Romania rurala este rupta de serviciile bancare moderne. De ce prefera localnicii sa-si tina banii cash
In timp ce in orase avem bancomate la tot pasul, la tara, chiar si in statiunile turistice, lucrurile se complica. Pe langa multe lipsuri, Romania rurala este rupta si de serviciile bancare moderne.
Oamenii de la sate care au carduri ajung tot la oras ca sa-si scoata banii, ori sa isi achite facturile. Situatia a intrat si in atentia Guvernului
La jumatate de ora distanta de Capitala tarii, in satul Novaci, putinii oameni care au carduri bancare trebuie sa mearga 5 kilometri pana la primul bancomat, de unde sa-si scoata pensia sau salariul.
Distanta nu este insa singura problema. Oamenii prefera sa tina in portofele bani, nu un simplu plastic, spun comerciantii care, din acest motiv, nici nu s-au dotat cu POS-uri. Toata lumea plateste cash.
Oamenii se tem si ca banii lor nu ar fi in siguranta daca i-ar tine pe card. In plus, cu un card nu poti lua pe datorie. La Bucuresti, dar si in alte orase, situatia este exact pe dos.
Pentru Guvern, lipsa bancomatelor din zonele rurale e o problema. Sunt 11.000 de bancomate in toata tara si numai cateva sute in mediul rural. La o intalnire cu bancherii, premierul le-a cerut sa se gandeasca si la ''jumatatea mai putin atractiva financiar'' a Romaniei.
Premierul Sorin Grindeanu: ''Poate a venit timpul ca, pe langa biserica, primarie, scoala si locul de socializare ca sa zic asa, sa existe si macar un bancomat in fiecare sat sau comuna''.
Numai ca bancherii se gandesc de doua ori cum ar putea scoate profit daca amplaseaza un bancomat in zone slab populate si sarace.
La polul opus, cei care au acces la bancomate le folosesc din ce in ce mai mult. Datele Bancii Nationale arata ca romanii au facut 59 de milioane de retrageri de bani intr-o singura luna. Oamenii scot in medie de la bancomate 600 de lei lunar.