La 100 de ani de la Unire, strategiile de viitor sunt căutate prin programul de guvernare

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

De la Marea Unire, România a cunoscut nenumărate schimbări - politice, sociale și economice. De la economia bazată mai ales pe agricultură am trecut la o industrializare forțată şi de acolo direct în piața liberă "sălbatică".

Duminică, la "România, te iubesc!", vorbim despre economia noastră în anul Centenarului - ce-am fost, unde suntem, dar mai ales, încotro ne îndreptăm?!

Într-o sută de ani de la Marea Unire, România a trecut prin mari transformări - războaie, schimbări radicale de regim politic, amputări teritoriale, crize economice, un drum sinuos încărcat de speranţe şi dezamăgiri care au marcat o evoluţie economică lipsită de predictibilitate. După '89, societatea românească s-a trezit însă într-o democraţie "originală", cu o economie de piaţă sălbatică, lipsită de strategii şi viziune şi în care jucători economici nemiloşi şi lacomi şi-au bătut joc de muncă şi eforturile unei generaţii "de sacrificiu".

România la 100 de ani de stat modern este un amestec paradoxal de sărăcie şi mizerie, urme de industrie grea, dar şi tehnologie de ultimă oră. Şi rezerve de hidrocarburi aşa cum puţine ţări din Europa deţin. Ceea ce lipseşte României este o strategie, un proiect de ţară asumat de mediul academic, de mediul politic, dar şi de mediul antreprenorial.

Dr. Valeriu Ivan, Centrul de Analiză şi Prognoza pentru Orientări Strategice: „Ceea ce am construit până acum nu ne va ajuta neapărat în viitor. Şi asta pentru că economia românească sau strategiile care au format actuala economie românească au fost mai mult strategii intuitive şi strategii bazate pe oportunism.”

Profesor universitar dr. Daniel David, autor "Psihologia poporului român": "Cred că în acest moment România se afla într-o schimbare paradigmatică. Este vorba chiar despre o luptp între o Românie nouă, modernă şi o Românie veche. România veche este o Românie care nu are dominant valorile spaţiului European. Este o Românie care se caracterizează prin concentrarea puterii, puţini conduc mulţi, prin colectivism care nu stimulează şi nu sugerează diferenţierea, prin controlul social în primul rând prin pedepse, nu prin recompense, prin frică de schimbare, frică de viitor, frică de incertitudine."

De mai bine de două luni, cel care ar trebui să creioneze strategiile economice ale României este Dănuţ Andruşcă . „Voi face tot ce-mi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important îl va avea pentru cadrul economiei, îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă. dar noi locuri de muncă mai bine plătite. Un al treilea...Scrie în programul de guvernare, nu vreau să intrăm în detalii. O a treia este susţinerea producătorilor, prin programul de guvernare aveţi toate detaliile”, spune Andruşcă.

La o sută de ani de Românie modernă, putem realiza că lumea se mişcă rapid. Ruxandra Burdescu, senior specialist Banca Mondială, Washington DC: „Un raport al Băncii Mondiale spune că 65% din elevii din şcoala primară, deci 6 din 10, nu vor lucra într-o slujbă care astăzi să existe. Şi această discuţie mi se pare mânăe în mână cu discuţia despre avansurile tehnologice.”

Am moştenit o infrastructură industrială de care ne-am bătut joc, avem resurse minerale şi energetice pe care le exploatăm prost sau deloc, iar cea mai importantă resursa economică a României, capitalul uman, e neglijat, aşa că ţara pierde în fiecare an sute de mii de cetăţeni. Despre strategii şi soluţii vorbim duminică de la ora 18, la "România, te iubesc!".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO