Salariul minim din Romania, cel mai mic din UE raportat la puterea de cumparare. Ce iti poti lua cu salariul pe o ora
Datele biroului european de statistica ne plaseaza pe ultimul loc in UE atunci cand este vorba de ce ne permitem sa cumparam cu salariul minim pe economie
In 21 dintre cele 28 de tari ale Uniunii Europene, legislatia stabileste o valoare a salariului minim pe economie. In Luxemburg, acesta trece de 1.900 de euro: in Bulgaria, teoretic, este cel mai mic din toata Uniunea, doar 173,84 de euro. EUROSTAT, oficiul de statistica al UE, spune insa ca, din punctul de vedere al puterii de cumparare, adica parametrul ce poti sa faci cu salariul in tara ta, Romania este pe ultimul loc.
Teoretic, bulgarii iau mai putin decat noi: salariul minim in Romania e calculat de UE la 205.34 de euro, cu peste 30 de euro mai mult decat cel de la sud de Dunare. Daca se se aplica insa paritatea puterii de cumparare, suntem sub bulgari, spune Eurostat, si doar putin peste tari ca Muntenegru si Albania.
Graficul salariilor la nivel mondial. Romanii, sub angajatii din Botswana
Vestea bune este ca suntem la mijlocul clasamentului tarilor cu cel mai mare procent de angajati care castiga salariul minim pe economie. In fruntea acestuia se afla Slovenia (19.2%), Lituania, Letonia si Luxemburg, iar la coada, Spania (0.2%). In Romania, potrivit Eurostat, mai putin de 5% dintre angajati primesc doar salariul minim pe economie.
Incepand din iulie 2014, salariul minim brut este de 900 de lei, potrivit unei hotarari de guvern datand de anul trecut. Asta inseamna ca un salariat roman castiga pe ora lucrata cel putin 5,357 de lei, suficienti bani cat sa-si cumpere un kilogram de rosii, un pachet de unt – dar nu si un litru de bezina.