România a atras 3,3 mld. € de pe pieţele externe. Cîțu: A fost cea mai de succes emisie de obligațiuni din această criză

×
Codul embed a fost copiat

România a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital, iar fondurile au intrat în conturile Trezoreriei, a anunţat, miercuri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

UPDATE - Ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, miercuri, după ședința de Guvern, că interesul pentru România pe piețele internaționale a fost unul extrem de ridicat, dar că România a ales să atragă doar 3,3 miliarde de euro, după ce, la începutul anului, a mai împrumutat 3 miliarde de euro.

"Eu țin minte că, acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu, Ponta, Ciolacu, ne acuzat că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest guvern. Am ieșit pe piețele internaționale, unde suntem judecați la sânge și analiza este făcută de profesioniști, și interesul pentru România a fost de 14 miliarde de euro. Din aceste 14 miliarde de euro, am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro. Dacă vă uitați la media randamentelor cu care ne-am împrumutat, în 2020, pe piața internațională, veți vedea că este cu mult sub medie, este o medie minimă istorică", a precizat ministrul.

Cîțu a menționat că acest împrumut reflectă faptul că investitorii au încredere în banii plasați în România.

"Tot în această perioadă, în luna aprilie și luna mai, ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumuta PSD, anul trecut, în aceeași perioadă. Asta înseamnă că există o încredere foarte mare în acest Guvern, dacă interesul a fost atât de mare. A fost cea mai de succes emisie de obligațiuni din această criză și au fost mai multe țări care emis obligațiuni. Această emisie de obligațiuni ne oferă confortul ca în acest an să finanțăm toate cheltuielile pe care le avem în buget, fără probleme. Ceea ce a reușit să acest Guvern, să finanțeze un deficit bugetar de 7 la sută din PIB, fără ajutorul unei instituții internaționale, fără să fim în acord cu vreo instituțuie internațională, reprezintă o premieră nu numai pentru România, dar pentru multe țări din lume. Este de apreciat că acest Guvern reușește, prin măsurile pe care le ia, să ofer încredere investitorilor că banii plasați în România sunt în siguranță", a mai spus ministrul Finanțelor.

Citește și
Florin Cîțu - 6
Cîțu: Prelungim perioada de solicitare a suspendării rambursării ratelor până la 15 iunie

Emisiune de euroobligațiuni de 3,3 miliarde euro

 

Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste trei ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori, iar fondurile aferente acestei tranzacţii au intrat în conturile Trezoreriei marţi, 26 mai 2020.

Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi două miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rata de dobândă de 3,624% pe an.

"Succesul acestei tranzacţii demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunităţii internaţionale a investitorilor, chiar şi în această perioadă provocatoare, generată de pandemia COVID-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice. În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia COVID-19, atât volumul atras, precum şi cererea record din partea investitorilor şi primele de emisiune aferente tranzacţiei reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria pieţelor emergente", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

Potrivit ministerului de resort, emisiunea de euroobligaţiuni, lansată în data de 19 mai 2020 de MFP s-a bucurat de un interes excepţional din partea investitorilor, România reuşind o serie de performanţe care i-au consolidat, încă o dată, poziţia de emitent sofisticat pe pieţele externe de capital.

Astfel, prin volumul impresionant al cererii, precum şi prin volumul final al tranzacţiei, este cea mai mare emisiune de euroobligaţiuni lansată de un emitent suveran din zona non-euro şi a doua cea mai mare din regiunea CEE. De asemenea, tranzacţia reprezintă cel mai mare volum de finanţare realizat de Romania într-o singură zi şi s-a bucurat de cea mai mare cerere înregistrată vreodată la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro), dar şi la închiderea tranzacţiei când nivelul cererii s-a menţinut la un nivel record, de 12 miliarde euro.

În plus, ministerul precizează că, la această tranzacţie, s-a realizat cea mai mare reducere a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 50 de puncte de bază.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de cinci ani lung (cu scadenţă la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie şi Irlanda 22%, SUA 14%, Germania şi Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveţia 5%, Italia 7%, Franţa 4%, restul Europei 16% şi Asia 5%.

Totodată, pentru maturitatea de 10 ani, distribuţia geografică a investitorilor a cuprins: Marea Britanie şi Irlanda - cu 35%, SUA 23%, Germania şi Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveţia 5%, Italia 2%, Franţa 2%, restul Europei 7% şi Asia 3%.

Cea mai mare parte dn bani au venit de la fonduri de active administrate privat, bănci comerciale şi private, fonduri de pensii şi companii de asigurări și fonduri de investiţii.

Tranzacţia a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit Bank AG, în timp ce Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistenţă, alături de Casa de avocatură Linklaters.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Florin Cîțu: Nu se pune problema tăierii salariilor bugetarilor. Criza nu se compară cu cea din 2010
Florin Cîțu: Nu se pune problema tăierii salariilor bugetarilor. Criza nu se compară cu cea din 2010

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat că nu se va pune problema tăierilor de salarii în sectorul bugetar şi că, deşi este mare, această criză nu poate fi comparată cu cea din 2010.

Cîțu: Prelungim perioada de solicitare a suspendării rambursării ratelor până la 15 iunie
Cîțu: Prelungim perioada de solicitare a suspendării rambursării ratelor până la 15 iunie

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, anunţă că Guvernul a decis, joi, să prelungească perioada de solicitare a suspendării rambursării ratelor până la 15 iunie 2020.

Interviu cu ministrul de Finanțe: ”Economia va ieși mai bine decât am anticipat”
Interviu cu ministrul de Finanțe: ”Economia va ieși mai bine decât am anticipat”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, se arată foarte optimist în privința efectelor pandemiei de Covid-19 asupra economiei României.

Ministrul de Finanțe, despre rectificarea bugetară: ”Nu s-a tăiat de nicăieri”
Ministrul de Finanțe, despre rectificarea bugetară: ”Nu s-a tăiat de nicăieri”

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că, în urma rectificării bugetare, ”nu s-a tăiat de nicăieri”, iar mai multe ministere au primit bani în plus.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.