Consecintele prabusirii rublei rusesti. Belarus a blocat site-urile de stiri si magazinele online

Ultima actualizare: 24-12-2014 06:43
rusia

Autoritatile din Belarus au blocat duminica magazinele online si site-urile de informatii, pentru a impiedica un asalt al populatiei in banci si magazine, in incercarea de a-si proteja economiile de devalorizarea abrupta a rublei belaruse.

Agentia privata de presa BelaPAN, care gestioneaza site-urile de informatii Belapan.by si Naviny.by, a anuntat ca site-urile au fost blocate sambata, fara niciun avertisment, relateaza AFP, citat de Mediafax.

"Dupa toate dovezile, decizia de blocare a adreselor IP nu putea veni decat de la autoritati, care detin monopolul in tara asupra acestora", a relatat agentia.

Alte site-uri, precum Charter97.by, BelarusPartisan.org, Udf.by, au fost blocate duminica.

Aceste masuri sunt aplicate incepand de vineri, in timp ce guvernul a anuntat ca achizitiile de valuta vor fi taxate cu 30%, iar exportatorii au primit ordin sa isi converteasca jumatate din incasari in moneda locala.

"Se pare ca autoritatile vor sa transforme o mica panica din jurul rublei belaruse intr-o panica generala veritabila", a scris site-ul BelarusPartisan, calificand blocajul drept "nebunia din decembrie".
Magazinele online au fost la randul lor blocate in masa.

Guvernul a anuntat un moratoriu asupra cresterii preturilor pentru bunurile de consum si a dispus ca producatorii locali de aparatura electronica sa creasca livrarile si sa mentina preturile, cu riscul de a da faliment.

Belarusii au stat la coada ore in sir pentru a-si goli conturile bancare si au devalizat magazinele pentru a-si proteja economiile, aprovizionandu-se cu aparatura electronica fabricata in strainatate si cu articole menajere.

Valoarea rublei statului belarus s-a redus la aproape jumatate de la inceputul acestui an, lovita in plin de prabusirea rublei, economia tarii fiind puternic dependenta de cea a Rusiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO