Românii cu panouri fotovoltaice pot intra mai ușor în sistemul energetic. Procedurile s-au simplificat
Românii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice și ajung să-și producă singuri energia vor putea să se racordeze mai ușor la rețeaua de distribuție.
Autoritatea de reglementare din domeniul energiei a lansat un ghid dedicat prosumatorilor și a simplificat procedurile, astfel încât să fie deblocată punerea în funcțiune a echipamentelor. Modificările vin în urma mai multor reclamații depuse în ultima perioadă. Până la finalul anului autoritățile au estimat că în România vor fi peste 30.000 de prosumatori.
Camelia Mirodone şi-a montat pe casă panouri fotovoltaice, pentru a avea facturi mai mici la energie. A investit peste 16.000 de euro, însă de mai bine de cinci luni așteaptă distribuitorul de energie să îi monteze contorul, și astfel să fie racordată la rețeaua de energie electrică.
Camelia Mirodone: „Ne spun că nu sunt contori. Panourile produc acum 10% din capacitate, ar trebui să acoperim consumul casei, pe timp de iarnă și să mai avem un plus de 5-600 de lei pe lună.”
Și Cristian a investit 60.000 de lei în sistemul de panouri pentru locuința sa din Capitală. A decis să treacă la energia verde, după ce a primit o factură de peste 10.000 de lei. Acum stă cu panourile nefuncționale pe casă.
Cristian Ciocan: „Nu putem suna, nu răspunde nimeni, se pot trimite doar cereri online și acolo așteptăm – nu ai cu cine să vorbești – am zis că ne vom duce acolo și nu plecăm până nu avem cu cine să vorbim. Suntem umiliți de sistemul de energie din România.”
Contorul suplimentar nu mai este obligatoriu
Dacă nu sunt modificări de ordin tehnic ale instalației, legea îi obligă pe distribuitori să finalizeze tot procesul în termen de 17 zile lucrătoare, iar perioada poate fi prelungită până la 31 de zile, în cazul celor care cer spor de putere. Doar ca distribuitorii de energie nu fac față, iar termenele sunt încălcate frecvent. Pentru a evita astfel de situații, Autoritatea de Reglementare din domeniul Energiei a anunțat că a simplificat procedurile și a lansat un ghid pentru prosumatorii cu o capacitate de cel mult 400 de Kw pe loc de consum. De exemplu, în perioada racordării, distribuitorii de energie nu mai sunt obligați să monteze propriile echipamente de măsurare a consumului.
Dan Tudose, director general e-acumulatori.ro: „Contorul de energie suplimentar, care e necesar pentru a fi instalat într-o instalație fotovoltaică, nu mai este obligatoriu pentru a deveni prosumator – putem să ne injectăm energie electrică în rețea, fără a avea nevoie de acest contor suplimentar , adăugat în instalația fotovoltaică .
În plus, cererile de racordare se pot depune înainte de montarea panourilor, astfel încât timpul de procesare al documentelor să fie mai mic.
Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România: „Sunt și acum perioade foarte lungi, pentru că este o perioadă efervescentă, nu au fost foarte clare nici softurile – discutăm cu un furnizor. că dezvoltătorul de soft are dificultăți. Aceste termene sunt în vizorul ANRE-ului, se fac controale, se plătesc penalități”.
De la începutul acestui an, la ANRE au fost depuse aproape 24.000 de sesizări ale românilor care și-au instalat panouri fotovoltaice și au diferite probleme. Dintre acestea, peste 500 de reclamații sunt legate de întârzierile la racordarea în reţea. În ultimii trei ani, numărul prosumatorilor, adică cei care produc energie din surse regenerabile, a crescut de la 300 la peste 23.000. Cei mai mulți în județele Ilfov, Timiş, Arad, Harghita, Argeş sau Constanța.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: anre, panouri fotovoltaice, prosumatori,
Dată publicare:
15-11-2022 20:27