De ce s-a prabusit bursa din China. Firmele chinezesti listate au pierdut 3 trilioane de dolari in 2 saptamani
Este panica generalizata pe pietele financiare asiatice, dupa cateva saptamani in care bursele din China au inregistrat scaderi constante.
Dimineata alte 500 de companii si-au retras actiunile de la tranzactionare, pentru a se proteja de o "furtuna financiara". De vina sunt mai multi factori, iar unul dintre ei este nesiguranta provocata de criza din Grecia.
Miercuri dimineata, indicele bursei de la Shanghai a cazut abrupt, cu 8% in conditiile in care de la jumatatea lunii iunie si pana acum, a pierdut o treime din valoare. Pentru a pune totul in perspectiva, expertii au calculat ca firmele chinezesti listate la bursa au pierdut 3 trilioane de dolari in toata aceasta perioada.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"O veche zicala zice ca daca nu suporti caldura, iesi din bucatarie. Asta se aplica si unui numar tot mai mare de companii listate la bursele din Shanghai si Shenzhen. Tot mai multe firme cer ca actiunile lor sa fie suspendate de la tranzactionare", a relatat Andrew Stevens, corespondent CNN.
In aceasta situatie se afla peste 1300 de companii. Care sunt insa motivele? Potrivit explicatiei oficiale, furnizata de ziarul bursei din Shenzen, firmele "fac planuri importante".
Una dintre firmele listate la Bursa din Shenzen, cu o capitalizare bursiera de 18 miliarde de dolari, este ZTE, prezenta si in Romania. Actiunile sale nu au fost insa suspendate de la tranzacționare. Seful ZTE Romania nu crede ca activitatea companiei va fi afectata.
Este la fel de adevarat ca in ultimul an, bursa chineza a crescut enorm si ca o ajustare era necesara. Intre iunie 2014 si iunie 2015, indexul bursei din Shanghai a aratat o crestere de 150%.
Prabusirea bursei afecteaza 90 de milioane de investitori, pe care masurile luate de guvernul de la Beijing pentru a stopa caderea, nu au reusit sa-i linisteasca.
Investitor: "Oamenii muncesc din greu sa castige bani. Nu sunt sefi de companii, muncesc din greu, batranii isi folosesc pensiile (ca sa cumpere actiuni, n. red) altii, ca noi, vand lucruri pe strada, iar acum banii au fost suspendati. Unii ar putea sa faca moarte de om , sa dea foc!"
"Toti cei care detin actiuni sunt prizonieri in aceasta situatie: nu-si pot vinde actiunile, chiar daca vor sau trebuie sa o faca", a relatat Andrew Stevens, corespondent CNN.
Daca unii comentatori cred ca ne aflam in fata unei crize comparabile cu cea din 1929 din Statele Unite, altii sunt mai optimisti.
"Activitatea de pe piete se desfasoara ca inaintea unei crize financiare, dar sunt multe instrumente pe care autoritatile le pot folosi ca sa evite o asemenea situatie", a explicat analistul financiar Matthew Smith.
Unul dintre factorii care au contribuit la criza este cresterea sub asteptari a economiei chineze, de 7,4% in 2014 fatz de tinta fixata de Beijing 7,5%. Chiar daca pare mult pentru noi, la populatia Chinei, tot ce e sub 8% crestere economica inseamna o veste proasta, nivelul de 8% fiind limita sub care incepe sa creasca somajul si apar alte disfunctionalitati in economie.