Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României. Ursula von der Leyen: Vă mulțumim pentru toată munca pe care o depuneți

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Florin Cîţu au susținut o conferință de presă comună la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în condițiile aprobării PNRR-ului. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, în condițiile în care Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro

De asemenea, apoi, Ursula von der Leyen a avut o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu la Palatul Victoria.  

Ulterior, cei trei oficiali au vizitat Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care ar urma să beneficieze de fonduri din partea programului NextGenerationEU, şi au susținut o conferinţă de presă comună.  

Ursula von der Leyen, conferință comună cu Iohannis și Cîțu 

 

Citește și
Ursula von der Leyen, Florin Citu
Gheorghe Falcă: În 23 septembrie, Ursula von der Leyen vine în România și semnăm PNRR
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Ursula von der Leyen a susținut, luni seara, o conferință comună cu Iohannis și Cîtu. Iată cele mai importante declarații:

Klaus Iohannis:

-Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi oaspete pe Ursula von der Leyen. Bine ați venit la București. Salut anunțul făcut de dna Ursula von der Leyen despre PNRR care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi. Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic. A fost un procesc extrem de laborios care a presupus o muncă extraordinară și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la finalizarea acestui plan. Este doar o victorie de etapă. Am făcut astăzi un pas important pentru ce ne am propus să realizăm în România în anii următori. Implementarea deplină și a timp a tuturor măsurilor. Vreau să fin foarte bine pregătiți pentru etapă cea mai importantă demararea și finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Toate resursele financiare reprezintă oportunitate extraordinară pt autostrăzi, cai ferate, să modernizăm infrastrura energetică și de mediu, să integrăm programe de Digitalizare, să investim în infrastructură din educație și sănătate. Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată. 

 Florin Cîțu: 

- Volumul de muncă a fost foarte mare și mizele pe măsură. PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Acest lucra va însemna pentru România modernizare și dezoltare. Veți vedea că asta înseamnă automat că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii. Guvernul României va implementa toate reformele asumate. 

Ursula von der Leyen: 

- Am ajuns aici, în cel mai mare spital, vreau sa aplaudăm medicii, asistentele etc. Apreciez dedicarea și motivarea dvs.Vă mulțumim pentru toată munca pe care o depuneți. UE dă undă verde pentru PNRR după o analiză profundă (amănunțită). Mulțumesc pentru cooperare. Sunt trei piloni. 1) green deal (transport sustenabil, stații de incarcare, aer mai curat și protecția naturii), 2) digitalizare (sectorul imagisticii în medicină, servicii publice mult mai accesibile). Un nou cloud guvernamental, va conecta România cu alte state prin net de mare viteză, școli digitalizate, investiții în urmatoarea generație. 3) investitii în sanatate - e-health este cheia. Modernizare de spital, inclusiv Spitalul de Urgență Universitar. Reformele propuse sunt foarte, foarte importante pentru intărirea capacitații statului. Vă înmânez aprobarea.

Întrebări. 

Situația politică influențează semnarea PNRR?

Ursula von der Leyen:

- Am avut o cooperare excelentă în ultima perioada, a fost muncă multă, a fost muncă multă să punem reformele cu investițiile. Au fost suișuri și coborâșuri, acum ne uităm  la viitor - sunt targeturi, borne de atins. Să ne asiguram că banii sunt investiți bine. 

Klaus Iohannis: 

- Nu există risc polici pentru implementarea PNRR. Nu există fiindcă acele reforme care sunt cuprinse în Planul Naţional, acele investiţii care sunt cuprinse în Planul Naţional sunt reforme şi investiţii dorite şi aşteptate de toată lumea.

Florin Cîțu: 

-Prima tranșă - 3,8 mld euro în noiembrie.

În legătură cu creșterea de prețuri la electricitate și gaze - sunteți de acord cu plafonarea?

Ursula von der Leyen:

-Analizăm acum motivele de creștere, vedem că e un fenomen global, vedem o creștere a cererii mai ales din asia. Trebuie investiții în energia verde. CE va veni săptămâna viitoare cu propuneri, cum putem ajuta familiile cu venituri mici, micile afaceri.

Klaus Iohannis: 

-Nu întâmplător dna președinte și cu mine am discutat azi pe acest subiect. Prețurile mari pe energie nu sunt o problema a României. E o problema care se pare că a devenit globală. Soluțiile vrem să le căutăm împreună la consiliul informal în Slovenia. Însă chiar dacă acum problema nu e făcută la noi, trebuie să o tratăm la noi și știu că Guvernul pregătește un pachet la început pentru consumatorul vulberabil. Problema nu este făcută la noi. Noi vom veni cu soluții concrete, acum repede și la nivel european vom cauta soluții mai ample.

Discuții despre vaccinarea din România: 

Ursula von der Leyen:

-Vaccinarea e cea mai importantă, le cer tuturor să profite de oportinatea aceasta și să se vaccineze. Suntem în UE foarte norocoși să avem vaccin, avem un avantaj enorm. Dacă nu v-ați vaccinat, profitați de oportunitate să vă vaccinați. E de competență națională cum să-și convingă oamenii să se vaccineze. Lucrurile se îmbunătățesc. Impactul nu e așa de mare. Îi încurajez pe toți să se vaccineze.

Florin Cîțu:

-Singura soluție este vaccinarea, orice altă măsură nu poate decât încetini, dar nu elimina. Ne uităm la măsurile țărilor UE și le vom folosi și aici.

Klaus Iohannis:

-Fără implicarea dnei Ursula von der Leyen nu am beneficiat de atâtea doze, a pus pe picioare un mecanism prin care UE are foarte multe doze de vaccin.  În timp ce noi avem mii și mii de cazuri, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile pentru că acolo s-au vaccinat mai toți. Dacă ne-am fi vaccinat cu toții, n-ar fi trebuit să mai purtăm masca, puteam să mergem oriunde, să avem concerte, spectacole. Împreună cu premierul am discutat să reevaluăm campania de vaccinare și să o repunem pe roate. E un paradox. Suntem în plină pandemie, avem armă.. e f păcat. Nu e păcat să stăm cu atâția bolnavi, cu atâția oameni în ATI, cu familii îndoliate când am putea termină foarte rapid această faza acută prin vaccinare?

Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, în valoare de 29,2 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat, luni, evaluarea pozitivă a Planului de Redresare şi Rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro, în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, anunţă Reprezentanţa CE la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, această finanţare va sprijini implementarea măsurilor esenţiale în materie de investiţii şi reforme, cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi va contribui în mod crucial la ieşirea României mai puternică din pandemia de COVID-19.

"Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială a României", precizează sursa citată.

***** 

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost depus la Comisia Europeană în data de 31 mai 2021 și prezentat public pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în data de 2 iunie 2021. Documentul poate fi citit aici.

"Pentru România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci şi garanţia că investiţiile şi reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, aşa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport şi medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noştri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România şi determinat să aplice programele de reformă", a declarat vineri Florin Cîţu.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vizitează luni România pentru a prezenta evaluarea PNRR
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vizitează luni România pentru a prezenta evaluarea PNRR

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va efectua luni o vizită oficială la Bucureşti pentru a prezenta evaluarea privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU, scrie News.ro. 

Gheorghe Falcă: În 23 septembrie, Ursula von der Leyen vine în România și semnăm PNRR
Gheorghe Falcă: În 23 septembrie, Ursula von der Leyen vine în România și semnăm PNRR

Europarlamentarul Gheorghe Falcă afirmă că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a participat la toate semnările programelor naţionale de redresare şi rezilienţă, şi de aceea vine şi în România.

Dacian Cioloş s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen: ”PNRR va fi aprobat în curând”
Dacian Cioloş s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen: ”PNRR va fi aprobat în curând”

Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a avut luni o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen face un apel către europeni să se vaccineze împotriva COVID-19
Ursula von der Leyen face un apel către europeni să se vaccineze împotriva COVID-19

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a solicitat vineri europenilor să se vaccineze împotriva COVID-19, în contextul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, transmite DPA.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Se forează în stâncă primul tunel al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Cum arată
Se forează în stâncă primul tunel al viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești. Cum arată

După ani de așteptări, autostrada Sibiu-Pitești, începe să prindă contur. Lucrările avansează, la primul tunel forat în stâncă, pe viitorul drum de mare viteză.