Bogatiile Romaniei ar putea decide soarta unei eventuale crize energetice in regiune. De ce vindem resurse de gaze si petrol
Romania este gata sa acorde 36 de noi licente de exploatare, pentru gaze si petrol. Majoritatea sunt pe uscat, insa cele mai ravnite sunt cele din Marea Neagra.
Autoritatile de la noi sustin ca o eventuala criza energetica in regiune, ca urmare a tensiunilor dintre Rusia si Ucraina, ne-ar putea transforma intr-o tara cu un cuvant de spus in domeniul exporturilor de energie. Asta pentru ca ne pregatim sa vindem resurse inclusiv tarilor din jur.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale anunta ca, peste cateva luni, 36 de noi loturi din toata tara cu petrol si gaze vor fi scoase la licitatie publica. Pentru ca harta perimetrelor de exploatare care vor fi scoase la licitatie pentru contracte de 30 de ani este inca secreta, Stirile ProTV va prezinta harta zonelor in care marile companii - de stat si private - au cautat petrol si gaze naturale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In Vest, Banat, Oltenia, Baragan si toata Moldova vor fi noile exploatari de resurse. Insa 8 perimetre din Marea Neagra sunt miza independentei energetice a Romaniei si a intregii zone, pentru ca aici au fost descoperite zacaminte de pana la 84 de miliarde de metri cubi de gaz. Gigantice, daca luam in calcul ca in toata Romania, pe uscat, mai sunt resurse dovedite de 70 de miliarde de metri cubi.
Gheorghe Dutu, presedintele ANRM: "Prin potentialul pe care il avem si prin descoperirea facuta in Marea Neagra eu unul sper ca in 2019 - 2020 sa avem excedent si sa incepem sa exportam."
Exporturile sunt programate sa inceapa catre Moldova chiar de anul acesta, dar sunt in faza de proiect si gazoducte spre Bulgaria, Serbia sau Austria, prin Ungaria. "La gaz, UE depinde de importuri in proportie de 50%. La titei lucrurile stau mai rau - UE depinde de importuri in proportie de 90%. Este obligatoriu sa ne evaluam si sa ne valorificam mai bine potentialul pe care-l avem", spune Razvan Nicolescu, ministrul Energiei.
Romania s-ar putea descurca in acest moment fara gazele rusesti, sustin oficialii. In paralel autoritatile pregatesc o noua lege pentru stabilirea redeventelor - acele tarife pe care statul le percepe pentru resursele pe care companiile le exploateaza, si care acum sunt considerate cele mai mici din Europa. Premierul a dat de inteles ca acestea nu vor creste semnificativ: "Ideea e nu sa iei foarte mult din putin si sa iei putin din foarte mult. Pentru ca asta inseamna continuarea investitiilor si avantaje pentru tara si pentru buget", a declarat Victor Ponta.
Noile redevente, care ar putea fi aplicate din toamna, vor fi valabile insa doar pentru viitoarele concesiuni, nu si pentru contractele in derulare.
"Imi amintesc de filmul Dallas. Toata lumea a vazut acolo cum, cand faceai o gaura, sarea titeiul din pamant. Dar acea epoca a luat sfarsit. Resursele din Romania sunt atat de vechi si de mici incat chiar trebuie sa sapi mult mai adanc si deci, sa cheltuiesti mai mult", spune Mariana Gheorghe, reprezentant companie privata.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaze, export, petrol, criza energetica, anrm,
Dată publicare:
04-06-2014 19:16