Cum au ajuns produsele "Made in Romania" in tari exotice precum Insulele Virgine Britanice. TOPUL exporturilor din 2013
Explozia exporturilor din ultimii ani a raspandit produsele "Made in Romania" pe tot globul. Putini ar fi crezut ca Insulele Virgine Britanice vor ajunge un partener important al Romaniei, cum s-a intamplat anul trecut.
Sau ca granele noastre vor ajunge pe mesele din Coreea de Sud, Mauritania, Liban, si Libia. Tot anul trecut, am vandut piese auto in Maroc si Rusia, vagoane de tren in Brazilia si uleiuri minerale de sute de milioane de euro in Togo, Gibraltar sau Georgia.
Aproape peste noapte, exoticele Insule Virgine Britanice s-au transformat intr-unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Romaniei. In 2012, exporturile de doar 80.000 de euro plasau paradisul fiscal pe locul 103, alaturi de Eritreea, Malawi, Bolivia sau Salvador. Anul trecut insa, exporturile au crescut brusc cu 243.997,5%, iar Insulele au urcat pe locul 34 in topul destinatiilor de export , imediat sub Danemarca si peste Slovenia, Portugalia, Mexic sau Finlanda. Potrivit datelor de la statistica, Romania a vandut insulei din Caraibe vapoare in valoare de 195 de milioane de euro. Comenzile au continuat si in 2014, cu 69 de milioane in primele 5 luni.
Anul trecut, Romania a exportat nave in valoare de 1 miliard de euro. Jumatate s-au dus in Norvegia, tara unde exporturile noastre au crescut cu 50%. Exporturile de cereale au crescut si ele cu aproape 50%. Graul, porumbul sau orzul romanesc au patruns pe piete exotice: jumatate in Egipt, Israel, Iordania, Liban, Libia, Arabia Saudita, Maroc sau chiar Mauritania si Coreea de Sud.
Au crescut si exporturile catre Rusia, Maroc , Brazilia si Mexic, trase in sus de vanzarile de piese auto, motoare sau vagoane de tren. In fine, vanzarile de uleiuri minerale au adus cresteri ale exporturilor cu Togo, Gibraltar, Israel si Georgia. In total, Romania a exportat anul trecut produse in valoare de 49 de miliarde de euro, 40 la suta catre Germania, Franta si Italia.