Revoluția fiscală anunțată de PSD. Dacă trecem la cota unică de 16%, atunci veniturile nete ale românilor vor scădea
Anul viitor s-ar putea pregăti o revoluție fiscală, care ne-ar afecta pe toți. "Vom decide între cota unică de 16% și impozitarea progresivă", spune Marcel Ciolacu, ambele variante fiind cu plusuri și minusuri.
O cotă unică ar însemna să nu mai existe excepții ca acum, susțin social-democrații.
Impozitarea progresivă refuzată de liberali este însă recomandată de instituții financiare ca Banca Mondială. Pe de altă parte, schimbările privind sistemul de impozitare s-ar putea face abia din 2025, și doar dacă Fiscul va fi digitalizat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La anul, anunță premierul, coaliția va trebui să ia o hotărâre în legătură cu impozitele plătite de români.
Marcel Ciolacu, prim-ministru: ”Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16% - sau să mergem în zona de impozitare progresivă, eu nu refuz niciuna dintre variante.”
În prezent, avem mai multe cote de impozitare. Pentru cele din venituri salariale, cota este de 10%, la fel și pentru cele din chirii, iar pentru cele din dividende vorbim de 8%. La firme, pentru profit, cota de impozitare este de 16% sau - în cazul microîntreprinderilor - 1 ori 3% din venituri.
Dacă, de exemplu, cota de impozit pe venitul din salarii ar crește de la 10% la 16%, atunci veniturile nete ar scădea.
Adrian Bența, expert fiscal: ”N-avem doar o creștere a impozitului pe venit, de la 10 la 16%, mai sunt contribuțiile la asigurările sociale - pensie și sănătate- și sunt foarte mare, astfel încât se pornește de la 45% rețineri. Nu poți să vorbești doar de cotă unică crescută de la 10 la 16% fără să amintești că efortul financiar al cetățeanului este mult mai mare, pe seama asigurărilor sociale, iar uneori serviciile de servicii sociale nu se întorc la cel care le plătește.”
De exemplu, la un salariu brut de 7000 de lei în prezent, din care se scad contribuțiile la pensie - 10%, sănătate - 25% și impozitul de 10%, leafa netă este 4095 de lei.
Dacă impozitul ar crește la 16%, leafa netă ar fi cu 273 de lei mai mică.
În acest scenariu, indiferent de veniturile salariale, povara fiscală pe muncă ar fi de peste 50%, adică jumătate din ce muncește un angajat ar ajunge la stat. De aceea, spun surse politice, varianta promovată de social-democrați în discuții este cea de impozitare progresivă și nu de cotă unică, așa cum susțin liberalii.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”În funcție de cum vor decurge lucrurile, vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm. Avem acest raport al Băncii Mondiale prin care ne-au fost recomandate o serie de măsuri.”
Impozitarea progresivă, care presupune că cei cu venituri mai mari să fie taxați mai mult decât restul, este o recomandare făcută de Banca Mondială. Pe de altă parte, instituția a prevăzut și reducerea taxării pentru cei cu venituri mici, prin eliminarea contribuției la sănătate, de pildă.
Totodată, era recomandată și creșterea cotei de impozitare pentru dividende, de la 8 la 10%, dar și renunțarea la unele excepții fiscale, lucru care s-a întâmplat deja.
De altfel, în primăvară, social-democrații au venit cu ideea unui impozit progresiv pe veniturile angajaților de la stat mai mari decât salariul brut al președintelui, adică de 25.000 lei brut.
În Italia, de exemplu, cotele pentru impozitarea veniturilor personale pleacă de la 23% și se pot dubla.
În Spania pot ajunge aproape de 50%, la fel ca în Belgia.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, marcel ciolacu, guvern, PSD,
Dată publicare:
23-11-2023 19:28