Proiect de lege privind impozitarea progresivă a salariilor, depus la Senat. Simonis: „Acum nu e momentul”
Un proiect de lege pentru creșterea venitului net al salariaților români care a fost depus luni la Senat prevede impozitarea progresivă a salariilor și contribuții
Potrivit proiectului de lege, salariile mai mici de 3.000 de lei nu vor fi impozitate, în timp ce angajații remunerați cu 3.001-4.000 de lei vor avea de plătit un impozit de 2,5% pentru acești bani. La un salariu cuprins între 4.001 și 8.500 de lei, impozitul crește la 5%, iar cei care obțin sume mai mari de atât vor fi taxați cu 10%.
Și contribuțiile la sănătate și la pensii vor fi diferențiate, astfel că, per total, salariații care câștigă lunar mai puțin de 6.000 de lei, vor fi taxați cu 35% din această sumă. Procentul crește progresiv și ajunge până 50%, în cazul salariilor de peste 15.001 lei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În prezent, taxele sunt de 45% indiferent de nivelul salarial: Asigurări Sociale (CAS) 25%, Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) 10% și Impozit pe venit 10%. Pe lângă acestea, se mai adaugă și o contribuție de 2,25% din partea angajatorului.
Propunerea legislativă a fost inițiată de deputatul Marius Sorin-Ovidiu Bota, care a trecut în luna septembrie de la PSD la Partidul Ecologist Român, potrivit site-ului Camerei Deputaților.
„Introducerea unei cote progresive de impozitare se anunţă necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populaţiei majoritar. Conform datelor de la ITM, în prezent 87% din salariați au un venit brut sub 5.000 Ron (64,5% au un venit sub 3.000 Ron, 22,5% au un venit cuprins între 3.000-5.000 Ron) iar 2,5% din salariați au un venit de peste 9.000 Ron. Acest lucru demonstrează faptul că pentru creșterea venitului net a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi soluții de taxare”, se arată în expunerea de motive.
Această taxare diferențiată ar urma să scadă contribuțiile directe la bugetul de stat cu 5-7%, însă ar reduce numărul angajaților care muncesc la negru și ar crește veniturile românilor, mai arată documentul depus de Sorin Bota.
„În acest fel, statul face o injectie de capital direct in economie, iar din calcule rezulta că, în comparație cu veniturile din acest moment să se inregistreze un deficit în primul an de 1,3 miliarde euro (500 milioane lei/luna), care este perfect sustenabil pentru România”, se precizează în Nota de Fundamentare.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, a declarat pentru Hotnews.ro că Bota a plecat din PSD de aproape un an, el candidând pentru Partidul Ecologist Român la Maramureș, nemaigăsindu-se pe listele PSD.
”Considerăm că acum nu e momentul să trecem la impozitarea progresivă. Nu am văzut acest proiect. În general în ceea ce susține dl. Bota nu mă regăsesc. În acest moment e nevoie de stabilitate și predictibilitate. O discuție de tipul ăsta poate fi făcută așezat, alături de mediul de afaceri, atunci când avem relaxarea necesară pentru asemenea discuții”, a declarat Simonis pentru sursa citată.