Productia de gaze, liberalizata de la 1 aprilie. Ce inseamna asta pentru consumatorii casnici si de ce se tem furnizorii
Vom plati mai mult pentru gazele naturale. Sambata, productia interna de gaze va fi complet liberalizata. Deocamdata doar cu 2 %,insa nimeni nu poate estima ce se va intampla la iarna, cand creste consumul.
Furnizorii se tem ca pretul cu care cumpara gazele de la cei doi producatori interni, Romgaz si Petrom, va tinde sa urce spre cel al gazelor rusesti, sensibil mai mare.
Scumpirea gazelor cu 2% intra in vigoare de la 1 aprilie, cand consumul scade, in special in cazul celor care folosesc centrale individuale.
In aceasta perioada consumul este acoperit aproape integral din productia interna, iar importul de gaze rusesti, scade foarte mult. Toamna insa, importurile reincep lucrurile se schimba odata cu racirea vremii.
De exemplu importurile de gaze au reprezentat numai 6 la suta din consum anul trecut in aprilie, dar au urcat la peste 27,5 la suta anul acesta in ianuarie.
Pe de alta parte, furnizorii atentioneaza ca am putea avea cresteri de tarife mai ales la iarna, cand gazele de import, provenite in special din Rusia vor fi mai scumpe.
Estimarile Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie arata ca pretul gazelor rusesti ar putea urca de la 80 lei pe Megawatt/ora in prima parte a acestui an, la peste 100 de lei in ultima parte a anului, ceea ce ar putea creste pretul final intre 5 si 10 procente.
ANRE ne da posibilitatea sa mergem pe piata libera si de a ne alege ce oferte vrem. Dar nu va bucurati pentru ca in acest moment nu prea sunt oferte.
Pe viitor sistemul ar putea arata insa ca pe piata de electricitate, adica abonamente cu pret fix ca la telefonia mobila, indiferent de fluctuatia pretului gazelor.
Deocamdata nu se stie cat de des vor fi actualizate preturile gazelor naturale.