Impozitele pe salariul minim ar putea fi mai mici de anul viitor. Sindicatele cer ca venitul net să se majoreze cu 200 de lei
De anul viitor impozitele pe salariul minim ar putea fi mai mici. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, dar o decizie finală va fi luată în funcție de câți bani se vor strânge la buget.
Chemate la discuții sindicatele au susținut că este nevoie și de o creștere a salariului minim, după cea făcută luna trecută. Și au venit cu o propunere care ar crește venitul net cu aproape 200 de lei. Pe de altă parte, patronatele spun că nu pot susține o nouă majorare așa de repede.
Deși nu avem inca un buget pentru anul viitor și nici nu este clar cum va fi încheiat cel actual pentru ca țara noastră să nu fie sancționată de Uniunea Europenă, pentru depășirea deficitului, premierul anunță că ar fi posibile reduceri de impozite pe muncă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Încercăm anul viitor să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Am promis că nu vom veni cu impozite noi.”
O variantă avansată la masa discuțiilor ar fi eliminarea impozitului de 10% pentru salariul minim, dar asta ar însemna ca și celelalte salarii, imediat următoare, să aibă taxarea redusă gradual, susțin sindicatele.
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: „Noi am spus căîn principiul respectării directivei europene legate de salariul minim european ar trebui ca salariul minim să ajungă la 3750 lei ca să respecte proporția din directiva respectivă. Ei și-ar dori anul viitor să scadă sistemul de impozitare pentru salariul minim, dar trebuie să fim atenți să nu se încalece salariile nete.”
În prezent, salariul minim general este de 3.300 de lei brut, adică 2079 lei net, pentru că din suma inițială se scad contribuțiile la sănătate, pensie, dar și impozitul pe venit de 10%, care numai acesta înseamnă 136 de lei. Dacă salariul minim va crește de la 3.300 de lei în prezent la 3.750 de lei, de exemplu, așa cum propun sindicatele, noul net va fi 2.268 de lei. Iar dacă se va aplica și o scutire de impozitul de 10%, atunci leafa netă ar urca la 2437 de lei. Asta înseamnă cu 358 de lei mai mult față de acum.
Pe de altă parte, patronatele au venit cu propunerea ca majorarea salariului minim să fie făcută cel mai devreme vara viitoare.
Florin Jianu, președintele Consiliului IMM: „Salariul minim pe economie a fost mărit de 2 ori în ultimul an, față de anul 2022. Majoritatea antreprenorilor nu mai au capacitatea ca la mai puțin de o lună de la intrarea în vigoare a noului salariu minim pe economie să reușească să mărească din nou, pentru ei e posibilă o nouă mărire cel mai devreme la 1 iulie sau la 1 octombrie 2024.”
O decizie urmează să fie luată până la finele acestui an, dau asigurări guvernanții. Totul depinde de socotelile pentru deficitul bugetar.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: impozite, marcel ciolacu, salariul minim,
Dată publicare:
21-11-2023 19:33