Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în următorii 14 ani

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 20 Septembrie 2018 18:07
Categorie: Financiar
Conducta

Rezervele de gaze ale României se vor epuiza în următorii 14 ani, precizează Agerpres, citând proiectul Strategiei Energetice a României 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, publicat joi pe site-ul Ministerului Energiei.

Conform agenției, dat fiind acest context, exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră este o condiţie indispensabilă pentru a miza în continuare pe această resursă în mixul energetic al ţării.

"Pentru a evita creşterea semnificativă a dependenţei de importuri, chiar dacă acestea vor fi disponibile din surse şi prin rute alternative, este necesară dezvoltarea zăcămintelor offshore descoperite în ultimii ani în Marea Neagră. Aceasta este o condiţie sine-qua-non pentru a putea miza pe gazul natural în mixul energiei electrice", potrivit strategiei.

Datele furnizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, inserate în proiect, arată că rezervele de gaze ale ţării, fără cele din Marea Neagră, sunt de 153 de miliarde de metri cubi, care, la o producţie anuală de 10,5 miliarde de metri cubi, ar fi suficiente pentru 14,6 ani.

Pe de altă parte, conform datelor oferite de compania British Petroleum pe anul 2017, România are rezerve de gaz ce totalizează aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaz și o producție de 10,3 miliarde de metri cubi de gaz.

"Producţia de gaz natural va scădea, după ce atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050", se mai indică în document.

Exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră va avea o contribuţie majoră la asigurarea securităţii energetice a României. Nivelurile cantitative cumulate din producţia convenţională onshore şi offshore pot avea potenţialul de a fi excedentare faţă de nivelul estimat în prezent al cererii de pe piaţa internă, relativ liniar.

România îşi propune creşterea consumului de gaze naturale în industria internă şi exportul unor produse finite care utilizează ca materie primă şi gazele naturale, au mai arătat autorii proiectului.

"În locul capacităţilor vechi care vor fi retrase în rezervă sau dezafectate în viitorul apropiat, sunt necesare investiţii în noi capacităţi, o parte fiind destinate funcţionării în cogenerare în localităţile cu sistem de încălzire centralizată (SACET) funcţional: Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi altele. Este cuprinsă aici şi înlocuirea capacităţilor de la Iernut. Costul investiţiei este relativ redus, sub 1.000 euro/kW putere instalată, astfel încât se poate asigura finanţarea chiar în condiţii de cost ridicat al capitalului, iar turbinele sunt eficiente şi flexibile, cu costuri de mentenanţă relativ reduse", spune documentul citat.

Proiectul Strategiei Energetice a României 2018 - 2030, cu perspectiva anului 2050, a fost lansat joi în dezbatere publică. După această etapă, va fi elaborat un document final al strategiei, pentru care este nevoie de avizul de mediu, au precizat reprezentanţii Ministerului Energiei, pentru AGERPRES.

Care este situația rezervelor de petrol

Conform documentului, rezervele dovedite de țiței ale României se vor epuiza în circa 16 ani, calculul fiind făcut la un consum de 3,4 milioane tone pe an.

"Declinul producției medii anuale a fost de 2% în ultimii cinci ani, fiind limitat prin investiții în forarea unor noi sonde, repuneri în producție, recuperare secundară etc", precizează strategia.

În privința investițiilor în acest sector, strategia prevede: "Finalizarea interconectării sistemului naţional de transport gaze cu cele ale ţărilor vecine şi integrarea pieţei româneşti de gaze în piaţa europeană, precum și regândirea rolului depozitelor de înmagazinare subterană reprezintă factori importanți de diminuare a riscurilor legate de securitatea aprovizionării cu gaze naturale".

Se mai mai prevede însă și descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi, precum şi creşterea ratei de înlocuire a rezervelor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Conducta Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry: „Comunitatea de afaceri duce la prosperitate în zona Mării Negre”
Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry: „Comunitatea de afaceri duce la prosperitate în zona Mării Negre”
Cele mai importante concluzii după prima zi a summit-ului Inițiativa celor Trei Mări
Cele mai importante concluzii după prima zi a summit-ului Inițiativa celor Trei Mări
Românii pot introduce energie verde în rețea și vor fi scutiți de facturi. Câți bani dă statul
Românii pot introduce energie verde în rețea și vor fi scutiți de facturi. Câți bani dă statul
VIDEO PROTVPLUS.RO
bancnota 100 lei
Au stat 2 zile la coadă ca să cumpere noua bancnotă de 100 LEI. Cu cât au vândut-o apoi pe internet
Țara în care și moartea este un lux. Familiile, nevoite să aștepte și 10 zile cu morții în casă
Deficitul comercial al României a crescut cu 15,8%, la aproape 12 miliarde de euro
Carrefour trece la nivelul următor. Deschide magazine plutitoare, deservite de bărci și iahturi
Cel mai bun sfat de Crăciun. Ce să faceți ca să nu greșiți când cumpărați cadouri
Lovitură pentru Bruxelles. Cea mai bogată țară din Europa își revizuiește relațiile cu UE
KFOR, Kosovo - Getty
Balcanii explodează: Kosovo își face armată. Serbia vorbește din nou de un conflict în regiune
Salariul minim crește de la 1 ianuarie. Reacțiile românilor privind sumele diferențiate
Facebook a primit o amendă de 10 milioane de euro în Italia
Salariul minim va fi majorat din ianuarie. Angajații cu studii superioare vor lua mai mult
Adio mașini pe benzină și diesel! Primul gigant auto care renunță la motoarele cu ardere internă
Guvernul s-a răzgândit în privința salariului minim. Anunțul autorităților