România a primit ultima aprobare pentru PNRR. Cîțu: ”Ar trebui în decembrie să avem primii bani”
În decembrie, ar putea să ajungă primii bani de la Bruxelles, după ce joi România a obţinut aprobarea finală a Consiliului Uniunii Europene pentru Planul Naţional de Redresare.
Ar fi prima tranșă, dintr-un total de 29 de miliarde de euro, pentru reforme. În vreme ce noi suntem în continuare în criză politică, alte 17 ţări europene au început investiţiile din fondurile europene.
Deşi suntem într-o gravă criză politică de aproape două luni, ministrul demis al Finanţelor spune că asta nu va afecta planul României de a obţine 29 de miliarde de euro de la Bruxelles.
Dan Vîlceanu, ministrul demis al Finanţelor: „Atâta vreme cât avem o susţinere din partea tututor partidelor politice, iar asta s-a văzut pentru acest plan, nu pot apărea sincope în aplicarea acestui plan”.
Depus la Comisia Europeană în mai, cu o întârziere de o lună, Planul de Redresare şi Reziliență a primit undă verde din partea Consiliului Uniunii Europene. Asta înseamnă că acum ţara noastră poate cere prima tranță în valoare de 3,7 miliarde de euro.
În vreme ce România abia am luat aprobarea finală, alte 17 state deja folosesc banii de la Bruxelles. Autorităţile române spun că prima tranță de bani ar putea veni în decembrie. O nouă maternitate la Timişoara, renovarea mai multor creşe şi 40 de kilometri noi pe autostrada A3 s-ar califica pentru a obţine bani europeni curând.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene: „România intenţionează să promoveze transportul sustenabil, să îmbunătăţească eficienţa energetică a clădirilor şi să digitalizeze administraţia, sectorul sanitar şi învăţământul”.
În următorii cinci ani, România şi-a propus 64 de reforme şi 107 investiţii din bani europeni. Pentru toate, are stabilite peste 500 de „ținte intermediare” pe care trebuie să le atingă pentru a încasa fondurile - aşadar, banii vin în tranşe, în funcţie de progresul pe care ţara noastră îl face.
De exemplu, reforma pensiilor, care va aduce o nouă formulă de indexare, independentă de decizia politică, trebuie să fie gata până în martie 2023.
Iar până la finele lui 2026, banii europeni ar trebui să se vadă în peste 400 de km de autostradă, 50 de şcoli noi şi 30 de spitale renovate.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: uniunea europeana, romania, PNRR, Florin Cîțu,
Dată publicare:
28-10-2021 10:30