Criza din Rusia face prima victima. Un om de afaceri s-a sinucis din cauza devalorizarii rublei

Ultima actualizare: 21-12-2014 07:29
Rusia sinucidere

Un om de afaceri s-a sinucis intr-un hotel din Moscova, coplesit de stres din pricina devalorizarii rublei.

Panica se propaga si printre rusii de rand, care vad cum salariile lor isi pierd din valoare de la o ora la alta. Asta nu-i face insa sa-si piarda increderea in Vladimir Putin, creditat cu sustinerea a 80% din populatie. In conferinta de presa anuala, care e in plina desfasurare, liderul de la Kremlin a declarat ca situatia va reveni la normal in maximum doi ani.

O camera de supraveghere dintr-un hotel a inregistrat ultimele momente din viata omului de afaceri Ivan Shervarshidze. Cateva minute mai tarziu, a fost gasit impuscat. Si-a explicat gestul intr-un bilet de adio si l-a pus pe seama stresului provocat de criza rublei.

Panica a pus stapanire si pe moscovitii de rand, care au vazut cum moneda nationala a pierdut aproape 50% din valoare numai in acest an. Declinul s-a accelerat in ultimele zile, cand cursul de schimb a luat-o razna.

"Salariul meu echivala cu o mie de dolari, sau chiar mai mult. Acum abia daca mai castig 200", a spus o femeie.

Intr-o tara occidentala, caderea monedei, declinul economiei si criza ucraineana ar fi mai mult decat suficiente ca sa duca la demisia presedintelui. Nu este cazul si in Rusia, unde un sondaj recent arata ca Vladimir Putin se bucura de increderea a 80% din populatie.

"Oamenii au nevoie sa se se bazeze pe ceva. Si acum, acel "ceva" este Putin. Nu il vad ca pe o persoana vinovata de declinul economic, ci ca pe o persoana care ii va salva, ii va proteja", spune Maria Lipman, expert independent.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO