Oficial, Romania are cel mai mic somaj din ultimii 5 ani: 5,8%. Care ar fi insa adevarul din spatele acestor cifre
Anul se incheie cu vesti relativ bune de pe piata muncii. Oficial, Romania are cel mai mic somaj din ultimii 5 ani, conform datelor ''Institutului National de Statistica''.
In prezent, 522 de mii de romani nu au unde sa lucreze, desi isi doresc foarte tare acest lucru. Sociologii cred insa ca adevarul este altul. Multi pur si simplu nu s-au inregistrat la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Conform statisticilor, Romania se afla in prezent pe locul 8 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata somajului, cu 5,8 procente. Cel mai bine, intr-un clasament publicat de Eurostat, stau Cehii, care au mai putin cu 2 procente fata de noi.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Urmeaza Germania, cu putin peste 4 la suta, iar pe locul 3 sunt cei din Marea Britanie cu aproape 5 procente. La polul opus ii gasim pe greci, cu o rata a somajului care depaseste 23 la suta.
Revenim la tara noasta, unde avem cea mai mica rata a somajului din ultimii 5 ani. Potrivit statisticilor, la finalul anului 2011, peste 7 la suta dintre romani erau someri. Intre timp multi si-au gasit un loc de munca iar rata somajului a scazut la aproape 6 procente.
Numarul somerilor estimat pentru luna octombrie este in scadere fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand erau 613 mii.
Este ingrijoratoare insa rata somajul in randul tinerilor sub 25 de ani care, potrivit Eurostat, a ajuns la peste 20 la suta, cu doua procente peste media Uniunii Europene.
Barbatii sunt mai putin muncitori decat femeile ori au mai putin noroc la angajare, conform statisticilor. Diferenta intre barbati si femei e de aproape 2 puncte procentuale 6,6% si 4,8%. Unii sociologi sustin ca rata somajului este mult mai mare decat arata datele statistice.
Conform Institutului National de Statistica, somerii au intre 15 si 74 de ani si indeplinesc in acelasi timp 3 conditii: nu au loc de munca, sunt disponibili sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautarea unui loc de munca in ultimele 4 saptamani.
In prezent, se cauta confectioneri de articole textile, agenti de securitate, lucratori comericali, casieri sau vanzatori.