Rubla isi revine treptat, dar problemele economice raman: "Credem ca perioada de instabilitate a luat sfarsit"
Ministrul rus de Finante a declarat ca cea mai grava criza monetara din ultimii peste 15 ani a luat sfarsit, dupa ce rubla a incheiat joi la maximul a trei saptamani.
Insa presedintele Putin le-a spus ministrilor ca vor lucra si in timpul sarbatorilor sa gaseasca solutii pentru redresarea economiei.
Vladimir Putin, care a refuzat sa admita severitatea problemelor economice din Rusia, a declarat joi ca tara traverseaza o perioada similara celei din 2008-2009 si a recomandat guvernului sa intensifice eforturile pe termen scurt pentru a sprijini recuperarea economica, noteaza Wall Street Journal. "De ce pe termen scurt? Pentru ca suntem in perioada sarbatorilor, o perioada destul de lunga. Oamenii au dreptul la odihna, insa guvernul nu isi permite o perioada atat de lunga de odihna, cel putin nu in acest an", a spus Putin.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Recuperarea recenta a rublei, venita pe fondul unor masuri financiare si bancare consistente, a atenuat temerile privind adancirea Rusiei in criza economica. Pe de alta parte, majorarea dobanzii de politica monetara cu 6,5 puncte procentuale la 17% pe an pentru sprijinirea rublei si problemele din sistemul bancar national a deteriorat perspectivele economiei ruse. La numai cateva saptamani dupa ce a dezmintit estimarile analistilor privind o recesiune moderata a economiei ruse anul viitor, ministerul de Finante si-a revizuit drastic prognoza de crestere economica, anticipand o contractie a produsului intern brut de pana la 4% pentru 2015, luand in calcul un pret mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril.
Intr-un asemenea scenariu, taierea cu 10% a cheltuielor guvernamentale analizata de autoritatile de la Moscova nu ar fi indeajuns pentru a preveni inregistrarea unui deficit bugetar la finele anului viitor, potrivit estimarilor ministerului consultate de catre Wall Street Journal. Avand in vedere ca accesul la pietele financiare din Vest a fost restrictionat in urma sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana si SUA, Rusia va trebui sa apeleze la fondurile de rezerva pentru a finanta un potential deficit, astfel ca rezervele internationale ale statului, care in decembrie au coborat pentru prima data din 2009 sub cifra de 400 miliarde de dolari, se vor reduce si mai mult.
Moscova are nevoie de rezervele internationale pentru a amortiza deprecierea rublei si a finanta bugetul de stat. in aceasta luna, Banca Rusiei a cheltuit pana la 11,2 miliarde de dolari pentru a atenua presiunile pe moneda nationala, care pe 16 decembrie a atins un minim absolut de 80,1 unitati pentru un dolar. Dupa ce anul acesta s-a depreciat cu aproape 50% fata de dolar, rubla si-a revenit partial pe parcursul ultimelor cinci sedinte, in contextul in care cotatiile petrolului s-au stabilizat.
Joi, rubla a inchis la 52,9 unitati fata de dolar, in urcare cu circa 1% raportat la inchiderea de miercuri. "Credem ca perioada de instabilitate a luat sfarsit", a declarat ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, adagand ca rubla ramane subapreciata.