Salarii mai mari în construcții, lucrări mai scumpe. Firmele au trimis notificări


Ultimul update: Vineri 17 Mai 2019 20:07
Data publicarii: Vineri 17 Mai 2019 18:18
Categorie: Stiri Economice

Majorarea salariului minim de la 1 ianuarie în construcții, la 3000 de lei, cu o mie mai mult decât în celelalte domenii, scumpește lucrările.

Firmele susțin că sunt nevoite să ceară mai mult, ca să-și poată acoperi costurile. La reabilitarea blocurilor, de pildă, locatarii s-au trezit că trebuie să mai dea bani peste suma stabilită la început.

Șef de asociație: "Cu ordonanţa asta, ştiţi foarte bine, costurile pe fiecare apartament vor fi cu ceva în plus, undeva între 800 şi 1200 de lei."

La Oradea, lucrările de reabilitare termică a blocurilor vor costa mai mult decât era stabilit iniţial. Firmele private de construcţii, dar şi instituţiile publice trebuie să recalculeze contractele încheiate deja.

Octavian Dan, consultant economic: ”Crescând salariul minim în sectorul construcțiilor, în mod obligatoriu şi coeficienţii utilizaţi în calculul manoperei vor creşte cu aproximativ 50 la sută. Lucrările de construcţii în zona privată se obţin prin negocieri directe."

Ioan Mintaș, managerul unei firme de construcţii: "Deci eşti obligat la muncitor necalificat să-i dai 3000 de lei, iar la muncitorul calificat, sigur că tre' să-i dai un alt salariu, în raport de calificarea pe care o are."

Mircea Mălan, viceprimar Oradea: "Suntem obligaţi, chiar şi în situaţia contractelor deja încheiate, să majorăm valoarea contractelor cu o manoperă care înseamnă cel puţin 17,928 de lei pe oră pe muncitor. Şi asociaţiile respective sunt obligate să majoreze contribuţia."

Maria Jurjuț, preşedinta unei asociaţii de proprietari: ”Normal că sunt nişte bani scoşi din buzunarele lor.

Locatară: ”Dacă-i chiar mult, nu suntem de acord. Şi-aşa e foarte scump."

Şi la Târgu-Jiu, după majorarea salariului minim în construcţii, primăria a fost nevoită să modifice contractele încheiate. Toţi constructorii cer acum mai mult.

Marcel Romanescu, primar Târgu-Jiu: ”În acest moment, avem notificări de la toate societăţile care au câştigat lucrări pe raza municipiului Târgu-Jiu pentru reactualizarea indicatorilor pe baza Ordonanţei 114."

Alexandru Zaharia, director firmă construcţii: ”În situaţia în care te duci la o licitaţie, trebuie să reglezi preţul, manopera, în aşa fel încât să fii eligibil să mai poţi câştiga şi câte o licitaţie."

Inclusiv firma primăriei care se ocupa de asfaltări în oraş spune că este nevoită să renegocieze preţurile pentru contractele pe care le are în derulare.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22