Avertismentul BNR cu privire la noul Cod Fiscal. "Romania se auto-vulnerabilizeaza. Este o chestiune lipsita de orice logica"


Ultimul update: Vineri 11 Decembrie 2015 06:58
Data publicarii: Marti 08 Decembrie 2015 12:31
Categorie: Stiri Economice
bani, finante, economie, buget, grafice

Romania se auto-vulnerabilizeaza, in acest moment, prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal, a afirmat, marti, intr-o dezbatere de specialitate, Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/.

'Pastrarea macrostabilitatii economice este extrem de importanta pentru ca Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal si ajunge ca, alaturi de Croatia, in 2017 sa fie singura tara care va avea deficit de peste 3%. De ce este important sa nu ai deficit de peste 3%? Cand investitorii straini se uita la ansamblul pietelor emergente, ei gasesc care sunt punctele slabe, care sunt tarile mai slabe, care sunt caprioarele ranite, ca sa zic asa. Romania nu este astazi in aceasta situatie, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod fiscal minunat pe care il avem. La orice semn de criza, investitorii straini se vor retrage din pietele emergente vulnerabile. Romania se pune singura pe sine in pozitia de a fi vulnerabila (...) in Romania s-au dat jos niste taxe, TVA... fara sa se uite nimeni ce efecte va avea acest lucru in viitor', a declarat Lazea, citat de Agerpres.

Oficialul BNR a precizat, totodata, ca fenomenul de auto-vulnerabilizare a Romaniei este strans legat de logica oportunista, a castigului de moment.

'In lumea in care traim, sa te auto-vulnerabilizezi este o chestiune lipsita de orice logica. Totusi, o logica exista si vorbim despre logica oportunista, adica sa castigam acum cat putem. Politicienii au acum aceasta privire oportunista si ce o fi dupa aceea nu mai conteaza. Practic, aceasta gandire oportunista caracterizeaza intreaga societate romaneasca. Am citit, recent, o carte care se cheama 'Testul bezelei', scrisa de un psiholog american de 85 de ani. Acesta scrie ca prin anii 60 a inventat un test pentru copiii de 4 ani. Acestora li se punea o bezea pe masa si li se dadea urmatorul test: sau mananca bezeaua imediat sau mai asteapta 15 minute si mai primesc inca o bezea. S-a demonstrat in timp, cand copiii aceia au crescut dupa 30-40 de ani, ca aceia care au avut rabdarea sa astepte rasplata mai intarziata au ajuns oameni impliniti, sefi, in functii de conducere. Ceilalti care au acceptat prima bezea imediat au ajuns vai de capul lor. in societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica Testul bezelei. Noi din scoala trebuie sa-i invatam pe oameni ca nu tot ce zboara se mananca. Nu vei castiga mai mult daca te auto-gratifici acum decat daca vei astepta si vei fi mai calculat si mai cumpatat', a explicat Valentin Lazea.

Acesta a mentionat, de asemenea, ca 'din septembrie, anul trecut, Romania indeplineste toate cele 5 criterii de la Maastricht, dar si 13 din 14 criterii din acel Tablou de bord, urmarit de Comisia Europeana'.

Cei mai importanti actori din sistemul bancar si jucatori din piata de business participa, marti, la conferinta "Lectii invatate in anii de criza', eveniment sustinut de Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO