”Revoluția fiscală” aduce indemnizații mult mai mici pentru mame. ”Cam cât o chirie”
Guvernul mai are o problemă după "revoluţia fiscală". Ordonanţa de urgență care a rezolvat scăderile de salarii pentru IT-isti sau cei care lucrează part-time loveşte în cei care au nevoie de concediu medical.
Sunt afectaţi în mod special pacienţii cu boli grave, care au necesită o perioadă mai mare de repaos şi mamele care intră în prenatal. Veniturile acestora sunt mai mici cu până la un sfert, spun experţii, şi modificările se aplică începând cu luna ianuarie.
Ultimele modificări făcute de Guvern îi afectează pe toţi cei care au nevoie de concedii medicale. Dar, într-un mod perfid aduce scăderi considerabile de venituri pentru cei care ar avea cel mai mult nevoie de sprijin. Bolnavii de cancer, de exemplu, care au trebuie să stea în concediu medical mai multe luni. Sau viitoarele mame.
O tânără, de exemplu, mai are puţin până să nască şi se pregăteşte să intre în concediu medical. Şi-a calculat indemnizaţia şi, după ultimele modificări făcute de Guvern, a observat o diferenţă uriaşă.
”Cam aşa este, cât o chirie pentru un apartament cu două camere, cât un ipotecar. Vă daţi seama că perioadă este foarte dificilă pentru orice cuplu, pentru că venirea unui copil pe lume înseamnă foarte multe cheltuieli. Camera copilului, pamperşi, medicamente. Este frustrant”, spune o mamă.
”Statul trebuie să le ofere predictibilitate. Predictibilitate legislativă, fiscală, că aceşti oameni să poată să îşi facă un plan de buget de familie. Nu putem să ne jucăm cu aceste cifre de la un trimestru la altul, mai ales în condiţiile în care, să fim serioşi, o sarcină durează nouă luni de zile”, spune Ana Măiță, de la Asociația Mame pentru Mame.
De exemplu, la un salariu net de 4.000 de lei şi brut de 7.000 de lei, contribuţiile la asigurările sociale erau în valoare de 364 de lei, lunar, până acum, pentru că se calculau în funcţie de salariul mediu pe economie. Acum a fost eliminată plafonarea şi ajung la peste 1.500 de lei.
Diferenţa este de 1.170 de lei, o scădere de 25% a veniturilor obţinute în timpul concediului medical.
Claudia Sofianu, expert fiscal: ”În primul rând, cota de contribuţie de asigurări sociale în cuantum de 10,5% din decembrie anul treecut, din ianuarie 2018 a crescut la 25%. Deci, este un procent mai mare, care se datorează. Asta ca urmare a transferului de contribuţie de asigurări sociale de la angajator la angajat.”
În timp ce oamenii primesc mai puţini bani şi statul încasează mai mult, ministrul de Finanţe promite să rezolve problema. Nu spune însă şi când ori cum o va face.
”Astăzi şi mâine, la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, Sănătate, Casa de Pensii, se discută toate aceste lucruri. Ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal şi eventual şi material. Contează interesul omului, de aici plecăm”, spune Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe.
Anul trecut au fost 5,7 milioane de concedii medicale acordate, adică 34 de milioane de zile în total şi peste 60 de mii de concedii prenatale. Dacă Guvernul nu va lua măsuri curând, viitoarele mame ar putea avea şi indemnizaţiile de creştere a copilului mai mici. Acestea se calculează în funcţie de veniturile din ultimele 12 luni, care vor fi scăzute din cauza acestor contribuţii majorate.
Sursa: Agerpres
Etichete: contributii, eugen teodorovici, revolutia fiscala,
Dată publicare:
13-02-2018 13:05