Motivul pentru care firmele de construcţii din România nu sunt interesate de lucrările mari


Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 09:51
Data publicarii: Miercuri 13 Martie 2019 19:34
Categorie: Stiri Sociale

Licitaţiile pentru lucrări mari nu mai sunt interesante pentru firmele de construcţii. Primăriile sau Consiliile Judeţene stau uneori cu proiectele luni bune, fără să găsească pe cineva, dornic să le preia.

Constructorii nu mai au oameni suficienți ori nu vor să mai lucreze cu statul, din cauza procedurilor greoaie.

Nici valoarea proiectelor nu-i mai convinge pe constructori, care au fost obligaţi prin lege să crească salariul minim la 3 mii de lei.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Sânpetru, judetul Brasov, arată ca după război.

Laura Bratoșin, directorul Unității de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru: "Clădirea are nevoie de reabilitare exterioara în primul rând. Din cauza infiltratiilor pe la acoperișul defectuos, ea s-a degradat. Și in saloane se va interveni."

Consiliul Judeţean Braşov scoate la licitaţie lucrările de renovare pentru a cincea oară, în ultimele şapte luni. Reabilitarea se ridică la aproape 9 milioane de lei.

Daniel Gligora, administratorul public al judeţului Braşov: "De două ori nu s-a prezentat nimeni, o dată una, dar nu a depus ofertă şi încă o dată au fost două firme interesate şi nu s-a depus oferta. Unul dintre motive a fost că ar fi subevaluat devizul proiectului şi un alt răspuns a fost faptul că firma respectivă nu avea suficient personal."

Castelul Banffy din Răscruci, judeţul Cluj, aşteaptă şi el să fie reabilitat. Banii sunt deja puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană, însă nimeni nu se prezintă la licitaţia deschisă de o lună de Consiliul Judeţean.

Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: Sunt lucrări specifice, nu e o lucrare simplă.
Reporter: Ce se poate întâmpla?
Valentin Jucan, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj: Pierdem banii. Poate ne orientam şi pe o licitaţie internaţională.

În comună Apaţa, din judeţul Braşov, primarul caută de un an o firmă care să asfalteze drumurile din localitate.

Laszlo Boloni, primarul comunei Apața: "Aici este şi şcoală, dispensarul, farmacia, din păcate nu a depus nicio firmă oferta. Acum am reluat licitaţia. Zic că e şi lipsa de oameni, de forţă de muncă. Nu mai sunt oameni care să lucreze pe utilaje."

De cealaltă parte, constructorii se plâng de colaborarea greoaie cu statul. Iar economiştii le dau dreptate.

Dab Faur, administratorul unei firme de construcţii: "Studiile de fezabilitate nu sunt actualizate, sunt cu cursuri valutare vechi, preţuri vechi. Impozitele au crescut, taxele au crescut, utilităţile s-au scumpit foarte mult, dar toate proiectele guvernamentale nu au ţinut cont şi nu au actualizat preţurile."

Lucian Fanea, economist: "În plus e o lipsă acută de forţă de muncă în acest domeniu, chiar de muncitori necalificaţi, ce să mai vorbim de muncitori calificaţi şi atunci firmele se axează pe proiecte mai mici unde nu sunt implicate costuri sau forţa de muncă numeroasă."

Principalul criteriu de atribuire este preţul cel mai mic, fapt care îi descurajează pe constructori.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Iohannis: Sectorul privat, atât de defăimat de unii politicieni, merită apreciat
Bugetul pe 2019, adoptat fără nicio modificare, în timp record. Ironii între parlamentari
Mărturia violatorului din Galați. A fost surprins în imagini șocante pe faleza din Brăila
FULLSCREEN
Motivul pentru care firmele de construcţii din România nu sunt interesate de lucrările mari
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO