Diferența dintre bogați și săraci s-a adâncit în România. Câți oameni dețin un sfert din banii ținuți în bănci
Un sfert din banii ținuți în băncile din România aparțin unui grup format din aproximativ 70 de mii de persoane. Acestea și-au crescut economiile în ultimul an, arată datele Băncii Naționale, asta în vreme ce diferența față de săraci s-a adâncit.
De altfel, datele privind avuția românilor ne clasează la coada clasamentului, pe continent. Un român are o avere financiară - adică bani în bănci și investiții - de peste 10 ori mai mică decât media europeană.
Banii acumulați de români în bănci au tot crescut, arată datele Băncii Naționale.
Depozitele în lei ale populației au ajuns la 218 miliarde de lei în decembrie 2023, cu 22% mai mult față de decembrie 2022. Este drept că inflația mare a ros serios din economii. La valută a fost o scădere, dar echivalentul este de peste 119 miliarde de lei.
Specialiștii vorbesc de o Românie a extremelor financiare.
Andrei Perianu, specialist financiar: „Avem o parte din români care au venituri foarte mici și sunt sub presiunea inflației și nu mai pot să economisească și, mai mult, nu reusesc să-și crească averea personală și avem cealaltă parte a românilor care au venituri din ce în ce mai mari și au depășit nivelul de nevoi zilnice.”
Deși 2023 a fost un an cu inflație mare și dobânzi în scădere la bănci, numărul depozitelor bancare de peste 100.000 de euro fiecare este în creștere, potrivit Fondului de Garantare. Dacă la începutul anului 2023 erau 65.000 de astfel de depozite, spre final numărul lor a trecut de 71.000, cu o valoare totală de 74 de miliarde de lei.
Vorbim de un număr de trei ori mai mare în ultimul deceniu. Dacă luăm în considerare că un depozit are un singur deținător, practic avem 71 de mii de români care au în bănci un sfert din totalul banilor ținuți în depozite. Media este de peste 1 milion fiecare. Restul banilor se împart între ceilalți foarte mulți români, pentru că sunt 14 milioane de depozite în care există 314 miliarde de lei, adică undeva la 22 de mii de lei în medie pe depozit.
Adrian Codirlașu, Asociația Analiștilor Financiari: „Economia românească a crescut, automat sunt oameni de afaceri care au câștigat substanțial și-și țin banii în depozite. Același lucru se întâmplă și-n economiile capitaliste - în general, o pondere mică din populație deține o parte mare din avuție.”
Românii își țin cei mai mulți bani - 70% aproape - în bănci, arată statistica. Dacă fondurile de investiții reprezintă la noi doar 3,7% din totalul averii medii pe cap de locuitor, media europeană este la 10%, potrivit unei analize a Asociației Administratorilor de Fonduri.
Așadar nu e de mirare că un român are în medie o avere financiară de 5.800 de euro - de peste 10 ori mai puțin față de media europeană. Averea financiară a românilor se referă la tot ce deține un om în afară de imobile: depozite bancare, bani în fonduri de pensii, asigurări de viață, bani în fonduri de investiții, în titluri de stat și investiții la bursă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, avere, bani, saracie, bogati,
Dată publicare:
31-01-2024 19:28