Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale cu 90% a fost respins de Senat
Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul iniţiat de parlamentarii USR privind impozitarea pensiilor speciale cu 90%.
"USR a încercat încă din 2016 să elimine cu totul pensiile speciale, însă din cauza ipocriziei partidelor parlamentare, eforturile noastre au rămas fără rezultat. Au spus aceste partide, mai ales PSD, să impozităm aceste pensii speciale. PSD intenţionează să respingă acest proiect, aşa cum a făcut-o şi în comisiile Senatului (...), pentru că la PSD politica înseamnă să câştigi voturi cu favoruri făcute unor categorii socio-profesionale", a declarat senatorul USR Florina Presadă în plenul Senatului.
Aceasta a precizat că grupul parlamentar al USR se opune raportului de respingere a proiectului, în condiţiile în care românii sunt obligaţi "să îndure această nedreptate numită pensii speciale".
Potrivit expunerii de motive, "deşi sistemul de pensii publice îşi spune 'unitar', el este departe de a fi unitar. Unele categorii beneficiază de ceea ce se numesc 'pensii speciale'. Această categorie de pensii nu este definită juridic, dar include toate pensiile ne-contributive acordate prin legi speciale şi, cel mai important element, plătite din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor".
Iniţiatorul mai susţine că sistemul unitar de pensii publice "nu este, de fapt, unitar, existând categorii de beneficiari în afara sa".
"Ceea ce deosebeşte în mod fundamental pensiile publice de cele speciale sunt: aplicativitatea principiului contributivităţii în cazul pensiilor publice, dar nu şi în cazul pensiilor speciale; stadiul reglementării privind legi speciale, ce derogă de la Legea generală a sistemului unitar prin instituirea unor condiţii mai favorabile de stabilire şi calcul a pensiilor speciale. Acest lucru a dus la apariţia unor efecte şi discrepanţe inechitabile între pensiile publice şi cele speciale", se arată în expunerea de motive.
Propunerea legislativă pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor speciale şi restabilirea echilibrului economic prin completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal va fi trimisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Numărul de beneficiari de pensii speciale
Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii mai 2020, de 9.528 persoane, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Cei mai mulți, respectiv 4.088, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor, în cazul acestora înregistrandu-se și cea mai mare pensie medie, respectiv 20.988 lei, din care 17.790 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferența din bugetul asigurărilor sociale de stat.
Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.426 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.569 lei, din care 7.759 lei suportați din bugetul de stat.
De precizat este că aceste date însă nu conțin nici numărul și nici cuantumul pensiilor primite de foștii angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale sau al Serviciilor Secrete.