Românii își pot alege furnizorul de energie electrică. Cine vinde cel mai ieftin curentul
Românii își pot alege, din acest an, furnizorul de energie electrică, din peste 130 de producători. Mulți dintre ei vând energie verde, care provine din parcuri eoliene sau câmpuri cu panouri fotovoltaice.
Teoretic, pentru că aceasta este mai ieftină, facturile abonaților ar trebui să scadă. În realitate însă, apar mereu alte costuri.
Cu un vânt care a suflat, în medie, cu 7,2 metri/ secundă, Dobrogea este considerată regiunea cu cel mai mare potenţial eolian din Europa. În zonă există cel mai mare parc eolian, cu câteva sute de turbine.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Producţia de energie eoliană în România este de 3.000 MW. Prin comparaţie, Central Nucleară de la Cernavodă produce 1.400 de MW/H. La nivel de calcul, o rotaţie completă a palelor unei turbine înseamnă o producţie de energie în valoare de un leu.
În toată România funcţionează 80 de parcuri eoliene, cu aproape 1250 de turbine. Instalaţiile furnizează 12 la sută din energia consumată în ţară.
Bogdan Bădescu, director mentenanță parc eolian: "În acest moment, România funcţionează cu 30% energie hidroelectrică. Pentru că este o zi în care nu prea bate vântul, avem undeva la 4,5 % producţie energie eoliană din capacitatea totală de energie."
Energia produsă în parcurile eoliene este mai ieftină decât cea obţinută prin mijloace convenţionale. Problema este că preţul energiei înseamnă doar 30 la sută. Restul sunt cheltuieli de transport, taxe, accize şi alte tarife decise de autoritatea de reglementare.
Liviu Popa, consultant în energie: ”Până când legislaţia nu se schimbă sau legislatia care este nu se respectă, sunt enorm de multe lucruri care nu se respectă în această legislaţie cu acordul făţiş al legiuitorului, energia verde nu va avea niciun impact. Atunci când energia verde ar atinge 50% din producţia naţională, atunci vrând-nevrând trebuie să scadă preţul la energie electrică."
Romanul plăteşte 13 euro pe suta de kilowatti. Raportat la puterea de cumpărare, suntem pe locul al patrulea, după Germania, Portugalia şi Belgia în topul celor mai scumpe facturi.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!