Vinul spumant Prosecco este în pericol din cauza pandemiei. Agricultorii cer măsuri urgente

×
Codul embed a fost copiat

Extrem de apreciatul vin spumant Prosecco este în pericol din cauza pandemiei.

După ce ministrul Sănătății din Italia a impus carantina pentru români și bulgari, viticultorii din Peninsulă au rămas fără forță de muncă. Patronatele cer Guvernului soluții pentru ca muncitorii din Europa de Est să poată să ajunge și anul acesta la culesul strugurilor Glera, din care se face băutura.

Dacă şampania, născută în Franţa, este băutura succesului şi a sărbătorilor, prosecco a devenit spumantul petrecerilor fine de vară. Vine din nordul Italiei, iar podgoriile sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Însă puţină lume ştie că viile cu struguri pentru prosecco sunt îngrijite şi culese de români. Carantina impusă muncitorilor din România i-a bulversat pe producători.

Giuseppe Collatuzzo, vicepreședinte al Consorțiului Producătorilor de Prosecco din zona Conegliano - Valdobbiadene: Strugurii trebuie culeși, nu rămân în vie, acolo, trebuie să devină prosecco. În cazul nostru, noi avem 92 milioane de sticle, adică 400 - 450 de mii de chintale, pentru această cantitate făcută în acestă zonă manual este nevoie de 4 - 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja. Nici nu ne gândim că nu vom găsi o soluție, trebuie să găsim o soluție.

Patronatele au cerut guvernului din peninsulă să găsească urgent o soluție: fie un culoar verde, fie o carantină activă.

Giulio Berola, președintele Asociaţiei Confindustria România: Știm bine că din forța de muncă calificată din sectorul agricol din toată Europa provine din Europa de Est aproape 76% chiar din România. Este necesar că guvernele să găsească soluții definitive, stabile, permanente, care pot fi chiar adaptate în funcție de gravitatea epidemiei.

Culesul strugurilor Glera, din care se face Presecco, începe peste o lună.

În judeţul Galaţi, foarte mulţi tineri s-au întors acasă din Italia, de când a izbucnit pandemia. Ştiu că italienii au nevoie de forţă de muncă, mai ales că numeroşi muncitori de pe podgoriile Europei sunt romani.

Cred că undeva la 50%, dacă nu şi mai bine, sunt romani care muncesc în domeniu. O mare parte din prieteni, cunoştinţe care am muncit în străinătate s-au întors în România. Eu cel puţin nu mai plec, mi-am găsit un loc de muncă şi sunt foarte mulţumit, în ţară. Am copii mici, e ceva îngrijorător pentru toată lumea."

Petrică Bratu, angajator în viticultura: "Sunt şi foarte mulţi cunoscuţi, chiar din zona noastră, care lucrează. Ei au plecat cu familiile. Deci lucrează în Italia la ferme mari de vie ei oricum se întorceau şi în ceilalţi ani, că ştim cu toii că e perioada asta, a concediilor. Faţă de ceilalţi ani, urmează să plece cu o săptămână sau două mai înainte, în eventualitatea în care vor fi nevoiţi să stea în carantină"

Guvernul italian monitorizează situația din România și, în funcție de numărul cazurilor înregistrate, va lua o decizie.

Citește și...
Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni
Preţurile petrolului, la cele mai reduse niveluri din ultimele nouă luni

Preţurile petrolului au atins luni minimele ultimelor nouă luni, în tranzacţii agitate, presate de aprecierea dolarului, în timp ce participanţii de pe piaţă aşteaptă detalii despre noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite Reuters.

 

Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei
Bursa din Moscova a scăzut puternic luni. S-a situat la cel mai redus nivel de la invadarea Ucrainei

Acţiunile de la bursa din Moscova au scăzut puternic luni și au ajuns la cel mai redus nivel atins din 24 februarie, ziua în care a început invadarea Ucrainei de către Rusia, transmite CNBC.  

România este gazda unui summit de amploare în domeniul telecomunicațiilor. Participă mii de delegați din 190 de țări
România este gazda unui summit de amploare în domeniul telecomunicațiilor. Participă mii de delegați din 190 de țări

Timp de trei săptămâni, România este gazda unui summit de amploare în domeniul telecomunicațiilor. La București se vor lua decizii legate de inteligența artificială, despre cât de liber trebuie să fie internetul, dar şi despre tehnologia 6G.

Recomandări
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO
Cum arată și cât costă Iron Dome, sistemul pe care-l dorește România. Ar fi prima țară din Europa care îl cumpără | VIDEO

România are mari șanse de a deveni prima țară din Europa dotată cu Iron Dome, sistemul de apărare israelian considerat unul dintre cele mai performante din lume. O singură baterie mobilă a Domului de Fier costă 150 de milioane de dolari.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.  

Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile
Referendumurile Rusiei din Ucraina s-au încheiat: S-a cerut alipirea regiunilor, potrivit celor care au numărat voturile

Referendumurile organizate de Rusia în regiunile ucrainene ocupate s-au încheiat marți, iar rezultatele nu sunt o surpriză pentru nimeni.