Românii au trecut din nou la cumpărături, încurajați de o ușoară creștere a veniturilor. „Grijă la lucrurile mici și dese”
Odată cu o ușoară temperare a prețurilor, românii au prins curaj să intre în magazine. Potrivit datelor INS, față de aceeași perioadă a anului trecut, a crescut consumul în primul trimestru cu aproximativ 6 procente.
Avansul a fost dat de comerțul cu bunuri nealimentare, dar și de carburanți. Analiștii financiari ne sfătuiesc totuși să fim temperați, chiar dacă urmează perioada concediilor, iar tentațiile sunt mari.
”- Ce investiții ați făcut?
- Mașina aș putea să zic, tot ce a fost nevoie la mașină, educația copiilor”.
”Ținem pasul atât cât putem, încercăm să nu reducem garderoba”.
Și totuși, românii au fost cu mai multă dare de mână la începutul anului. Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în primele trei luni cu 6,4 la sută față de aceeași perioadă din 2023.
Cele mai mari salturi s-au înregistrat la produsele nealimentare, peste 12%, urmate de carburanți cu aproape 3 procente. În schimb, vânzările pentru alimente au avut un avans timid de 1,8 la sută.
Radu Ciobanu, profesor de finanțe bănci: ”Pe de o parte, vorbim de o relaxare a creditării, știm foarte bine, dobânzile în piață pentru creditele de consum sunt mai mici față de anul trecut, poate mult mai mici în anumite situații, iar românii sunt determinați să consume mai mult. Noi avem o economie de consum, populația cheltuie pentru a-și satisface nevoile personale – acest lucru nu este un lucru rău, dar nu este ceva sustenabil pe termen lung, față de o economie bazată pe industrie”.
Potrivit BNR, în primul trimestru, creditele de consum au atins suma de 67 de miliarde de lei, în creștere cu 8 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, când erau înregistrate 62 de miliarde de lei.
Pe altă parte, spun economiștii, s-au schimbat și obiceiurile.
Radu Nechita, economist: ”Este o mai mare atenție – ce anumite produse oamenii sunt mai atenți la preț și au tendința de a substitui mărci mai puțin prestigioase, înlocuiesc produsele în locul mărcilor un pic mai scumpe, de o calitate mai ridicată. Oameni fac schimbări când au salariul mai mic sau nu mai primesc primă”.
Pe de altă parte, românii s-au bazat și pe o creștere ușoară a veniturilor, la începutul anului, câștigul salarial mediu brut a fost de aproximativ 8.000 de lei, în creștere cu 14 la sută față de 2023, potrivit datelor INS.
Iar creșteri au avut loc în mai toate domeniile de activitate, însă vârfurile au fost atinse de angajații care lucrează în sectorul financiar-bancar, asigurări, industria farmaceutică, dar și IT.
Totuși specialiștii ne sfătuiesc să fim temperați și să gestionăm cu grijă bugetul.
Adrian Asoltanie, specialist în educație financiară: ”Trebuie să avem grijă la lucrurile mici și dese pe care le facem, pentru că orice lucru mărunt îl trecem cu vederea, spunem că nu contează 10-15 lei, însă în momentul în care îl înmulțești pe un an de zile atunci descoperi adevărata valoare – un pachet de țigări nu e mare scofală – dar într-un an de zile înseamnă 9.300 de lei”.
Potrivit Eurostat, România este, pentru a treia lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar.