ANRE a publicat hărți interactive cu prosumatorii din România. Numărul lor s-a dublat in ultimul an
Numărul prosumatorilor crește cu mare viteză și a depășit 200.000 la începutul anului – dublu față de 2024.
Interesul a fost mare mai ales în anumite zone, cum ar fi București-Ilfov, arată hărțile interactive publicate recent de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Cu ajutorul lor se poate vedea rapid și unde este nevoie de investiții.
În multe dintre aceste zone, rețelele nu au fost modernizate și sunt probleme de supratensiune, atrage atenția Asociația Prosumatorilor.
Hărțile interactive pot fi accesate direct de pe site-ul ANRE sau cu ajutorul unui cod QR, publicat de instituție.
Ștefana Todică, corespondent PROTV: „După ce accesăm linkul, vedem în primul rând distribuția pe județe a numărului de prosumatori. De la verde deschis – județele cu mai puține panouri fotovoltaice montate pe acoperișuri – până la verde închis, cele mai aglomerate. Sunt și zonele mai bogate ale României și cu densitate mare. În jurul Capitalei sunt cei mai mulți prosumatori, vedem dacă dăm click pe Ilfov – peste 13.000, de două ori mai mulți decât în Iași, de exemplu, iar în Timiș, aproape 10.000. Tot aici găsim și puterea instalată. Aceleași județe sunt pe primele locuri: Ilfov și Timiș. Aceste hărți ne arată însă și unde e nevoie ca rețeaua să fie întărită, potrivit Asociației Prosumatorilor.”
Dan Pîrșan, Asociația Prosumatorilor: „Rețeaua este cea care este, noi le zicem muribunde. În zonele cu densitate mare, când soarele e fără nori pe cer, avem probleme de supratensiune, care face ca invertoarele să se oprească, prosumatorii diurni să nu beneficieze de energia de la soare.”
De la numai 44.000 de prosumatori, câți erau în 2023, am ajuns la peste 203.000 la începutul acestui an. Și potrivit estimărilor, vom ajunge la finalul lui 2025 la peste 300.000.
Pe lângă investițiile în rețele, ar fi bine dacă prosumatorii ar avea acasă baterii de stocare. Unii specialiști spun că și un preț diferențiat la factură ar ajuta, adică energie mai ieftină ziua, când e producție, și mai scumpă seara.
Dan Tudose, expert energie verde: „Ar ajuta să avem un tarif diferențiat pentru că ceilalți care nu au sisteme fotovoltaice să beneficieze de această energie, cu ajutorul contoarelor inteligente. Ar încuraja un tarif diferențiat să nu avem vârfuri care nu pot fi suportate de rețea.”
Și un sfat de la ANRE, pentru cei care vor să își monteze panouri: nu puneți mai multe panouri decât consumul gospodăriei, spune George Niculescu, președintele instituției.
Autoritățile au atras atenția că în condițiile actuale numărul mare de panouri fotovoltaice, care produc mult când e soare, contribuie la riscul de a avea pene de curent, când consumul este mic, așa cum a fost și de Paște, anul acesta.
Sursa: Pro TV
Etichete: panouri solare, energie verde, prosumatori,
Dată publicare:
30-05-2025 19:20