S-a spart "bula" chinezeasca. Autoritatile de la Beijing aplica masuri disperate, pentru a stopa caderea burselor locale
Autoritatile chineze au interzis "marilor actionari" - care detin peste 5% dintr-o intreprindere cotata la bursa - sa vanda participatiile lor in urmatoarele sase luni.
Prin aceasta masura disperata, China incearca inca o data sa opreasca lunga degringolada a burselor locale, anunta AFP, conform Agerpres. Aceasta restrictie vizeaza "mentinerea stabilitatii pietelor de capital si protejarea drepturilor juridice ale investitorilor", a dat asigurari intr-un comunicat Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare.
Bursa din Shanghai s-a prabusit cu 30% in trei saptamani, iar guvernul de la Beijing a anuntat miercuri o serie de masuri menite sa opreasca aceasta prabusire, insa efectul a fost contrar.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"China trebuie sa actioneze pentru a evita criza politica"
China trebuie sa actioneze pentru a evita criza politica,iar economia chineza ar trebui sa faca tranzitia spre un sistem bazat pe cerere si oferta de tip occidental, pentru ca nu se mai poate baza doar pe cresterea generata de investitii, considera Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank.
"Veniturile din investitii in China au scazut foarte mult si este nevoie de tot mai multa datorie, privata si publica, pentru a mentine cresterea aproape de tinta oficiala. Principala noastra grija legata de economia chineza este ca aceasta reorientare catre o economie mai directionata de consum se face prea lent. Pe termen scurt, inseamna mai putin efort, dar, pe masura ce economia se poate baza tot mai mult pe investitii, impinge tot mai departe ziua in care Beijingul recunoaste ca are o problema. Recentele interventii ale bancii centrale - Banca Populara Chineza a redus raportul cererii de rezerve ale bancilor comerciale daca intrunesc anumite conditii standard de imprumut si a taiat dobanda cu 25 de puncte de baza - poate par haotice si de neinteles, daca ne uitam la ultimele date economice care indica toate stabilitate. E destul de straniu, avand in vedere ingrijorarile legate de investitiile generate de datorie in piata de actiuni", explica Ole Hansen, citat de Agerpres.
Consecinta acestor investitii provocate de datorie intr-o piata de actiuni umflata este simtita acum intr-un mod destul de dramatic. Nu doar in China, unde milioane de investitori incearca cu disperare sa minimizeze pierderile renuntand la pozitiile pe actiuni. Aceasta confuzie in care s-a transformat vanzarea dupa esecul guvernului de a interveni, a dus la o cadere a indicelui Shanghai Stock Exchange de 33%, arata analiza.
Cu peste 80 de milioane de investitori chinezi simtind impactul imediat al acestei corectii dramatice, implicatiile pentru lumea intreaga sunt destul de limpezi. Grecia este o problema pentru Europa, care arde la foc mic intr-o Uniune Europeana, unde riscul cel mai mare este cel de contagiune - si anume daca Grexitul reprezinta un model si pentru alte state periferice, Italia fiind cea mai fragila acum, desi avem alegeri mai intai in Spania, in decembrie, potrivit Saxo Bank.
Riscurile din China sunt mai evidente si reprezinta o amenintare clara si prezenta in Australia si in alte economii cu leverage pe exporturile catre statul asiatic. Deci, orice risc pentru stabilitatea financiara din China poate fi resimtit mai rapid, suplimentar fata de ceea ce am inregistrat in termeni de scaderea preturilor la marfuri. Minereul de fier, care depinde in mod special de cresterea Chinei, a scazut 10% ieri - cel mai jos nivel din 2009 si, probabil, cea mai mare scadere intr-o singura zi inregistrata recent. in ultima saptamana, a pierdut 25%, releva analistul bancii.
Dincolo de pietele de actiuni care au primit o lovitura in figura din cauza scaderii inregistrate in China, sectorul marfurilor a fost si el lovit serios. Indicele de marfuri Bloomberg, care masoara evolutia a 22 de materii prime, a scazut 7% anul acesta si numai in ultimele zile a pierdut 4,2% - cel mai mult din 2011 incoace. titeiul, deja incorsetat de satietatea productiei globale si eforturile Arabiei Saudite de a scoate producatorii americani de pe piata, a inregistrat ieri cea mai mare scadere intr-o singura sesiune de tranzactionare din ultimele 5 luni.
De fapt, titeiul este supus unor presiuni pe mai multe fronturi, iar fragilitatea pietei chineze de actiuni, posibilitatea ca Iranul sa reintre pe piata si nivelul scazut de lichiditati, toate contribuie la conturarea unui context foarte fluid. titeiul are nevoie de stabilirea unei noi marje si am putea vedea titeiul crud WTI in jurul valorii de 50 de dolari, cu un maxim de 58 de dolari pe baril.
'Revenind la China, am vazut datele economice, inclusiv rapoartele periodice cum ar fi indicele PMI, stabilizandu-se dupa o relativa scadere in 2015, iar actiunile Bancii Populare Chineze par un raspuns la slabiciunea manifestata pe piata de actiuni. Pana acum, Banca nu a reusit sa faca ceea ce si-a propus, asta ca s-o spunem cu blandete. Aceasta ne face sa credem ca vor exista mai multe incercari de a opri acest trend, inainte de a se transforma dintr-o problema financiara intr-una politica pentru liderii de la Beijing', subliniaza Ole Hansen.
Cadere la bursa din Shanghai
Bursa din Shanghai a incheiat sedinta de miercuri in scadere cu 5,9%, indicele Shanghai Composite Index ajungand la valoarea de 3.507,19 puncte, in timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a inregistrat un declin de 5,84%, la 23.516,56 puncte.
Executivul le-a cerut companiilor de stat si directorilor sa achizitioneze actiuni, majorand nivelul titlurilor de valoare care pot fi detinute de companiile de asigurari si promitand mai multe credite pentru finanta tranzactiile bursiere.Sute de companii au oprit tranzactionarea actiunilor lor dupa ce masurile anuntate saptamana trecuta nu au reusit sa opreasca turbulentele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index.
Prabusirea pietei bursiere ameninta sa alimenteze tensiunile politice din China si planurile Guvernului de a utiliza pietele financiare pentru a face economia mai productiva. Autoritatile vor sa incurajeze detinerea de actiuni dar micii investitori, afectati de recentul declin, nu par interesati sa cumpere noi titluri.
La inceputul lunii iunie, bursa chineza era cea mai performanta din lume. Boom-ul a inceput anul trecut, cand presa de stat a anuntat ca actiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut ca autoritatile vor adopta masuri pentru a preveni scaderea preturilor. 'Guvernul de la Beijing a facut anul trecut investitii masive. Sprijinul oficial va ramane probabil extraordinar dar va fi dificil de revitalizat entuziasmul investitorilor', a apreciat economistul Brian Jackson, de la IHS Global Insight.
Agentia care supervizeaza marile companii chineze de stat le-a cerut miercuri sa evite vanzarea de actiuni si sa cumpere altele 'pentru a proteja stabilitatea pietei'. De asemenea, Autoritatea de reglementare bursiera le-a cerut directorilor companiilor de stat care au vandut actiuni in ultimele sase luni sa le rascumpere si sa nu mai vanda alte actiuni. Banca Centrala a Chinei a dat asigurari ca va furniza 'lichiditati masive pentru a sprijini stabilitatea pietei bursiere' prin companii de stat care imprumuta bani companiilor de brokeraj pentru a finanta achizitiile de actiuni.
Guvernul chinez intervine cu 40 de miliarde de dolari
Guvernul chinez intentioneaza sa cheltuiasca 250 de miliarde de yuani (40,3 miliarde de dolari) pentru a sprijini cresterea sectoarelor care au cea mai mare nevoie de sprijin, au anuntat, miercuri, autoritatile de la Beijing, transmit MarketWatch si Reuters. Autoritatile vor accelera constructia marilor proiecte publice, precum autostrazile si facilitatile de stocare a apei.
Oficialii nu au comentat declinul pietei bursiere chineze, care, de la mijlocul lunii iunie, a scazut cu aproape o treime. Premierul Li Keqiang si-a exprimat increderea, miercuri, ca tintele de crestere a economiei vor fi indeplinite in acest an. 'In ultimele doua luni, am observat semne pozitive in economie. Masurile de politica fiscala si monetara isi arata efectele', a declarat oficialul, la postul de radio China National.
Ritmul de crestere al economiei chineze ar urma sa se situeze la 6,8% in 2015 si la 6,25% in 2016, conform prognozei FMI.
In 2014, PIB-ul Chinei a inregistrat o expansiune de 7,4%.