S-a licitat nisipul de pe Litoral. Cat de profitabil este sa fii administrator de plaja in Mamaia
Pe de-o parte furtunile din aceasta iarna au facut sa dispara kilometri intregi de plaja, pe de alta parte autoritatile din Constanta au scos miercuri la licitatie ce a mai ramas din nisipul de pe litoral.
Iar tarifele nu au fost deloc mici: pretul de pornire pentru cea mai scumpa zona din Mamaia s-a ridicat la 11 lei metrul patrat.
Ce profit le ramane administratorilor - calcul teoretic
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Presupunem ca un sezlong are nevoie de 6 metri patrati de nisip, a caror inchiriere pe durata intregului sezon ar costa 66 de lei (6x11 lei mp), bani care merg la stat.
Inchirierea unui sezlong este taxata, in medie, cu 10 lei/zi -> 300 lei/luna ->900 lei/sezon, de catre administratorii plajelor. Acestora le-ar ramane peste 800 de lei/sezon, doar din aceasta activitate.
In timp ce administratorii plajelor se lauda ca le vor preda in stare perfecta, cei care au licitat s-au convins - ca de fiecare data - ca realitatea este alta.
Coicidenta sau nu, chiar in ziua inceperii licitatiilor cei de la Directia Apele Romane Delta Litoral au iesit la treaba. De cateva ore bune utilajele de la apele romane strabat plaja in lung si-n lat.
E bine de stiut insa ca vecinii bulgari au facut acelasi lucru in urma cu mai bine de o luna, astfel incat la aceasta ora plajele lor sunt pregatite pentru turisti. La noi, agentii economici care au venit la licitatie s-au resemnat.
Desi la Neptun, din cauza furtunilor din aceasta iarna, plaja a disparut aproape cu totul, iar la 2 Mai, Eforie si Constanta s-au prabusit faleze si constructii, cei de la Apele Romane spun ca au asteptat sa treaca vremea rea, ca sa intervina.
Inceputul sezonului estival este o lupta deja pierduta de ani buni in fata vecinilor bulgari, fapt demonstrat de numarul mare de romani care aleg sa-si petreaca vacantele acolo. Zece mii de turisti de la noi vor fi de Paste in statiunile bulgaresti. Chiar atunci, pe litoralul nostru ar trebui sa se deschida oficial sezonul estival.