Reuters: Gazprom vrea sa foloseasca influenta OMV pentru extinderea gazoductului Nord Stream
Gazprom a semnat vineri acorduri de cooperare cu OMV, incercand sa-si intensifice lobby-ul pentru proiectul gazoductului Nord Stream-2, care ar dubla livrarile de gaze directe intre Rusia si Germania, transmite Reuters.
Livrarile de gaze rusesti, care reprezinta o treime din consumul european de gaze, au fost din ce in ce mai mult politizate, in urma implicarii Rusiei in criza din Ucraina, relateaza Reuters. Gazprom vrea sa ocoleasca Ucraina, prima ruta a gazului rusesc spre Europa, prin extinderea retelei de gazoducte, in special prin Nord Stream, dar UE se opune planului.
Alexei Miller, seful Gazprom, a afirmat vineri ca nu exista dubii privind constructia Nord Stream-2, care prevede dublarea actualei capacitati a gazoductului la 110 miliarde metri cubi (bcm), pana la sfarsitul lui 2019. Totusi, unii lideri europeni se opun proiectului, care este sprijinit de E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gazprom a anuntat vineri ca acordurile semnate cu OMV la Sankt Petersburg includ furnizarea de titei rusesc companiei austriece. O sursa familiara cu planurile Gazprom sustine ca firma vrea sa foloseasca puterea de influenta a OMV pentru a obtine aprobarea gazoductului Nord Stream-2. "Acesta este obiectivul major a evenimentului de vineri, lobby-ului OMV", sustin sursele.
Gazprom livreaza deja gaze naturale Germaniei via o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. Anul trecut, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construirea a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente, astfel incat capacitatea sa de transport ar urma sa se dubleze, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an.
Un acord preliminar privind schimbul de active a fost semnat in septembrie. OMV va achizitiona o participatie de 24,98% in zonele IV si V ale formatiunii Achimov din zacamantul energetic Urengoy aflat in Siberia.
Schimbul de active va include active detinute de OMV in Marea Nordului si Marea Norvegiei, si nu active din Austria, a afirmat vineri directorul general al OMV, Rainer Seele, aflat in vizita in Rusia.
Agentia rusa RIA Novosti a anuntat, citand surse de la Gazprom, ca gigantul rus ar putea furniza OMV 1,5 milioane de tone de petrol anul acesta. Traderii au declarat pentru Reuters ca subsidiara Gazprom, Gazprom Neft, va incepe luna aceasta furnizarea de titei Ural catre OMV, conform contractului incheiat intre cele doua companii.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%. Ministerul Energiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,3572% alti actionari. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).