama "ofera" doar 33 de miliarde de dolari, taiere de cheltuieli.
Ce inseamna blocarea Guvernului pentru americanii de rand?
Unele publicatii americane de specialitate au inceput deja sa se gandeasca la posibilele consecinte ale acestei situatii, asa cum este cazul celor de la Business Insider. Iata cateva dintre scenariile lor:1. Trupele militare vor lupta in razboaie fara a fi platite Personalul militar inca isi va servi patria in timpul in care guvernul federal este inchis, insa nu va fi platit, pana la redeschidere. Majoritatea angajatilor din Ministetul Apararii, care nu poarta uniforme, vor pleca acasa fara a fi platiti.
2. Nici vamesii care pazesc granitele tarii nu vor primi salarii. Multi angajati din vami si puncte de trecere a frontierelor vor munci fara a fi platiti pe perioada in care guvernul va fi inchis. Este vorba de peste 230.000 de angajati care nu isi vor primi banii.
3. Oamenii bolnavi nu vor fi consultati Liniile telefonice ale Institutului National de Sanatate vor fi inchise si nici nu vor fi primiti pacienti noi sau nu se vor face noi consultatii, pe perioada in care guvernul va fi inchis.
4. Cei care incearca sa aplice pentru o viza de cetatean american nu vor primi raspuns Ultima data cand guvernul a fost inchis, peste 30.000 de aplicatii pentru viza au fost neprocesate in fiecare zi in care guvernul a fost inchis, dar si peste 200.000 de aplicatii pentru pasaport american.
5. Sute de mii de turisti care voiau sa viziteze Washingtonul vor pleca acasa dezamagiti Potrivit statisticilor peste 500.000 de turisti vor pleca acasa dezamagiti ca nu au putut sa viziteze nimic din oras, deoarece toate muzeele, parcurile si gradinile zoo vor fi inchise.
Nu este prima data cand Guvernul SUA s-ar inchide
Jurnalistii de la CNN scriu ca intre anii 1977 si 1980 au avut loc sase astfel de actiuni de "shutdown", care au durat intre 8 si 17 zile. De asemenea, alte noua inchideri ale Guvernului s-au produs intre 1980 si 1995 si niciuna nu a tinut mai mult de trei zile. Ultima situatie de acest fel a avut loc in timpul administratiei Clinton, in 1995, si a avut doua etape. Prima durat cinci zile, iar a doua etapa: 17 zile.
Sursa: Business Insider, CNN, huffingtonpost.com, LA Times, Pro TV
Etichete: SUA, bani, buget, criza economica, shutdown,
Dată publicare:
07-04-2011 03:31