„Călătoria abia acum începe”. Ce trebuie să facă România pentru a primi banii din PNRR
„Călătoria abia acum începe”, spune șefa Comisiei Europene, despre traseul pe care România îl va avea de parcurs, pentru a obține de la Bruxelles, cele 29 de miliarde de euro.
Banii nu vor veni automat, ci doar dacă țară noastră va îndeplini sutele de obiective pe care și le-a stabilit pentru următorii cinci ani. De pildă, în 2023, trebuie să fie gata reforma pensiilor. Și tot atunci, să fie deja angajați sute de procurori și judecători, pentru o bună funcționare a justiției. La aceste reforme, s-au angajat oficialii, în planul trimis la Bruxelles.
''Vă înmanez aprobarea planului''... Cu aceste cuvinte, șefa Comisiei Europene a dat startul. De acum autoritățile pot face ceea ce au promis într-un document de peste 1.200 de pagini numit “Planul Național de Redresare și Reziliența''. Sunt puse la bătaie 29 de miliarde de euro de la Bruxelles care nu vor veni însă oricum.
Ursula Von Der Leyen: ''Sunt jaloane și ținte care trebuie atinse pentru că banii să fie plătiți. Vă oferim tot sprijinul pentru a ne asigura că faceți pașii necesari astfel încât banii contribuabililor europeni sunt cheltuiți în direcția către trebuie''.
Ne putem imagina planul de redresare trimis de România la Bruxelles ca pe un traseu cu jaloane și ținte de atins - în total, peste 500. România și-a propus 64 de reforme și 107 investiții. La reforme, avem de pildă reforma pensiilor, iar la investiții - sute de kilometri de autostrăzi, zeci de școli și spitale noi. România va primi bani în tranșe, după ce specialiștii europeni vor verifica dacă ne-am atins obiectivele intermediare, altfel - nu. La sfârșitul lui 2026, dacă totul e realizat, România ar putea primi în total 29 de miliarde de euro.
Ursula Von Der Leyen: “Timpul este cu adevărat esențial, deoarece avem la dispoziție trei ani pentru a obține rezultate reale.”
De exemplu, Reforma pensiilor care va aduce o nouă formulă de indexare trebuie să fie gata până în martie 2023. Tot până în 2023, posturile din DNA trebuie să fie ocupate în proporție de 85%, așadar mai e nevoie de sute de procurori și judecători.
Iar în sănătate, pe lângă spitale noi, 60 dintre cele existente ar trebui să fie digitalizate și pregătite să ofere servicii de telemedicină, până la jumătatea lui 2023.
În educație, pe lângă 50 de școli și 150 de creșe noi, care trebuie să apară până la finele lui 2026, sunt prevăzute investiții pentru digitalizarea bibliotecilor.
Miliarde de euro ar trebui să fie investite pentru trecerea țării noastre spre o ''economie verde'', cu investiții masive în reducerea poluării.
Elena Calistru, reprezentant în Consiliul Economic și Social: ''Foarte mulți bani care, din păcate, nu sunt garantați, pentru care noi va trebui să facem reforme și, dacă nu le facem, ne vom trezi că nu ne vor fi decontate costurile”.
Planul României mai are de trecut și de Consiliul Uniunii Europene, care are la dispoziție o lună să-l analizeze. După aceea va veni prima tranșă de 3,6 miliarde de euro.