La 100 de ani de la Unire, strategiile de viitor sunt căutate prin programul de guvernare

Ultimul update: Duminica 15 Aprilie 2018 10:49
Data publicarii: Duminica 15 Aprilie 2018 08:36
Categorie: Romania, te iubesc!

De la Marea Unire, România a cunoscut nenumărate schimbări - politice, sociale și economice. De la economia bazată mai ales pe agricultură am trecut la o industrializare forțată şi de acolo direct în piața liberă "sălbatică".

Duminică, la "România, te iubesc!", vorbim despre economia noastră în anul Centenarului - ce-am fost, unde suntem, dar mai ales, încotro ne îndreptăm?!

Într-o sută de ani de la Marea Unire, România a trecut prin mari transformări - războaie, schimbări radicale de regim politic, amputări teritoriale, crize economice, un drum sinuos încărcat de speranţe şi dezamăgiri care au marcat o evoluţie economică lipsită de predictibilitate. După '89, societatea românească s-a trezit însă într-o democraţie "originală", cu o economie de piaţă sălbatică, lipsită de strategii şi viziune şi în care jucători economici nemiloşi şi lacomi şi-au bătut joc de muncă şi eforturile unei generaţii "de sacrificiu".

România la 100 de ani de stat modern este un amestec paradoxal de sărăcie şi mizerie, urme de industrie grea, dar şi tehnologie de ultimă oră. Şi rezerve de hidrocarburi aşa cum puţine ţări din Europa deţin. Ceea ce lipseşte României este o strategie, un proiect de ţară asumat de mediul academic, de mediul politic, dar şi de mediul antreprenorial.

Dr. Valeriu Ivan, Centrul de Analiză şi Prognoza pentru Orientări Strategice: „Ceea ce am construit până acum nu ne va ajuta neapărat în viitor. Şi asta pentru că economia românească sau strategiile care au format actuala economie românească au fost mai mult strategii intuitive şi strategii bazate pe oportunism.”

Profesor universitar dr. Daniel David, autor "Psihologia poporului român": "Cred că în acest moment România se afla într-o schimbare paradigmatică. Este vorba chiar despre o luptp între o Românie nouă, modernă şi o Românie veche. România veche este o Românie care nu are dominant valorile spaţiului European. Este o Românie care se caracterizează prin concentrarea puterii, puţini conduc mulţi, prin colectivism care nu stimulează şi nu sugerează diferenţierea, prin controlul social în primul rând prin pedepse, nu prin recompense, prin frică de schimbare, frică de viitor, frică de incertitudine."

De mai bine de două luni, cel care ar trebui să creioneze strategiile economice ale României este Dănuţ Andruşcă . „Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important îl va avea pentru cadrul economiei, îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă. dar noi locuri de muncă mai bine plătite. Un al treilea...Scrie în programul de guvernare, nu vreau să intrăm în detalii. O a treia este susţinerea producătorilor, prin programul de guvernare aveţi toate detaliile”, spune Andruşcă.

La o sută de ani de Românie modernă, putem realiza că lumea se mişcă rapid. Ruxandra Burdescu, senior specialist Banca Mondială, Washington DC: „Un raport al Băncii Mondiale spune că 65% din elevii din şcoala primară, deci 6 din 10, nu vor lucra într-o slujbă care astăzi să existe. Şi această discuţie mi se pare mânăe în mână cu discuţia despre avansurile tehnologice.”

Am moştenit o infrastructură industrială de care ne-am bătut joc, avem resurse minerale şi energetice pe care le exploatăm prost sau deloc, iar cea mai importantă resursa economică a României, capitalul uman, e neglijat, aşa că ţara pierde în fiecare an sute de mii de cetăţeni. Despre strategii şi soluţii vorbim duminică de la ora 18, la "România, te iubesc!".

Explicaţia BNR pentru cel mai slab curs al leului din istorie
Explicaţia BNR pentru cel mai slab curs al leului din istorie
Ranca, munte, investitii, dezastru, autoritati, pagube, turisti, statiune - 3
România, te iubesc. Un munte de prostie. Emisiunea integrală, 16 septembrie 2018
Un munte de prostie, partea III. Cum arată apa pe care o beau turiștii în Rânca şi cine sunt cei care au pus mâna pe teren
Un munte de prostie, partea II. Cum îşi bat joc autorităţile de unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume
Un munte de prostie, partea I. Rânca, colțul de rai distrus de oameni care au construit aici fiecare după cum l-a tăiat capul
Duminică, ora 18:00: noul sezon România, te iubesc! Anchete de excepție și reportaje emoționante
De ce nu avem o economie puternică, deși România este bogată? Interviu cu analistul Valeriu Ivan
Hotel Astoria, Romania te iubesc, Cosmin Savu
Responsabilii pentru pierderea hotelului Astoria din Gara de Nord, condamnaţi după 10 ani