România are comori de zăcăminte naturale care nu au fost exploatate până acum. Unele sunt greu de găsit și valoroase în UE
Foste exploatări miniere ar putea fi redeschise, a decis vineri Guvernul, însă doar pentru ca iazurile de decantare și haldele să fie evaluate și exploatate.
În joc sunt materii prime folosite tot mai intens în industrie ori în robotică, iar în aceste zone neglijate ani în șir s-ar putea ascunde adevărate comori.
Legea minelor permite acum exploatarea haldelor și iazurilor de decantare, după cum a anunțat Guvernul.
Ștefan Oprea, ministrul economiei: „Avem toate iazurile care astăzi sunt pe teritoriul țării - acolo unde există, spre exemplu, aur, există și alte metale rare, nu știm azi în ce concentrații și cantități, dar dacă prezintă interes și există tehnologii noi nepoluante, cu acordul comunităților locale, cu certitudine vom avea o astfel de exploatare minieră.”
Avem un Plan Național Geologic ce prevede prospecțiuni pentru determinarea cu exactitate a conținuturilor și cantităților de rezerve din iazuri și halde. Numai că, deși există pe hârtie, prin lege, încă din 2018, acest plan nu a fost pus în aplicare. Așadar, nu știm ce avem în halde și iazuri.
În ultimii zece de ani au fost închise cinci sute de mine și cariere, iar sute de mii de oameni au intrat în șomaj. În multe locuri au rămas în urmă halde și iazuri care ar fi trebuit ecologizate, însă nu s-a întâmplat așa.
Potrivit Executivului, România are multe dintre cele 31 de tipuri de materii prime critice identificate de Comisia Europeană, greu de găsit și extrem de valoroase. Este vorba, de pildă, despre grafit, metale cuarțoase, minerale de bor și telur.
La fosta exploatare minieră Baia de Fier există o haldă de steril mare cât un munte, sub care se află un uriaș zăcământ de grafit din care se poate obține grafenul.
Sub 5% din materiile critice sunt extrase și produse în Uniunea Europeană. Importanța lor este uriașă, fiind folosite în industria auto, chimică, în robotică, dar și în construcții.
Maros Sefcovic, vicepreședintele Uniunii Europene: „Competitivitatea industriei de baterii din Uniunea Europeană, care e în plin avânt, este acum pusă în pericol. Europa poate să furnizeze doar 1% din materiile prime cheie pentru producția bateriilor la nivel global.”
Preocuparea Uniunii Europene pentru materiile critice a crescut semnificativ după izbucnirea războiului din Ucraina, care a dus la scumpirea fără precedent a acestora.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
22-06-2024 08:41