In cautarea gustului pierdut al rosiilor, statul acorda subventii. Ce trebuie sa faca un fermier pentru 3.000 EUR/ an

Ultimul update: Vineri 03 Martie 2017 07:50
Data publicarii: Marti 28 Februarie 2017 19:23
Categorie: Social

In cautarea gustului pierdut, dar si a recoltelor bogate, mii de fermieri depun cerere ca sa primeasca ajutor de la stat pentru cultivarea rosiilor.

Pot lua 3.000 de euro, anual, vreme de 8 ani, iar banii sunt bineveniti, pentru ca gerul si viscolul din aceasta iarna au distrus multe solarii cultivate cu "regina legumelor", cum este supranumita rosia.

Multi fermieri spun ca vor fi gata sa vanda in doua-trei saptamani primele trufandale, unele si din seminte romanesti. Ei sunt sustinuti printr-un program guvernamental sa cultive tomate in sera sau solarii, astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona. Guvernul vrea astfel sa limiteze invazia rosiilor din strainatate ajunse de multe ori pe rafturi necoapte si fara nici un gust.

Unii prefera atat soiuri vechi romanesti, cat si unele mai exotice, de la samanta autohtona, pana la rosii cherry sau hibridul numit prunisoare.

"Avem soiuri romanesti - Buzau 1600, avem soiuri sau hibrizi straini, aducem din Israel. Diferentele mari de temperatura intre zi si noapte de la noi se apropie de Israel si avem rosii din satul unde m-am nascut. Este foarte important sa producem in Romania, sa cumparam produse romanesti", explica un fermier.

Pentru a primi 3.000 de euro anual, fermierii trebuie sa faca dovada ca planteaza rasaduri pe cel putin 1.000 de metri patrati si obtin minimum 2 kilograme de rosii pe metrul patrat. In plus, trebuie sa vanda recolta si in perioada de primavara, cand piata este invadata de tomate din alte tari.

La Constanta, Andrei si Evelina au o sera de rosii ecologice de peste 9.000 de metri patrati, cu o productie de 350 de tone anual.

Andrei Iantoc, producator agricol: "Cultivam numai tomate aicea. In ultimii doi ani am inceput sa punem si rosii cherry, deoarece e o cerinta din ce in ce mai mare."

Prima recolta este asteptata in mai putin de doua saptamani, Dar pentru Andrei si Evelina subventia este prea mica.

Evelina Iantoc, producator agricol: "Este o suma mica, nu mi se pare normal ca noi cu o suprafata de peste 9.000 de metri patrati sa primim aceasi bani ca cei cu o mie de metri patrati."

Pana acum, peste 3.000 de fermieri din toata tara au depus cereri ca sa primeasca ajutorul de la stat pentru rosii, iar ministrul Agriculturii este optimist.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: "Un calcul simplu ne-ar conduce la concluzia ca am avea anul acesta, daca numai aceste cereri ar ramane, 8.000 de tone de tomate, ceea ce ar insemna peste 800 de tiruri care, daca imaginar le-am aseza unele dupa altele, ar insemna 8 kilometri cu tomate in Romania."

Ramane de vazut insa daca programul va functiona asa cum isi doreste ministerul. Cei mai multe solicitari vin din sudul tarii.

Fermierii din Brasov au descoperit cheia succesului si si-au dublat profitul.
Fermierii din Brasov au descoperit cheia succesului si si-au dublat profitul. "Daca nu ne unim, nu putem face treaba"
VIDEO PROTVPLUS.RO
femeie jefuita
Femeie tâlhărită în propria casă de 4 indivizi cu cagule, care au legat-o și au lovit-o
Românul care a organizat primele raliuri are 100 de ani. A lucrat și cu Regele Mihai
Concurs de pescuit la copcă, în Bacău. ”Avem slăninuță, pește este puțin”
Klaus Iohannis, selfie cu schiori, în Munții Șureanu
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
zapada moldova
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram