Credit doar cu Facebook-ul, in cateva minute. La ce trebuie sa fie atenti clientii cand iau un imprumut rapid

Ultima actualizare: 27-02-2017 02:45

In goana dupa clienti si profit, bancile au ajuns sa dea imprumuturi in 10 minute, direct de pe telefon, fara nici un act. Insa, doar pentru bun-platnici.

In curand, am putea obtine un credit si cu profilul de Facebook - o companie romaneasca a creat o aplicatie pentru asa ceva, peste Ocean. Iar pentru cei care nu au cont bancar sau nu vor sa mearga la ghiseu, au aparut mai nou bancomatele de credite.

Atentie insa la dobanzi si la comisioane. Bancomatul pentru credite inlocuieste drumul la banca, dar nu e propriu-zis un bancomat pentru ca in interiorul lui nu sunt bani, ci doar un computer cu imprimanta si scanner.

Se introduce buletinul in fanta pentru scanat campurile care trebuie completate: CNP, nume prenume, nr. de telefon, adresa de email, date despre angajator, daca le cunoastem, bineinteles venitul si persoane de contact.

Sorin Cristina, product manager: "In momentul in care se aproba, va primi clientul un cod, se intoarce cu acel cod la aparat, intorduce CNP-ul si codul, iar dupa semnarea contractului de credit va primi un voucher si cu acel voucher si cu buletinul se duce la banca colaboratoare si isi ia banii"

Cu cat e mai riscant, cu atat un imprumut e mai scump. Un imprumut, de exemplu, oferit de o Institutie Financiara Nebancara are o dobanda anuala efectiva de peste 140%. Pentru 3.000 de lei pe 12 luni, platiti o rata fixa de 376 de lei pe luna.

O alta optiune este oferita de data aceasta de o institutie financiara bancara. Clientii deja existenti in baza lor de date pot lua credit direct de pe mobil, in doar 10 minute, din aplicatia de homebanking, la o dobanda de aproape 10%.

Iar semnarea contractului si a acordului pentru interogarea biroului de credit se face securizat, tot prin telefon.

Pentru ca profilul de Facebook devine pentru foarte multi o carte de vizita, exista si o aplicatie dezvoltata de o companie romaneasca care da cu imprumut sume mici de bani pentru maximum o luna, pe baza datelor despre locul de munca, prieteni, locuinta si obiceiuri, publicate pe reteaua de socializare. Are un succes urias in Mexic, iar pe viitor ar putea fi lansata si la noi.

Atentie, insa, in trecut avalansa de credite date foarte usor, dar si imprumuturile luate pentru orice au creat o adevarata criza, iar peste 200.000 de familii au avut restante, alte peste o jumatate de milion fiind executate silit.

Dobanzile la lei sunt acum la cel mai mic nivel din istorie insa multi analisti avertizeaza ca ar putea creste, asa ca sfatul lor este sa va imprumutati responsabil.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO