Raport: România trebuie să mai aștepte 10 ani până când va fi la fel de bogată ca țările din UE
După mai mult de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeană Bulgaria mai are de așteptat încă un sfert de secol până când va fi la fel de bogată ca restul țărilor din blocul comunitar, în timp ce România mai are de așteptat 10 ani.
PIB-ul per capita a ajuns la 49% din media din UE în cazul Bulgariei, în creştere faţă de 40% în 2007, când a aderat la Uniunea Europeană, arată Bloomberg, citat de Agerpres.
Un raport publicat miercuri la Sofia de Open Society Institute se arată că va dura până în 2042 ca Bulgaria să atingă 90% din media din UE, mai mult decât în cazul oricărui stat membru. Şi se presupune că avansul economiei bulgare va continua să depăşească 4% pe an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Bulgaria va depăşi în 24 de ani diferenţele mari de venit comparativ cu media din UE dacă va menţine actualul nivel de creştere economică. Dar aceste termene limită nu sunt nici garantate nici sigure'', avertizează Open Society Institute.
În cazul celorlalte ţări din UE care vor să fie tot atât de bogate ca şi restul blocului comunitar, perioada de aşteptare este uşor mai scăzută: 23 de ani în cazul Croaţiei, 17 în Ungaria, 16 în Estonia, 12 în Letonia şi Polonia şi zece ani în cazul României, se arată în raportul Open Society Institute din Sofia.
Economia bulgară ar putea beneficia de pe urma aderării la euro, un obiectiv pe care Guvernul speră să-l demareze în această vară. Deşi astfel vor fi fi atrase mai multe investiţii în cel mai sărac stat din UE, perspectivele de aderare sunt nesigure.
Dar veştile ar putea fi chiar mai rele pentru Bulgaria. Vecinii săi din Balcanii de Vest care speră să adere la UE în jurul anului 2025 au o sarcină şi mai descurajatoare în reducerea decalajului faţă de ţările mai bogate.
Conform Open Society, Serbia şi Albania vor trebui să aştepte până dincolo de 2100 înainte de a gestiona această problemă şi este posibil să nu ajungă la standardele de viaţă din UE în acest secol.
Conform statisticilor Eurostat privind PIB-ul per capita în 2016, indicatorul a variat de la 49% din media din UE în cazul Bulgariei, 58% în cazul României şi 60% în cazul Croaţiei, până la 258% din media din UE în Luxemburg.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!