Programul Comisiei Europene care poate salva Europa de urmările pandemiei. De unde vor veni banii
România va primi 33 de miliarde de euro - 21 de miliarde fonduri nerambursabile - pentru repornirea economiei și investiții.
Cu o condiție: programul propus miercuri de Comisia Europeană trebuie să fie de adoptat de Parlamentul European.
1850 de miliarde de euro pentru 27 de state din UE
Comisia oferă un pachet special, de 1.850 de miliarde de euro, pentru toate cele 27 de state. Este „cel mai mare program de susținere din istoria Uniunii, pentru cea mai mare criză din istoria Uniunii", după cum a anunțat președinta Comisiei.
Programul prezentat de preşedintele Comisiei Europene în fața parlamentarilor se numeşte "Next Generation EU", adică UE - generația viitoare. Este un proiect care vrea să salveze 27 de țări crunt lovite de criză.
Ursula Von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: "Ceea ce a început cu un virus atât de mic, invizibil, a devenit o criză economică atât de mare încât nu ai cum să nu vezi. Modelul nostru unic construit în 70 de ani este pus la încercare mai mult ca oricând în istoria Uniunii noastre."
Banca Centrală Europeană a estimat o scădere de 12% a creşterii economice pentru zona euro în acest an. Aşa că şefa Comisiei a pus pe masă un plan care ar pompa 1.850 de miliarde de euro în statele membre. Primele 750 de miliarde alocate sunt dintr-un fond de urgenţă.
România ar putea lua 33 de miliarde de euro
Ursula Von der Leyen: "Din total, 500 de miliarde vor fi distribuite prin intermediul granturilor, și 250 miliarde în împrumuturi acordate către statele membre"
România ar lua de aici 33 de miliarde, din care 21 miliarde ar fi nerambursabile. Banii s-ar adăuga celor peste 40 de miliarde de euro din exerciţiul financiar actual, dar şi din bugetul viitor. Ar fi, practic, un bonus care ar merge cu prioritate în investiţii de infrastructură, sănătate, educaţie şi susţinerea companiilor care oferă locuri de muncă. De unde ia Comisia Europeană atâţia bani? Se împrumută...
Dacian Cioloș, grupul Renew: "Soluția președintelui Von Der Leyen de a împrumuta bani de pe piețe este una remarcabilă, trebuie să recunoaștem."
Giganții care vor fi taxați de UE pentru a face rost de bani
Şi impune taxe mai mari pe poluare, produse periculoase importate şi pe afacerile giganţilor din internet, în special companii americane.
Ursula Von der Leyen: "Aceste fonduri ar putea veni din extinderea taxelor pe poluare, sau din taxarea produselor periculoase care vin din afara Uniunii Europene, sau dinspre giganții digitali unde sunt profituri de milioane de euro. Trebuie să fim ambițioși și contez pe întregul vostru sprijin pentru asta"
Soluţia a fost respinsă de grupul celor 4 ţări care vor austeritate.
Jorg Meuthen, Grupul ID: "Acest proiect presupune cheltuieli din banii contribuabililor de parcă nu ar exista ziua de mâine. Această propunere este lipsită de orice responsabilitate și de simț economic, este asemănător unui harakiri economic. În numele Austriei, Olandei, Danemarcei și Suediei refuzăm să fim de acord cu asemenea prostii".
Cele mai mari nevoi de investiii identificate în studiul de impact al propunerii sunt în turism, comerţ, energie şi digitalizare. Parlamentul European urmează să dea un vot acestui program pe termen mediu.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, parlamentul european,
Dată publicare:
27-05-2020 18:34